Εντονότατη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τη ρύθμιση του νόμου Παυλόπουλου, που επανέρχεται αυτούσια στον νέο εκλογικό νόμο.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, περιορίζει στους συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους ακόμα και αν είχαν εκλεγεί ως πρώτη δύναμη και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ που επέκριναν την κυβέρνηση για τη ρύθμιση. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Νέος εκλογικός νόμος: Επίθεση Λιβάνιου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
Ο υφυπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ήθελε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και την ίδια ώρα τον κατηγορεί ότι είχε φτιάξει ένα αντισυνταγματικό νόμο: «Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή λέξη λέξη το νόμο που ίσχυε το 2008. Τον είχε εισηγηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Λέτε τώρα που θέλατε την επανεκλογή του ότι ο νόμος που έκανε ήταν αντισυνταγματικός. Θέλατε να επανεκλεγεί ένας πρόεδρος που έκανε αντισυνταγματικούς νόμους;»
Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής καθώς νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναρωτηθεί αν η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής που είναι συνασπισμός κομμάτων να κερδίσει στις επόμενες εκλογές περισσότερες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. «Επειδή εξανίσταται το Κίνημα Αλλαγής για την αντισυνταγματικότητα πρέπει να ξέρει ότι κέρδισε τρεις εκλογές με το νόμο Κούβελα που ήταν ενισχυμένη αναλογική. Τότε δεν νιώθετε την αντισυνταγματικότητα τότε δεν διαβάζετε τι έλεγαν οι συνταγματολόγοι;»
Με βάση τη διάταξη που υπήρχε και στο νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του 2015 και του 2019 αν συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.
Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ’ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Προσθέτει μάλιστα ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις .