Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας, η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο λόγος πλέον περνάει στην Ολομέλεια, η οποία θα συζητήσει το νέο εκλογικό σύστημα την προσεχή Πέμπτη, μία ημέρα μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σχέδιο νόμου «Εκλογή Βουλευτών» ψηφίζουν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Το μπόνους έχει κριθεί και με αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ότι είναι πλήρως συνταγματικό και έχουν εκπέσει, όποιες προσφυγές έχουν γίνει, στις τελευταίες εκλογές», επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, καθώς θα κατατεθεί και νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και για τις προεκλογικές δαπάνες, διότι «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο απαιτεί επικαιροποίηση με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα».
Ο εκλογικός νόμος, είπε επίσης, διατηρεί υψηλά τα όρια της αναλογικής εκπροσώπησης και «εάν ο ελληνικός λαός δώσει σε ένα κόμμα 40%, αυτό θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση».
«Υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός, από το 1997 και μετά, έχει θελήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ένα κόμμα με 40% πρέπει ή δεν πρέπει να κυβερνάει αυτοδύναμα;», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να έχει το στοιχείο του ρεαλισμού.
«Η κυβέρνηση, αντί να επαναφέρει τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, επιλέγει να φέρει ένα πιο αναλογικό σύστημα επειδή θεωρεί ότι είναι δικαιότερο, ένα κόμμα που παίρνει 24% να μην παίρνει κανένα μπόνους και ένα κόμμα που παίρνει 30% να παίρνει 30 έδρες μπόνους και όχι μπόνους 50 εδρών. Θα μπορούσε να επαναφέρει η κυβέρνηση τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου αλλά δεν το έκανε», είπε εξάλλου ο Θοδωρής Λιβάνιος και επισήμανε ότι, με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, «η διάταξη για τους Συνασπισμούς των κομμάτων είναι, γραμμή με γραμμή, όμοια με τη διάταξη του νόμου Παυλόπουλου, στο όνομα του οποίου σήμερα ομνύει η αξιωματική αντιπολίτευση».
Σχολιάζοντας την θέση του Κινήματος Αλλαγής που καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο, ο υφυπουργός Εσωτερικών παρατήρησε: «οι δύο εκλογικοί νόμοι- και αυτός που φέρνει η κυβέρνηση και αυτόν που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής- αρέσει δεν αρέσει, από τον ίδιο τρόπο σκέψης διαπνέονται. Το Κίνημα Αλλαγής λέει μια έδρα για κάθε μια μονάδα. Εμείς λέμε μία έδρα για κάθε 0,5%. Αυτό δημιουργεί μια διαφορά των 35 εδρών μπόνους στη μια πρόταση, των 50 εδρών μπόνους στην άλλη πρόταση. Το όριο της αυτοδυναμίας εξαρτάται από το ποσοστό που θα πάρει ο πρώτος και από το ποσοστό μένει εκτός Βουλής. Είναι περίπου στο 38% με 38% και κάτι. Όσο πέφτει το όριο αυτοδυναμίας, με βάση την κυβερνητική πρόταση, τόσο πέφτει και το όριο αυτοδυναμίας με βάση την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. ‘Αρα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους».
Σχολιάζοντας την κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αλαζονικά, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ο εκλογικό νόμος έρχεται τώρα, δηλαδή, 3,5 χρόνια περίπου πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.
Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά όταν το δημοσκοπικό κλίμα άλλαζε.