M’ ένα νέο flat tax φορ 100.000 ευρώ για άτομα πρόθυμα να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα ετοιμάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές.
Το νέο αυτό πλαίσιο, γνωστό ως non-dom ( δηλαδή το καθεστώς «μη κατοίκου» που έχουν θεσμοθετήσει πολλές χώρες ανά τον κόσμο), αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που αναζητεί νέους τρόπους με το φορολογικό νομοσχέδιο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, μεταδίδει το Bloomberg και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερα ποσοστά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έναν φόρο 15% για τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options).
H κυβέρνηση Μητσοτάκη αποβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020 – ρυθμό που θεωρούν αισιόδοξο οι πιστωτές και άλλοι θεσμοί. Η κυβέρνηση έχει απεμπλοκάρει το σχέδιο για την εκμετάλλευση του Ελληνικού και τη μεταμόρφωση του παλιού αεροδρομίου σε real estate πρότζεκτ, ενώ έδωσε άδειες στην Eldorado Gold Corp για επενδύσεις στη βόρεια Ελλάδα και προωθεί σχέδια τάχιστης εφαρμογής του σχεδίου της για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας
Αλλά, όπως σημειώνει το Bloomberg, σημαντική πρόκληση παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ πριν την κρίση χρέους και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει ότι θα είναι στο 13,1% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο.
Τι προβλέπει το σχέδιο για τους νέους επενδυτές
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι οι επενδυτές που θα μεταφέρουν την φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα θα καταβάλουν flat tax φόρο 100.000 ευρώ συν άλλα 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, ενώ θα πρέπει να διαμένουν τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως στη χώρα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg και να επενδύουν μισό εκατ. ευρώ στην εθνική οικονομία τα πρώτα τρία χρόνια της παραμονής τους.
Το πρόγραμμα θα έχει 15ετή διάρκεια. Για τους επενδυτές που επενδύουν 1,5 εκατ. ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ο flat tax φόρος θα μειώνεται στο ήμισυ, ενώ για εκείνους που επενδύουν 3 εκατ. ευρώ θα μειώνεται στα 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή μια άλλη πρόταση που αποσκοπεί στο να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα προβλέπει σταθερό συντελεστή 15% για άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αντί για φορολόγησή τους ως εισόδημα. Ο αξιωματούχος είπε ότι το σχέδιο αυτό αποβλέπει στο να δώσει ώθηση στις επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, τη μείωση της φορολόγησης στο επίπεδο των ανώτερων διευθυντικών στελεχών και την παροχή κινήτρων για μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα, βάζοντας παράλληλα φραγμό στην «αιμορραγία μυαλών», γνωστή και ως brain drain. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί περί τα τέλη του μήνα.