Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της εισροής των αλλοδαπών στην Ελλάδα απασχολεί τον γερμανικό Τύπο.
Άλλωστε οι Γερμανοί έχουν συμφέρον να παραμένουν οι αλλοδαποί στην Ελλάδα ακόμα κι αν χρειαστεί να φύγουν οι Έλληνες από τα σπίτια τους.
Το ζήτημα είναι ότι πλέον οι αλλοδαποί είναι τόσοι πολλοί που δεν μπορεί η χώρα να τους διαχειριστεί.
H TAZ του Βερολίνου αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κλείνοντας τον καταυλισμό στη Μόρια και το Βαθύ, αλλά παράλληλα δημιουργώντας νέες αμφιλεγόμενες, όπως τις αποκαλεί, συνθήκες διαμονής για τους αλλοδαπούς
«Η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να απομονώσει τους μετανάστες επιχειρώντας να κατευνάσει τμήματα του πληθυσμού που διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση. Κυρίως στη Λέσβο και τη Σάμο παραπονούνται οι κάτοικοι για τη διαρκή παρουσία των προσφύγων μπροστά στα σπίτια τους».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ειδικοί προειδοποιούν για νέα προβλήματα.
Οι μετανάστες στα νησιά παρά τις δύσκολες συνθήκες έχουν την ευκαιρία για μερικές ώρες να ξεφεύγουν από το χάος των καταυλισμών κάνοντας απλά μια βόλτα στην πιο κοντινή πόλη ή στη θάλασσα. Εάν απαγορευθεί να εγκαταλείπουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς η απογοήτευση και η βία θα αυξάνονταν στους κλειστούς χώρους. Ακόμα και σήμερα μερικές φορές συμβαίνει άνθρωποι από διαφορετικές εθνικότητες, Σύροι ή Αφγανοί στη Μόρια ή αλλού, να συγκρούονται».
Η εφημερίδα Kölner-Stadt Anzeiger κάνει αναφορά στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εστιάζοντας στην πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Handelsblatt. Γράφει ο αρθρογράφος της: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζητούν άσυλο.
Αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν από την Ελλάδα και την Ιταλία ένα τμήμα των διαδικασιών ασύλου που τους αναλογεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκαιο όταν καλεί τους Ευρωπαίους να μην θεωρούν την χώρα του ως «εύκολο χώρο στάθμευσης» προσφύγων και μεταναστών».