Τις απόψεις των Ευρωπαίων σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματος, του φύλου ή της σεξουαλικής προτίμησης αποτύπωσε το ευρωβαρόμετρο σε νέα έρευνα.
Μία από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι – και οι Έλληνες – ήταν πως θα αισθάνονταν εάν ένα μέλος διαφορετικών ομάδων αναλάμβανε το ανώτατο εκλεγόμενο πολιτικό αξίωμα της χώρας τους.
Οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 44% απάντησαν ότι θα ήταν εντελώς άβολο γι’ αυτούς να εκλεγεί ένας Ρομά πρωθυπουργός, ενώ το 35% πολύ άνετα.
Το 47% δήλωσε ότι δεν θα ήταν καθόλου άνετα με έναν τρανσέξουαλ πρωθυπουργό και το 32 % πολύ άνετα.
Το 33% απαντά ότι θα αισθανόταν άνετα με ένα άτομο intersex στην ελληνική πρωθυπουργία, ενώ το 45% θα αισθανόταν πολύ άβολα.
Πολύ άβολα αισθάνονται με το ενδεχόμενο ενός γκέι, μίας λεσβίας ή ενός bisexual πρωθυπουργού σε ποσοστό που φτάνει το 38% ενώ το 44% δηλώνει πολύ άνετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι Έλληνες δηλώνουν πολύ άνετοι με την πιθανότητα να εκλεγεί μία γυναίκα πρωθυπουργός σε ποσοστό που φτάνει το 93% με περισσότερους από 8 στους 10 να δηλώνουν άνετοι με το ενδεχόμενο πρωθυπουργός να εκλεγεί ένας νέος άνθρωπος (85%).
Συντριπτικά άνετοι εμφανίζονται οι Έλληνες με το ενδεχόμενο εκλογής στον πρωθυπουργικό θώκο ενός ατόμου με αναπηρία ή ενός ηλικιωμένου (82% και 76% αντίστοιχα).
Το 58% των Ελλήνων δηλώνει πολύ άνετο με πρωθυπουργό με διαφορετικό χρώμα δέρματος από την πλειοψηφία του πληθυσμού ενώ το 50% θα δεχόταν με πολύ άνεση έναν πρωθυπουργό με διαφορετικό θρήσκευμα.
Σε ερώτηση αν θα αισθάνονταν πολύ άνετα με έναν συνάδελφο που θα ήταν μαύρος το 72% των Ελλήνων απαντά θετικά. Το 56% απαντά πως νιώθει πολύ άνετα με γκέι, λεσβίες και bisexual συναδέλφους και το 50% με Ρομά συναδέλφους. Το 45% δηλώνει πως θα αισθανόταν πολύ άνετα με transgender συναδέλφους ενώ το 30% των Ελλήνων απαντά ότι θα ένιωθε άβολα με intersex άτομα στη δουλειά του. Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) θα ένιωθε άβολα και με βουδιστές συναδέλφους στον ίδιο χώρο εργασίας.