Σημάδια ότι τελικά μπορεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφιστεί από σχεδόν όλα τα κόμματα προέκυψαν χθες από την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών.
Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, στο οποίο φαίνεται να συναινούν όλα σχεδόν τα κόμματα, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ υπό ορισμένες προϋποθέσεις -όχι όμως πιθανότατα το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη- προβλέπει ότι:
Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με εκείνη των ψηφοφόρων που ζουν στην Ελλάδα
Oι απόδημοι θα επιλέγουν υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα έχει πλέον 15 υποψηφίους, έναντι 12 σήμερα, και στο οποίο θα μπορούν να συμπεριληφθούν και προσωπικότητες του εξωτερικού.
Οι απόδημοι θα ψηφίζουν με φυσική παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία, στην βάση ειδικών εκλογικών καταλόγων που θα σχηματιστούν, ενώ
Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όλοι όσοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 στην Ελλάδα. Είτε εργαζόμενοι, είτε σπουδάζοντας, είτε για να κάνουν την στρατιωτική τους θητεία, και θα μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα. Επίσης θα πρέπει να έχουν ενεργό ΑΦΜ.
Οι διατάξεις που μένει να μορφοποιήσουν σε νομοσχέδιο, φαίνεται να έχουν το πράσινο φως και από το ΚΙΝΑΛ και από το ΚΚΕ και από την Ελληνική Λύση, ενώ υπό προϋποθέσεις θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη εκφράζει αντιρρήσεις. Υπό το φως πάντως αυτής της ευρείας συναίνεσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για μίνιμουμ βάση 200 βουλευτών που διαμορφώνεται, εκφράζοντας την ελπίδα τελικά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για να γίνει νόμος του κράτους θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, αφού αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.
Κέρδη και ζημιές
Ο πρώτος κερδισμένος από τις εξελίξεις είναι φυσικά ο απόδημος ελληνισμός, που θα μπορεί- όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης- να μετέχει στην εκλογική διαδικασία. Ισότιμα και απρόσκοπτα.
Κερδισμένη από τις εξελίξεις βγαίνει όμως σίγουρα και η κυβέρνηση, αφού πόνταρε στην επιδίωξη της συναίνεσης και φαίνεται να της βγαίνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφόσον τελικά το νομοσχέδιο ψηφιστεί στην Βουλή, θα μπορεί να επαίρεται ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση που υλοποίησε την συνταγματική πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έσυρε τα άλλα κόμματα στην πρωτοβουλία που ανέλαβε και μπορεί επίσης να προσδοκά και στην θετική ψήφο πολλών Ελλήνων του εξωτερικού.
Κερδισμένο βγαίνει σίγουρα και το ΚΚΕ που επέβαλε τους όρους της διακομματικής συμφωνίας. Ο Περισσός έθετε από την πρώτη στιγμή ορισμένες προϋποθέσεις που είχαν να κάνουν με την ουσιαστική σύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα, και εν πολλοίς επέβαλε τις ρυθμίσεις που επιθυμούσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ, που διαφοροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε το σχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Μεγάλος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αναγκάστηκε σε μια κωλοτούμπα, ώστε να μην απομονωθεί και να μην εμφανιστεί ότι φοβάται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι τελείως διαφορετικό από το σχέδιο που είχε παρουσιάσει σαν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν προσμετράτο στο τελικό αποτέλεσμα, γεγονός που όλοι οι νομικοί έσπευσαν να στηλιτεύσουν ως αντισυνταγματικό.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση
Πριν την υποβολή του νομοσχεδίου πάντως, θα πρέπει να προηγηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε οι προβλέψεις για τον χρόνο απουσίας των Ελλήνων του εξωτερικού και η κατοχή ΑΦΜ, να μην εκπέσουν ως Αντισυνταγματικές.
Την ανάγκη να προηγηθούν οι σχετικές ρυθμίσεις, πριν υπάρξει η τελική συμφωνία, τόνισαν στις δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Γι’ αυτό και οι δυο τόνισαν ότι η κατ’ αρχήν θετική τους στάση, θα επιβεβαιωθεί ανάλογα με το που θα καταλήξουν οι συζητήσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 επέμεινε μέχρι τέλους ότι το κόμμα Βαρουφάκη δεν κάνει δεκτή την πρόταση, γιατί υπολείπεται των απαιτήσεων που έχει θέσει.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.