Σε «βαθύ λαρύγγι» για την σκευωρία Novartis εξελίσσεται ο πρώην «κουκουλοφόρος» μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής την μέθοδο εκβιασμών και πιέσεων του μηχανισμού «Ρασπούτιν» προκειμένου να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων.
Ο κ. Μανιαδάκης αποκάλυψε ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς του ζητούσαν να μιλήσει για βαλίτσες και δωροδοκίες πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα φορτωνόταν με βαρύτατα κακουργήματα που θα του επέφεραν ισόβια κάθειρξη.
Μεταξύ άλλων ο μάρτυρας υποστήριξε:
– Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα.
– Μου πρότειναν να ακολουθήσω τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακ. Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.
– Οι εισαγγελείς μου έλεγαν να μη φοβάμαι καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν.
– Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη, Αν. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αν. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο.
– Δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος του Αν. Λοβέρδου
– H Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικάνικο πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος
– Οι εισαγγελείς διαφθοράς μου έλεγαν: «Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε οτι θέλεις να τον καλύψεις. Δωσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δωσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα δουμε τί θα κανουμε μαζι σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου».
Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη θα συνεχιστεί σε συνεδρίαση που ορίστηκε σήμερα Τετάρτη στις 5 το απόγευμα.
Κατά την πρώτη ημέρα εξέτασης ο μάρτυρας είπε ότι κατέστη κατηγορούμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχθεί «πράγματα που δεν έγιναν. Βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις – και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν όμως με ένα υπουργό, μιλώ για τον κ. Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό».
Ο κ. Μανιαδάκης, περιγράφοντας την πορεία της υπόθεσής του στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, είπε ότι το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος του πρότεινε συνεργασία για να μεταβούν με άλλους 2 μάρτυρες στις ΗΠΑ και να καταθέσουν στις αρχές για παράνομες πρακτικές της Novartis. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την αρνητική του απάντηση υπήρξαν εις βάρος του ανώνυμες καταγγελίες στην εισαγγελία διαφθοράς.
«Διατάχθηκε αρχικά οικονομικός έλεγχος τον Μάρτιο του 2015 που ολοκληρώθηκε το 2017. Στην συνέχεια διατάχθηκε και δεύτερος έλεγχος. Κατόπιν διατάχθηκε έλεγχος στις 4.10.2017 από το Σώμα Δημόσιας Διοίκησης και μετά από το ΣΕΥΠ. Τον ΣΕΕΔ και από μικτό κλιμάκιο. Αυτοί οι έλεγχοι με ώθησαν να συνεργαστώ με την δικαιοσύνη» ανέφερε σε άλλο σημείο εξηγώντας την απόφασή του να εναχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
«Δεν υπήρξα σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου»
Επιπροσθέτως, ο κ. Μανιαδάκης υπογράμμισε πως η συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 και πως δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος του Αν. Λοβέρδου.
«Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος Υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Εχω αδίκως γι αυτο κατηγορηθεί. Είναι γεγονός οτι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα εχει η κυρία Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα οτι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επι υπουργίας Σαλμά. Δεκα μήνες τώρα εχουν ρημάξει την ζωή την δική μου και της οικογενείας μου ενώ εχω εξηγήσει, εχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν από τα αρχεία μου οτι ουδέποτε είχα σχεση με τον Λοβέρδο» είπε.
«Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες»
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι η εισαγγελία διαφθοράς του πρότεινε συνεργασία αρκεί να έδινε πληροφορίες για χρηματισμούς πολιτικών. «Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν «σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι. Ωστόσο δεν με ξανακάλεσαν».
Ο ίδιος είπε ότι λόγω των συνεχόμενων εναντίον του διαρροών στον Τύπο αποφάσισε να επισκεφτεί ξανά την εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2017. «Είδα την κυρία Τουλουπάκη και τους Μανώλη, Ντζούρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Στην αρχή ήμουν αρνητικός. Μου είπαν και πάλι ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα».
«Με αξιολόγησαν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Την ένταξή μου δεν την γνώριζε κανείς. Ούτε δικηγόροι. Η ένταξή μου έγινε στις 20.12.2017. Πριν υπήρξαν 4-5 συναντήσεις με τους εισαγγελείς άτυπες» ανέφερε σε άλλο σημείο.
