Πολύ κοντά στην σχεδόν καθολική αποδοχή του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Μια ανάσα πριν από μια σημαντικό επίτευγμα βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είναι πολύ πιθανόν να ψηφιστεί σχεδόν από το σύνολο της ελληνικής Βουλής. Μετά τις κινήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών και την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των κομμάτων, ακόμα και την τελευταία στιγμή, είναι πολύ πιθανόν την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων να εγκριθεί από 291 βουλευτές.

Αυτή τη στιγμή όλα τα κόμματα, πλην ΜέΡΑ25, προσανατολίζονται να εγκρίνουν το νομοσχέδιο το οποίο θα συγκεντρώσει τελικά αρκετές περισσότερες ψήφους από τις απαραίτητες 200.

Οι δύο κινήσεις – ματ για την ψήφο των αποδήμων

Προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο αυτό είχαν προηγηθεί σημαντικές κινήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις έκαμψε τις αντιστάσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικότερη εξ αυτών αφορά το δικαίωμα των κομμάτων να τοποθετούν σε τρεις από τις δεκαπέντε θέσει του ψηφοδελτίου Επικρατείας, υποψήφιους από την ομογένεια. Ένας εξ αυτών θα πρέπει να τοποθετηθεί στις 3 πρώτες θέσεις προκειμένου να έχει αυξημένες πιθανότητες εκλογής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να ικανοποιεί και το σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη. Η συγκεκριμένη νομοτεχνική ρύθμιση έγινε προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ είναι περίπου 407 χιλιάδες ενώ από αυτούς περίπου 340 χιλιάδες έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορούν να ψηφίσουν, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι σε αυτές τις 340 χιλιάδες δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, χωρίς να έχουν ΑΦΜ και διευκρίνισε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν υπό την προϋπόθεση ότι οι γονείς τους είναι φορολογικά ενεργοί.

Προϊόν συμβιβασμού το νομοσχέδιο

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε επίσης ότι θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες έτσι ώστε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην περιορίζονται στους χώρους των Πρεσβειών και των Προξενείων αλλά να βρεθούν κατάλληλοι χώροι κοντά σε περιοχές που διαμένουν ομογενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και εξήγησε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και συγκλίσεων προκειμένου να γίνει κατορθωτή η υπερψήφισή του. «Ελπίζω και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πράξη ενότητας. Απαιτείται μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι», κατέληξε.