Την επανατροχιοδρόμηση της εθνικής αντιπροσωπείας στα μείζονα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων, των ανακατατάξεων στην ανατολική μεσόγειο και της αμυντικής θωράκισης της χώρας προκαλεί η συζήτηση και κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Μετά από δύο εικοσιτετράωρα πολιτικοποδοσφαιρικής έντασης που προκάλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη αλλά και η κυβερνητική τροπολογία που ακολούθησε, το κοινοβούλιο καλείται να επανέλθει στο κρίσιμο ζήτημα της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το πρωτόκολλο προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέσω και της επέκτασης των Αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το τελικό κείμενο συμφωνίας, η διαπραγμάτευση της οποίας ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ενίψει δε της έγκρισης της συμφωνίας από την Ολομέλεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έστειλε επιστολή στήριξης της Ελλάδας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Περήφανη διαπραγμάτευση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της ΚΟ της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την συμφωνία. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά το “πάγωμα” των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση Τράμπ προκειμένου να ενισχύσει την στήριξή του στην χώρα μας. Υπό αυτά τα δεδομένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσει “παρών” ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 θα καταψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για «πάγωμα» της κύρωσης: «η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας αλλά υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μια από τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της σημερινής μας συζήτησης που καταγράφεται να σας πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτραπεί σε οποιοδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την συμφωνία. Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και ομαλοί. Αυτό που είναι τεράστιο κεφάλαιο είναι η αρραγής εθνική της ενότητα και η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να προσλαμβάνει την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Αποκάλυψε δε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την μετατροπή όλων των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα στο πρότυπο της Σούδας.

“Η δική μας αντίληψη είναι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αποτυπώματος στην περιοχή. Εμείς αυτή τη θέση έχουμε. Επιδιώξαμε την διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η παρουσία Αμερικάνων στην Αλεξανδρούπολη είναι πράγμα θετικό” είπε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει: “Δεν έχουμε διάθεση καθυστέρησης της συμφωνίας και αυτό γιατί:

1 Υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η καθυστέρηση της κύρωσης δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Δεν θέλω να καθυστερήσω την επικύρωση της συμφωνίας που αποτυπώνει παρουσία της Αμερικής στην Αλεξανδρούπολη

2 Η συμφωνία σε πολλά από τα σημεία της εφαρμόζεται και απαιτείται η έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας. Δεν μου δίνει κανείς το δικαίωμα να το συνομολογήσω χωρίς την έγκριση Βουλής».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Θοδωρής Δρίτσας εξέφρασε αρχικά επιφυλάξεις για την τελική στάση του κόμματος, στην συνέχει όμως ο κ. Νίκος Βούτσης ανέφερε «η γνώμη μου είναι ότι η επιφύλαξη που διατυπώσαμε έχει αρνητικό πρόσημο και δίνουμε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να σκεφτεί το πάγωμα της συμφωνίας τουλάχιστον για όσο καιρό απαιτηθεί για να διευκρινιστούν κάποια σοβαρά πράγματα… η επίσπευση συζήτησης και ψήφισης της συμφωνίας είναι λάθος».

Ονομαστική ψηφοφορία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι για την έγκριση του πρωτοκόλλου απαιτείται σύμφωνα με το Σύνταγμα η απόλυτη πλειοψηφία των 151 της Βουλής καθώς “χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα απο αυτή”.