Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για τον ευρωμεσογειακό αγωγό, η οποία πιθανολογείται για τις 2 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παραπάνω ημερομηνία της υπογραφής.
Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο επίκειται υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed.
«Υπάρχουν όντως σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας. Ενδεχομένως πολύ νωρίς το 2020 να έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις» είπε.
«Μόλις είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι, θα γίνει αυτό επίσημα» πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός.
Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του SigmaLive, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.
Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, το Ισραήλ φέρεται να επιθυμεί τη χρηματοδότηση μεγάλου μέρους του έργου (άλλωστε ο ευρωμεσογειακός αγωγός αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό δικά του αποθέματα φ.α.). Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.
Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη χθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.
Να σημειωθεί ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νόμο για τον East Med Act, που δημιουργεί μία νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσα από το Air Force One, που τον μετέφερε στη Φλόριντα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.