Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020, με 21 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 λευκά.
«Ουσιαστικά, ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου της διοίκησης για την επόμενη τετραετία, αλλά πιστεύω και για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας, για τη Θεσσαλονίκη του 2030» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Ένα πρόγραμμα του δήμου σε υποδομές, με στόχο να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό οικονομικό, επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, πολιτιστικό, τουριστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης. Μια μητρόπολη της Ευρώπης, της Μεσογείου», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, «με μεγάλες, μεσαίες και μικρές παρεμβάσεις», θα συμβαδίσει με μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που αναμένονται τα επόμενα χρόνια, όπως η νέα ΔΕΘ, η ανανέωση του δικτύου της ΕΥΑΘ, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, κ.ά..
Ανέφερε, ως ενδεικτικό παράδειγμα του μοντέλου διοίκησης στον δήμο, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το κέντρο πολλαπλών χρήσεων της Τούμπας (Στάβλοι Παπάφη), ύψους 13 εκατ. ευρώ.
«Αξιοποιώντας την προεργασία (…) διεκδικήσαμε και πετύχαμε τη χρηματοδότηση ενός έργου που θα έμενε στα χαρτιά, διότι δεν είχε εξασφαλισμένους πόρους. Η κατασκευή του θα φέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των κατοίκων της Τούμπας αλλά και της Τριανδρίας», έκρινε ο κ. Ζέρβας.
«Με εξασφαλισμένους πόρους πλέον θα προχωρήσουμε σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα που προτείνει η ομάδα μελετών, κατασκευών, που προτείνει η ομάδα μηχανικών που είχε κερδίσει το βραβείο», συμπλήρωσε.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμμετάσχουν «όσοι θελήσουν και όσοι μπορέσουν» και πρόσθεσε: «Όσοι είναι κολλημένοι στα παλιά, προφανώς δε θα συμμετέχουν ούτε στο όραμα, στην προσπάθεια που έχει ανάγκη η πόλη μας.
«Αυτό είναι το πρώτο βήμα του οραματικού μας στόχου, που είναι η ανασυγκρότηση του δημόσιου χώρου της πόλης μας», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνονται έργα αναβάθμισης γειτονιών της πόλης, πεζόδρομοι, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι με διαγραμμίσεις, ηλεκτροφωτισμός οδοποιίας με led, προβλέψεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, μελέτες όπως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της πλατείας Αριστοτέλους, η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Διοικητηρίου, του ξύλινου ντεκ της παλιάς παραλίας, η μελέτη σκοπιμότητας αξιοποίησης λουτρών της Θέρμης, η μελέτη ανέγερσης αποτεφρωτηρίων οστών και ανέγερσης ναού στα κοιμητήρια και η μελέτη αποτεφρωτηρίων ζώων, η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, η συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, κ.λπ..
«Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα ελέγχονται σφιχτά, από όλους εμάς, που πιστεύω ότι είμαστε ταγμένοι σε αυτή την καινούρια Θεσσαλονίκη που όλοι θέλουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.
Για το τεχνικό σχέδιο μίλησαν αναλυτικότερα για τα έργα, οι αντιδήμαρχοι Μάκης Κυριζίδης και Σωκράτης Δημητριάδης.
Τοποθετήσεις από τους επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων
«Κι αν δεν μας έδιναν τα δεκατρία εκατομμύρια (για τους Στάβλους Παπάφη), τα περιμένουμε βέβαια, καλώς, τι ακριβώς θα εμφανίζαμε ως στόχευση στην πόλη» διερωτήθηκε ο κ. Ορφανός, λέγοντας ότι δεν θέλει να μειώσει τη σημασία όποιου έργου γίνεται, αλλά κατηγόρησε τη διοίκηση, ότι δεν έχει «κεντρική ιδέα στην πολιτική της».
«Δεν είναι ο κεντρικός στόχος να μαζευτούμε όλοι στην Αριστοτέλους, πραγματικός στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει μια ενότητα εκεί που δεν υπάρχει στα τέσσερα διαμερίσματα, που δεν δέχτηκαν τη στοργή των προηγούμενων διοικήσεων και δε θα δεχθούν και τη δική σας γιατί και εσείς βιάζεστε. Δε βρίσκω κεντρική ιδέα και εγώ στην πολιτική σας» είπε ο κ. Ορφανός και για το τεχνικό πρόγραμμα πρόσθεσε:
«Μην υπερηφανεύεστε για αυτό, δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη . Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η Θεσσαλονίκη, θέλει αποφασιστικότητα, συγκεκριμένη στόχευση. Αλλά αυτό δε φαίνεται σε αυτό το σχέδιο, μας κρατάει εκεί που ήμασταν και λίγο πιο πίσω».
«Εμφανίζει πράγματι αρκετά κενά, έχει και θετικά σημεία», έκρινε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Ρία Καλφακάκου, μεταφέροντας και τις σκέψεις της επικεφαλής της παράταξης Κατερίνας Νοτοπούλου.
