«Σήμερα ερχόμαστε να τροποποιήσουμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Η αναφορά του του Κώστα Τσιάρα, ανοίγοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, θα συνεχιστεί αύριο με την ακρόαση φορέων και τη συζήτηση των άρθρων και στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί την προσεχή εβδομάδα.
Κ.Τσιάρας για τροποποίηση ποινικού κώδικα
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη βελτίωση αμφιλεγομένων διατάξεων ώστε να καταστεί ο Κώδικας πραγματικό εργαλείο απονομής δικαιοσύνης, ώστε αυτός να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στο ευρωπαϊκό πνεύμα.
«Σήμερα τροποποιούμε αμφιλεγόμενες διατάξεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο νομικό κόσμο και το ευρύτερο σύνολο. Θέλουμε οι τροποποιήσεις να ανταποκρίνονται και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ για αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών και στην εναρμόνιση των διατάξεων με το κοινό περί δικαίου αίσθημα» είπε ο κ.Τσιαρας.
Όσον αφορά το παρελθόν και το πώς αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία στην ψήφιση των κωδικών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι αν είχε υπάρξει διάλογος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξανάγκαζε την αντιπολίτευση να αποχωρήσει από την προηγούμενη συζήτηση θα είχαν διορθωθεί πολλές από τις ατέλειες εκείνου του νομοθετήματος . Εξ ου και σήμερα απηύθυνε έκκληση για έναν γόνιμο και παραγωγικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων, δηλώνοντας πρόθυμος να υιοθετήσει παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας άσκησε και αυτός κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αφήσει να εφαρμοστούν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να κριθεί αν ήταν σωστές ή λάθος.