ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Πως αντιδρούν πρυτάνεις, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Πως αντιδρούν πρυτάνεις, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

Με θετική ανταπόκριση αλλά και με παρατηρήσεις, προβληματισμούς και ενστάσεις ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου έχει καταγράψει όλες τις απόψεις που έχουν κατατεθεί και θα τις εξετάσει ώστε να προχωρήσει σε βελτιώσεις του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των πανεπιστημίων το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε ως σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά ενώ τονίστηκε ότι καμία διαφωνία δεν υπάρχει ως προς την σύνδεση της χρηματοδότησης τους με την αξιολόγηση.

Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που χαρακτήρισαν το άρθρο 50 του νομοσχεδίου για τα πιστοποιητικά κολεγίων, ως αιτία πολέμου, και ζήτησαν την απόσυρση του.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Αθανάσιος Δημόπουλος, έκανε λόγο για πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται, παρά τους περιορισμούς που βάζει η κομισιόν και η Γιούροστατ για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των κονδυλίων στην έρευνα, και χαρακτήρισε απαραίτητες τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τάχθηκε υπέρ της νέας Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η Σύνοδος είναι θετική στην αξιολόγηση και τη διαφάνεια ώστε να υπάρχει έλεγχος για το που πηγαίνουν τα λεφτά του ελληνικού λαού έστω και σε συνθήκες υποστελέχωσης των πανεπιστημίων.

Παράλληλα όμως, επεσήμανε την ανάγκη να συγκροτηθεί γρήγορα η Νέα Αρχή, καθώς όπως είπε, είναι ασφυκτικά τα πλαίσια που θέτει η ΕΕ για την πιστοποίηση των πανεπιστημίων και υπάρχει ο κίνδυνος σε μερικά από αυτά να γίνει αναστολή των προγραμμάτων τους.

Ο κ. Δημόπουλος, τόνισε ακόμα ότι είναι αναγκαία η κάλυψη της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με βάσει τους δείκτες ποιότητας, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει το υπουργείο Παιδείας να μην παραγνωρίσει το θέμα των ανελαστικών δαπανών.

Ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το άρθρο 50 που αφορά τα πτυχία κολεγίων, σημειώνοντας ότι «τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι σαφές και θα πρέπει τα προσόντα ενός προσώπου για διορισμό στην εκπαίδευση να είναι ιδιαίτερα υψηλά».

«Αν έχουμε στόχο τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή οδηγία δε έχουμε λόγο να το αμφισβητήσουμε. Μας δημιουργεί προβληματισμό όμως, αν θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των ΑΕΙ», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γεράσιμος Σιάσος, έκανε λόγο για «θετικές ρυθμίσεις ως προς τη σύνδεση της κατανομής κονδυλίων με αντικειμενικά ποσοτικά κριτήρια και τη μείωση της γραφειοκρατίας», ενώ τόνισε ότι ο προβληματισμός επικεντρώνεται στις σημαντικές εξουσίες της Εθνικής Αρχής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση είναι θετικό μέτρο καθώς θα αμείβεται περισσότερο ο καλύτερος και αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερα και ανταγωνιστικότερα πανεπιστήμια», ανέφερε ο κ. Σιάσος προσθέτοντας ότι ο προβληματισμός που εκφράζεται από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ είναι ως προς την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών.

Ο πρόεδρος της υπό κατάργηση Αρχής Διασφάλισης της Πιστοποίησης και της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Παντελής Κυπριανός, υποστήριξε ότι οι υπάρχουν ασάφειες στο νομοσχέδιο και οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι προϊόν διαλόγου ώστε να λυθούν τεχνικά προβλήματα αλλά και τυχόν αναταράξεις στις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους.

Μίλησε για ένα «εξαιρετικά συγκεντρωτικό νομοσχέδιο» και για «ασαφές κείμενο για τα προγράμματα σπουδών και την κουλτούρα της ποιότητας».

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν ο αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ Γιώργος Ζαλίδης, που αντέτεινε ότι υπήρξε διαβούλευση και ότι στο κομμάτι της αξιολόγησης εμπεριέχονται στη πλειονότητα τους στο νομοσχέδιο οι θέσεις και η στρατηγική που έχουν εκφραστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή.

«Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο σε σχέση με τη νέα Αρχή κινείται στη σωστή κατεύθυνση και στο πλαίσιο που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε διατυπώσει», ανέφερε.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο επόμενος αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ και αρμόδιος για θέματα πιστοποίησης, Βασίλης Τσιάντος.

Η Μαρία Κωνσνταντοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, ανέφερε ότι με την απομάκρυνση της τεχνολογίας και της έρευνας από τα ΑΕΙ, θα αποθαρρυνθούν οι συνέργειες με αποτέλεσμα τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια να κατευθύνονται σε χωριστούς δρόμους.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είπε, οι συνέργειες, η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και πρόσθεσε ότι «η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών εμμένει στη πρόταση της ότι θα πρέπει και τα ΑΕΙ και η έρευνα να έχουν κοινή αξιολόγηση».

