ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Με λένε Στέφανο»! Ξανασυστήνεται μετά από ένα χρόνο!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Αμερικανός ΥΠΕΞ από την Αθήνα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» (βίντεο)

Αμερικανός ΥΠΕΞ από την Αθήνα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» (βίντεο)

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν γίνεται οι ΗΠΑ «να αφήσουν την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις» αν και μίλησε και για «αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις» όταν ρωτήθηκε για την υποστήριξη της Ελλάδος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της Αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Μεσόγειο κι αν οι ΗΠΑ θα προσέφεραν εγγυήσεις στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=i4MLkPy2tJ0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα.

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου.

«Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες», τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

«Υπογράψαμε τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας,αναβαθμίζεται η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας». δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Η νέα δυναμική στις σχέσεις μας δεν είναι συγκυριακή. Η χώρα μας επανέρχεται μετά από μια δεκαετία εσωστρέφειας. Η περιοχή μας ταλανίζεται από συγκρούσεις και παραβατικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι στην πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Είναι η τρίτη συνάντηση μας σε μερικούς μήνες. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες. Μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο τα έθνη μας ήρθαν πιο κοντά. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους. Ευκαιρία να προχωρήσουμε σε διμερή θέματα. Οι διπλωμάτες μας θα κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψει η Ελλάδα στο προσκήνιο. Προωθούμε επενδύσεις από εταιρείες όπως οι pfizer, Cisco, Τesla.

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα συνεχίσουμε με επενδύσεις. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι της Ελλάδας σε πολλά θέμα τα και στο θέμα της ενέργειας. Να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες στο ενεργειακό και κάνεις να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο. Κουβεντιάζουμε με τους Τούρκους και έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας για τους S400» ανέφερε ο Μάικ Πομπέο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.