Τα έργα που πραγματοποιούνται για την ανακατασκευή του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος, επιθεώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και άλλων περιφερειακών συμβούλων.
Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία ενημέρωση των μηχανικών και των υπολοίπων υπευθύνων, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου έναν χρόνο.
Το ορφανοτροφείο θηλέων που κατασκευάστηκε το 1889, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα ομορφότερα κτίρια της Ελλάδας, είχε υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1999 και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του. Έκτοτε τα κορίτσια και οι υπεύθυνοι του ορφανοτροφείου, μένουν σε λυόμενα κοντέινερ, τα οποία βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος.
Σήμερα 70 και πλέον κορίτσια διαφόρων ηλικιών, μένουν υπό την φροντίδα των υπευθύνων του ιδρύματος αλλά και την αμέριστη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ενώ μετά και την επισκευή των ζημιών, αλλά και ορισμένες παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι το ίδρυμα, θα μπορεί να φιλοξενεί 100 συνολικά κορίτσια.
H διαδικασία αναστήλωσης του κεντρικού κτηρίου μετά από μακρόχρονη προσπάθεια των μελών του Δ.Σ., έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Αττικής στο ΕΣΠΑ και εκτελείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πειραιά. Σκοπός του έργου είναι η στατική ενίσχυση και η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου χωρίς όμως να επηρεαστούν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, που αναμένεται έως το τέλος του 2020, θα παραδοθεί λειτουργικό και ασφαλές για να συνεχίσει το έργο του.
Πατούλης: Είναι ένας εμβληματικός χώρος, μια ιστορία του Πειραιά
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας των εργασιών του ιδρύματος, ανέφερε πως σύντομα θα βρεθεί εκ νέου για να δει την πρόοδο: «Ένα έργο που η περιφέρεια μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ προσπαθεί να ολοκληρώσει και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι υπηρεσίες μας μαζί με τον ανάδοχο έχουν κάνει ότι μπορούν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πιέσουμε για αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα προφανώς. Είναι ένας εμβληματικός χώρος, μια ιστορία του Πειραιά και εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αναδείξουμε τα ιστορικά κτίρια σε ολόκληρη την Αττική όπου και εάν υπάρχουν, και να τα αναδείξουμε μέσα από την λειτουργικότητα τους, την χρηστικότητα τους αλλά και μέσα και από την αρχιτεκτονικότητα, όπου υπάρχει, για να παραμένει και να αναδεικνύεται».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε: «Είναι κάτι πολύ ευχάριστο, κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ένα ίδρυμα συνυφασμένο με την ιστορία μας. Η δημοτική αρχή είναι κοντά στις προσπάθειες. Ήταν κρίμα όλα αυτά τα χρόνια, μετά τον σεισμό του 1999, που έμεινε έτσι αυτό το κτίριο 150 ετών περίπου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και μνημείο, πρέπει να κοιτάμε αισιόδοξα και περιμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία την ολοκλήρωση έργου», τόνισε ο κ. Μώραλης.
Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως «Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο» και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ιδρύματος Νίκο Γκίκα ο οποίος παρευρέθη στην αυτοψία «φημίζεται ότι δεσμεύει τους επισκέπτες του». «Ελπίζουμε στην βοήθεια της περιφέρειας και του δήμου και για τους χρόνους ολοκλήρωσης αλλά και για τις υπολειπόμενες εργασίες. Είναι ένα ίδρυμα γνωστό μέσα και έξω από τη χώρα μας, έχουμε δωρεές από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και ήδη η δουλειά του ιδρύματος έχει γίνει τόσο γνωστή. Το προσωπικό που λειτουργεί εδώ, δεν έχει εργασιακή σχέση με το ίδρυμα, αλλά εθελοντική σχέση. Μπαίνει το πρωί και φεύγει το βράδυ, παίρνοντας το πρόβλημα κοντά του», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γκίκας.