Την απίστευτη ταλαιπωρία και τις πολύωρες αναμονές των ασθενών στη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου νοσημάτων Θώρακος “η Σωτηρία” είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη μεταμεσονύκτια έφοδό του.
Ο υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Στάθη, βρέθηκε γύρω στα μεσάνυκτα στην εφημερία του νοσοκομείου “Σωτηρία”, μετά από e-mail διαμαρτυρίας που δέχθηκε ο ίδιος από γυναίκα με αναπηρία, η οποία διαμαρτυρόταν για την πολύωρη αναμονή και την ταλαιπωρία της στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) του νοσοκομείου.
Με τη δεύτερη κατά σειρά αιφνιδιαστική επίσκεψή του σε επείγοντα νοσοκομείου (πριν από δύο ημέρες βρέθηκε στον Ευαγγελισμό), ο υπουργός Υγείας θέλει και σημειολογικά να τονίσει την απόφασή του να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης και διανομής των περιστατικών στα ΤΕΠ, με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής και της ταλαιπωρίας των ασθενών.
Κικίλιας: «Ανισομέρεια στην κατανομή των εφημερευόντων γιατρών»
Στο «Σωτηρία», πάντως, ο υπουργός Υγείας, συνομίλησε με το προσωπικό και τους ασθενείς στα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και διαπίστωσε από πρώτο χέρι την ταλαιπωρία που υπήρχε. Επίσης, διαπίστωσε ότι υπήρχε ανισομέρεια στον καταμερισμό των γιατρών στην εφημερία, καθώς ήταν πολλοί όσοι εφημέρευαν την ημέρα και λιγότεροι τη νύχτα. Βασικότερο, πρόβλημα ωστόσο, είναι η έλλειψη γιατρών, ενώ οι 550 γιατροί που αναμένεται να εμφανιστούν στα ΤΕΠ τις επόμενες μέρες θα προσφέρουν μεγάλη ανάσα ανακούφισης στο πρόβλημα των Επειγόντων, όλων των νοσοκομείων.
Το πρόβλημα υπογραμμίζει και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αναφέρει ότι χθες στο Σωτηρία εφημερευαν δύο πνευμονολογικες κλινικές. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μιχάλης Γιαννάκος:
«Στις 8μ.μ, η 9η πνευμονολογική κλινική παρεδωσε την εφημερία στα ΤΕΠ στην 2η κλινική στα τεπ με αναμονή 150 ασθενών. Περίμεναν πολλές ώρες να εξυπερητηθούν. Λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτών πριν από λίγους μήνες έκλεισε η 10η πνευμονολογική κλινική. Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί με επισφάλεια, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι καρδιολόγοι. Οι γιατροί καταγγέλλουν εργασιακή εξουθένωση και κίνδυνο ιατρικών λαθών. Άρχισαν να εμφανίζονται ράντζα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.