Μετά τον “Μάξιμο Σαράφη” και η “Αικατερίνη Κελέση” δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής, όπως άλλωστε είχε ουσιαστικά προαναγγείλει με δήλωσή της προς τα μέλη της Επιτροπής πριν από μερικές ημέρες.
Επομένως μετά από αυτή την εξέλιξη διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της στη Γενικη Αστυνομική Διεύθυνση.
«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.
Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.
Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ’ ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση».
Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.
«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή. Όπως επισημαίνει, από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Προεξοφλεί, επίσης, ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της. Παρακαλεί, δε, τα μέλη της επιτροπής να σεβαστούν την ανωνυμία και τη μυστικότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ανακαλώντας την κλήση της σε κατάθεση.
Το παρασκήνιο
Δεν έχουν ποινικές ευθύνες οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ η μη προσέλευσή τους δεν συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες όπως στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».
Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν διπλή ιδιότητα: την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.
Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς.
Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.
Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.
Για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτήν, εισαγγελέας Μπρακουμάτσος.
Σε κάθε περίπτωση, επομένως, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς.
Παράλληλα, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του κόμματος στην προανακριτική για τη Novartis Σπύρος Λάππας κατέθεσαν σήμερα αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα.
Στην επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.
Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» που αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική.
Κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε:
«Ήρθαμε να επιδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα να καταγγέλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος ειναι σιγουρη η καταδίκη της χώρας μας».
Μάλιστα ο κ. Λάππας αναφερόμενος στην σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.
Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση»
Την πληροφορία ότι ούτε και η «Αικατερίνη Κελέση», η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, δεν θα προσέλθει σήμερα το απόγευμα στο κτήριο της ΓΑΔΑ όπου θα την περιμένουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής μετέδωσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να «εξαφανιστεί» και να μην δώσει το «παρών» στην αντίστοιχη διαδικασία της Τρίτης, κίνηση που προκάλεσε και πολιτική θύελλα.
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις να κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης στην προανακριτική όταν αυτή θα συνεδριάσει στη Βουλή.
Τι υποστηρίζουν από την ΕΛΑΣ
Την ίδια ώρα πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ λένε για τους δύο «κουκουλοφόρους» μάρτυρες ότι υπήρχε εισαγγελική διάταξη στην οποία προβλεπεται να εμφανίζονται στη δικογραφία με πλασματικό όνομα και οι καταθέσεις τους να γίνονται με αλλαγμένη την φωνή.
Κατά τις ίδιες πηγές ούτε ο «Μάξιμος Σαράφης», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» δεν είχαν αστυνομική προστασία ενώ δεν είχαν αλλάξει τα στοιχεία της ταυτότητας τους.
Ειδικά, δε, για τον «Σαράφη» διευκρινίζεται ότι τον αναζητούν αστυνομικοί από το τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ασφάλειας Αττικής το οποίο λογοδοτεί στην κυρία Τουλουπάκη.
Από την πλευρά τους εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο υποστηρίζουν ότι η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.