«Σήμερα στο τεχνικό πρόγραμμα βλέπουμε πολλά έργα της προηγούμενης διοίκησης να συνεχίζονται και καλώς συνεχίζονται» είπε η κυρία Καλφακάκου και πρόσθεσε ότι «καλώς» συμβαίνει αυτό. Επεσήμανε, ότι οι πηγές χρηματοδότησης δεν είναι πάντα σαφείς και επίσης και τα χρονοδιαγράμματα ωρίμανσης των έργων. Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ελλείψεις και επέστησε την προσοχή και στο σημείο που αφορά τα υπαίθρια πάρκινγκ «Αν όλα τα αδόμητα οικόπεδα τα κάνουμε πάρκινγκ, δε θα υπάρχει πράσινο» είπε η κυρία Καλφακάκου και πρόσθεσε:
«Με αυτά που είπα για το τεχνικό πρόγραμμα, για αυτές τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις δε θα μπορέσουμε να το υπερψηφίσουμε» είπε η κυρία Καλφακάκου.
«Ως αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού στο παρελθόν έχω τέσσερεις φορές συντάξει τεχνικό πρόγραμμα» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Υπεύθυνα» Νίκος Ταχιάος. μιλώντας νωρίτερα κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το πρόγραμμα, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόσθεσε: «Στο ξεκίνημα μιας νέας διοίκησης μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι και να αφήσουμε το χρόνο που χρειάζεται, για να κριθεί για τις δυνατότητες και για τις προθέσεις της».
Ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γιώργος Γάκης σχολίασε επιμέρους έργα του τεχνικού προγράμματος, αναφέροντας ότι σε κάποια δε φαίνεται ότι οι προβλεπόμενοι πόροι μπορούν να απορροφηθούν και αναφέρθηκε σε ελλείψεις για άλλα.
«Θα περίμενα μια πιο πολιτική τοποθέτηση. Να φαίνεται το όραμα. Ποια είναι η Θεσσαλονίκη που θέλουμε» είπε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να σταθούμε αρωγοί στο έργο της διοίκησης, διοίκηση δεν είναι μόνο ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι, διοίκηση είναι και το δημοτικό συμβούλιο με την έννοια της λαϊκής εντολής, που είναι μία. Πάτε την πόλη μπροστά».
«Κακοτυπωμένο δυσκολοδιάβαστο κατάλογο έργων ατάκτως ερριμμένων» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας.
«Λείπει η κεντρική ιδέα η συνεκτική ιδέα σχετικά με τη βιωσιμότητα, τη βιώσιμη κινητικότητα, την ανθεκτικότητα, την κοινωνική και περιβαλλοντική συνοχή», συνέχισε.
Για την πλατεία Διοικητηρίου τόνισε ότι εάν βρεθούν τα μάρμαρα που είχαν αφαιρεθεί παλαιότερα – και αποκαλύφθηκαν τα αρχαία – από την πλατεία Διοικητηρίου θα μπορούσαν είτε να επανατοποθετηθούν επιφανειακά, ή διοίκηση να επιλέξει μια από τις υπάρχουσες μελέτες για την πλατεία.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι «κανένα έργο δεν είναι κακό», αλλά το ερώτημα είναι ποια έργα επιλέγονται και γιατί επιλέγονται και ποιες ανάγκες καλύπτουν, εάν είναι έργα φιλικά για επενδυτές, ή για κατοίκους σε όλες τις γειτονιές.
«Η κατανομή στις γειτονιές έχει βαθιά ταξικότητα (…) σε σχέση με το κέντρο της πόλης, που εκεί είναι και το επενδυτικό ενδιαφέρον», είπε ο κ. Ζαριανόπουλος.
Ανέφερε ότι είναι σωστή επιλογή η παιδική χαρά στην περιοχή της Ροτόντας και άλλα όπως το ντεκ της παραλίας, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, αλλά διερωτήθηκε τι γίνεται με την αντισεισμική προστασία.
«Τα μοναδικά έργα που γίνονται με αυτεπιστασία είναι τέσσερις πέντε μελέτες , όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν σε εργολάβους… αυτό γίνεται παντού, όχι μόνο εδώ» είπε ο κ. Ζαριανόπουλος.
Πρόγραμμα χαμηλής πτήσης, ετεροβαρές σε ότι αφορά τις κοινότητες» χαρακτήρισε το τεχνικό σχέδιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και τόνισε ότι «χαρακτηρίζεται από τη διαχείριση του μικροεξωραϊσμού, αλλά μέσα από μεγαλοστομίες».
Επεσήμανε ότι τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη.
«Τίποτε δεν υπάρχει από ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το δήμο», υποστήριξε ο κ. Τρεμόπουλος.
«Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι και στο δήμο που γνωρίζουν και που δεν αξιοποιούνται για να μπει μια γεύση κι εδώ από αυτά που απολαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις», πρόσθεσε.