Μίλησε ακόμα για, «άτολμες, οριακές ρυθμίσεις που είναι μακριά από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες επιφέρουν απλώς βελτιώσεις χωρίς να λύνουν τις δυσλειτουργίες και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν ούτε μειώνουν ουσιαστικά τη γραφειοκρατία για την έγκριση μιας δαπάνης.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ευάγγελος Μπουντουλούλης, χαρακτήρισε αιτία πολέμου το άρθρο 50 για τα κολέγια, ζητώντας την άμεση απόσυρση του, διαφορετικά όπως είπε, θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση.

«Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί σε καταστρατήγηση του άρθρου 16 του συντάγματος και στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ απαξιώνονται τα ελληνικά ΑΕΙ. Είναι μια φωτογραφία για τα κολέγια. Είναι πρωτοφανές να δίνεται η επαγγελματική ισοδυναμία σε πτυχία και μεταπτυχιακά αμφιβόλου ποιότητας», τόνισε.

Παράλληλα ήταν αρνητικός στον τριετή αποκλεισμό των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρνηθούν το διορισμό τους, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τιμωρητική ποινή και ζητώντας να ισχύει μόνο για ένα έτος.

Το ίδιο επικριτικός για τη διάταξη που αφορά τα κολέγια, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αθανάσιος Κικίνης, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας και κατηγορώντας το ότι έφερε ένα νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστική διαβούλευση.

Ο κ. Κικίνης, δήλωσε αντίθετος στην «αναγνώριση της ισοτιμίας των ακαδημαϊκών προσόντων με τα επαγγελματικά», σημειώνοντας ότι «κατανοούμε την ανάγκη αποφυγής παραπομπής της χώρας μας αλλά δεν κατανοούμε την επιλεκτική ευαισθησία της κυβέρνησης ως προς το κοινοτικό πλαίσιο που της δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσει την ποιότητα των πανεπιστημίων της χώρας».

«Δεν δεχόμαστε την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων. Θα το παλέψουμε σθεναρά. Να αποσυρθεί άμεσα το άρθρο 50, να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της βουλής ώστε ένα τόσο σοβαρό θέμα να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας. Είμαστε κατά της ισοπέδωσης των ακαδημαϊκών τίτλων. Να μην ανοίξετε διάπλατα τις πόρτες για την πρόσληψη στο δημόσιο εκπαιδευτικών που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα», υπογράμμισε.

Επίσης, μίλησε για «σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η τιμωρητική διάθεση του υπουργείου απέναντι στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιβάλλοντας τους τριετή αναστολή του διορισμού τους σε περίπτωση που αρνηθούν να αναλάβουν καθήκοντα».

«Η ρύθμιση αυτή είναι προπομπός και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για τους αναπληρωτές καθηγητές. Θα είναι ολέθριο αν συμβεί», ανέφερε.

Στο άρθρο 50, εστίασε την κριτική του ο Ευστράτιος Γεωργούδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, εκφράζοντας την αντίθεση του και τονίζοντας ότι «η νέα ρύθμιση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου».

«Επανέρχεται αιφνιδιαστικά η κατάργηση του άρθρου 16 του συντάγματος υπό την πίεση επιχειρηματιών», σημείωσε ενώ υποστήριξε ότι θα γεμίσει η αγορά με ψεύτικους πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους.

«Αυτή η ρύθμιση μας βρίσκει χωρίς περιστροφές αντίθετους και καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να την αποσύρει και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο», τόνισε.

Η πρύτανης του Χαροκόπειου πανεπιστημίου Μαρία Νικολαϊδη, επεσήμανε ότι «ποτέ τα πανεπιστήμια δεν αρνήθηκαν την αξιολόγηση και την πιστοποίηση».

«Εμείς θέλουμε το κράτος να εξασφαλίσει την δημόσια εκπαίδευση. Όλοι συμφωνούμε να κρινόμαστε με κριτήρια προσυμφωνημένα ώστε να τα γνωρίζουμε εξαρχής και να καλύπτουν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας», είπε και πρόσθεσε:

«Είναι καθοριστικό το νέο σχήμα της ΑΔΙΠ, η Εθνική Αρχή, να λειτουργήσει γρήγορα και να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις τις διαδικασίες ώστε να εξεταστούν πολύ σύντομα οι αιτήσεις χωρίς να σταματήσει η πιστοποίηση τους.»

Ο Τηλέμαχος Κουντούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε απόλυτα σύμφωνος στο θέμα των εκπαιδευτικών εκδρομών οι οποίες θα αποφασίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων.

Ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Σχολείων χαρακτήρισε περιορισμένες αλλά που δεν στερούνται σημασίας και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τις ρυθμίσεις για τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Επιτέλους συμβαίνει το αυτονόητο και αυτό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και όλα τα άλλα είναι όλα υποκριτικά», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διάταξης για τις σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές τονίζοντας ότι είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση απελευθερώνοντας επιτέλους τα σχολεία και δείχνοντας στους εκπαιδευτικούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.