Σε ένα βράδυ μας έκαναν από προστατευόμενους μάρτυρες σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε και ορισμένες λεπτομέρειες που δείχνουν την προχειρότητα με την οποία λειτούργησε το σύστημα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Ειδικότερα ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι «μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή και τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για το πόσο νόμιμη ήταν η χρήση προστατευόμενοι μάρτυρες μας φώναξαν στην ΓΑΔΑ και μας έκαναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»
Μου ζήτησαν να γίνω Ζήγρας
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του παρείχαν πλήθος στοιχείων με τιμολογήσεις φαρμάκων και του ζήτησαν να δημιουργήσει πρόγραμμα που να εντοπίζει ενδεχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα της Νοβάρτις. «Μου πήρε 4 εβδομάδες και ταυτόχρονα με τις αυξήσεις υπέδειξα τους υπεύθυνους και την νομοθεσία προτρέποντας τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις» ανέφερε για να προσθέσει «τότε όμως υπήρξε εμπλοκή». Αναφορικά με την εμπλοκή ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι η μάρτυρας «Κελέση» κατέθεσε εναντίον του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ισόβια. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς του πρότειναν να ακολουθήσει τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακ. Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.
«Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας «Κελέση» με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από την Νοβάρτις. Μου είπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή ισοβίων. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος κατηγορούμενος θυμίζοντάς μου και οι 3 εισαγγελείς την περίπτωση του εξαδέλφου Τσοχατζόπουλου» είπε για να συμπληρώσει «εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ηξερα πως δεν έχω κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες».
«Μου έλεγαν να μην φοβάμαι, καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν»
Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δίνονταν σε διαμέρισμα πλησίον της οδού Μιχαλακοπούλου.
Στις ανακριτικές διαδικασίες υποστήριξε ότι «μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη, Αν. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αν. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του «Ντοκουμέντο» και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω ότι αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο».
Ο ίδιος είπε ότι ως μοχλός πίεσης για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων χρησιμοποιούταν από τους εισαγγελείς εις βάρος του στοιχεία.
«Τους ζήτησα να ξεκαθαρίσουν τι στοιχεία έχουν εις βάρος μου. Μου είπαν πως χρηματιζόμουν από μια εταιρεία που είχε η γυναίκα μου. Την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ. Αυτό το έλεγαν γιατί το έγραψε το «Ντοκουμέντο». Η καταγγελία όμως δεν ήταν σοβαρή. Δεν γνώριζαν κάν ποια ήταν η σύζυγός μου. Η «Κελέση» έλεγε πράγματα που διάβαζε στις εφημερίδες. Μετά άλλαξε κατάθεση. Είναι προφανές ότι άλλαξε κατάθεση λόγω παρέμβασης της εισαγγελέως. Η «Κελέση» διόρθωσε όσα κατήγγειλε για τον Λοβέρδο και όσα είπε για εμένα καθώς η γυναίκα μου δεν λέγεται Ψημίτη αλλά Φαρμάκη».
«Επεσα πάνω στον Δεσταμπασίδη»
Ωστόσο, η προχειρότητα με την οποία χρησιμοποίησαν οι δικαστικές αρχές τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν περιορίζεται μόνο στην τυπική τους κάλυψη. Όπως είπε ο κ. Μανιαδάκης «τον Νοέμβριο του 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσω την κατάθεση γιατί έρχεται άλλος μάρτυρας. Επεσα επάνω στον Δεσταμπασίδη. Τον είδα στο ασανσέρ. Είδα στην ΓΑΔΑ και την Μαραγγέλη».
ΗΠΑ και οικονομικό όφελος
Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε ότι «η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικάνικο πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος».
Ο ίδιος είπε ότι η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη «ο Ντζούρας μου κανόνισε το ραντεβού. ΜΕ πράκτορες, όχι εισαγγελείς.
Ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι τον Αύγουστο του 2018 μετέβη στην Αμερική για καταθέσεις. «Μου έδωσαν μια κατάθεση να διαβάσω χωρίς να γνωρίζω ποιος την έδωσε. Σε αυτή υποστηριζόταν ότι εγώ δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Αυτό έχει επαναληφθεί 100 φορές και είναι ψέμα γιατί τον Λοβέρδο δεν τον γνώριζα. Αυτό είπα και στους Αμερικάνους. Στην συνέχεια διαπίστωσα πως αυτά που μου έδειχναν οι Αμερικάνοι τα είχε πει ο «Μ. Σαράφης»».
Δώσε πολιτικούς για να διαπραγματευτούμε την θέση σου
Ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες τους διαλόγους και τις πιέσεις που του ασκούνταν στην εισαγγελία Διαφθοράς.
«Κάποια στιγμή μου είπε η κα Τουλουπάκη: «Eχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες έχουν καταθέσει πολυ επιβαρυντικά στοιχεια για σενα».
Της απάντησα «Κυρία Εισαγγελευ συνεργαζόμαστε τόσο καιρό, σας έχω δωσει τοσα στοιχεία και κάθεστε και πιστεύετε αυτους που ψεύδονται αφου δεν ξερουν ουτε το ονομα της γυναίκας μου;».
Μου απάντησε «Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε οτι θέλεις να τον καλύψεις. Δωσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δουμε τί θα κάνουμε μαζι σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου»