Τις απόψεις των Ευρωπαίων σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, του φύλου ή της σεξουαλικής προτίμησης αποτύπωσε το ευρωβαρόμετρο σε νέα έρευνα.
Μία από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι – και οι Έλληνες – ήταν πως θα αισθάνονταν εάν ένα μέλος διαφορετικών ομάδων αναλάμβανε το ανώτατο εκλεγόμενο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους.
Οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 44% απάντησαν ότι θα ήταν εντελώς άβολο γι’ αυτούς να εκλεγεί ένας Ρομά πρωθυπουργός, ενώ το 35% πολύ άνετα.
Το 47% δήλωσε ότι δεν θα ήταν καθόλου άνετα με έναν τρανσέξουαλ πρωθυπουργό και το 32 % πολύ άνετα.
Το 33% απαντά ότι θα αισθανόταν άνετα με ένα άτομο intersex στην ελληνική πρωθυπουργία, ενώ το 45% θα αισθανόταν πολύ άβολα.
Πολύ άβολα αισθάνονται με το ενδεχόμενο ενός γκέι, μίας λεσβίας ή ενός bisexual πρωθυπουργού σε ποσοστό που φτάνει το 38% ενώ το 44% δηλώνει πολύ άνετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι Έλληνες δηλώνουν πολύ άνετοι με την πιθανότητα να εκλεγεί μία γυναίκα πρωθυπουργός σε ποσοστό που φτάνει το 93% με περισσότερους από 8 στους 10 να δηλώνουν άνετοι με το ενδεχόμενο πρωθυπουργός να εκλεγεί ένας νέος άνθρωπος (85%).
Συντριπτικά άνετοι εμφανίζονται οι Έλληνες με το ενδεχόμενο εκλογής στον πρωθυπουργικό θώκο ενός ατόμου με αναπηρία ή ενός ηλικιωμένου (82% και 76% αντίστοιχα).
Το 58% των Ελλήνων δηλώνει πολύ άνετο με πρωθυπουργό με διαφορετικό χρώμα δέρματος από την πλειοψηφία του πληθυσμού ενώ το 50% θα δεχόταν με πολύ άνεση έναν πρωθυπουργό με διαφορετικό θρήσκευμα.
Σε ερώτηση αν θα αισθάνονταν πολύ άνετα με έναν συνάδελφο που θα ήταν μαύρος το 72% των Ελλήνων απαντά θετικά. Το 56% απαντά πως νιώθει πολύ άνετα με γκέι, λεσβίες και bisexual συναδέλφους και το 50% με Ρομά συναδέλφους. Το 45% δηλώνει πως θα αισθανόταν πολύ άνετα με transgender συναδέλφους ενώ το 30% των Ελλήνων απαντά ότι θα ένιωθε άβολα με intersex άτομα στη δουλειά του. Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) θα ένιωθε άβολα και με βουδιστές συναδέλφους στον ίδιο χώρο εργασίας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.