Παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο για τους βασικούς πρωταγωνιστές του μηχανισμού Ρασπούτιν σκιαγραφούν οι τελευταίες εξελίξεις της παράλληλης έρευνας που διενεργούν προανακριτική επιτροπή και τακτική δικαιοσύνη για την σκευωρία Novartis και τις ωμές παρεμβάσεις του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής κάλεσε την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο βοηθούς της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι για την τέλεση βαρύτατων αδικημάτων ενώ την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής διαβίβασε στην προανακριτική νέο αποκαλυπτικό υπόμνημα για τις εκβιαστικές απαιτήσεις – όπως καταγγέλλει – απο τον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου να καταβληθούν 350.000 ευρώ για να διευθετηθούν δικαστικές εκκρεμότητες. Ο ίδιος επισημαίνει δε, πως έχει προσκομίσει αρμοδίως (πιθανότατα στην δικαιοσύνη) όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν λέξη προς λέξη τις αποκαλύψεις του.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαρής κάλεσε την ομάδα της εισαγγελίας διαφθοράς για ανωμοτί κατάθεση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για ενδεχόμενη τέλεση ενός κακουργήματος και τριών πλημμελημάτων.
Αναλυτικότερα, θα κληθούν να παρέχουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος, της παράβασης του υπηρεσιακού απορρήτου, της σύστασης συμμορίας κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη εξέλιξη προκλήθηκε τόσο απο τις μηνύσεις που ήδη έχουν υποβάλλει οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και απο τα σημαντικά στοιχεία που έχει διαβιβάσει η προανακριτική επιτροπή (καταθέσεις ανώτατων εισαγγελέων, Σ. Μιωνή κ.α.).
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κλήτευση εστάλη στις 4 Μαρτίου 2020 προκειμένου οι τρεις εισαγγελείς να καταθέσουν την περασμένη Τρίτη στις 10 το πρωί. Ωστόσο η κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να υποβάλλουν τις εξηγήσεις τους εως το τέλος του μήνα.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη απο την τακτική δικαιοσύνη έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις εργασίες της προανακριτικής. Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών η επιτροπή σχεδιάζει να κλητεύσει την κυρία Τουλουπάκη. Πιθανότατα θα επανέλθει το ζήτημα για το αν θα κληθεί ως κανονική μάρτυρας ή ως ύποπτη για την ερευνώμενη υπόθεση.
Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής ετοιμάζουν νέα συμπληρωματική πρόταση προς την Ολομέλεια που θα αφορά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ενδεχομένως, η επίμαχη εξέλιξη να ενισχύσει την άποψη ότι εκτός απο το αδίκημα της εκβίασης και ίσως της δωροληψίας, πρέπει να προστεθεί και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, η προανακριτική έχει αρμοδιότητα να παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και τυχόν συνεργούς – συμμέτοχους.
Υπόμνημα «φωτιά» απο Μιωνή
Παράλληλα, η επιτροπή παρέλαβε νέα στοιχεία «φωτιά» για την δράση του κ. Παπαγγελόπουλου απο τον κ. Σάμπυ Μιωνή. Ο γνωστός επιχειρηματίας διαβίβασε στην Βουλή επεξηγηματικό υπόμνημα για τον εκβιασμό που – όπως υποστηρίζει – υπέστη και εντός του Μεγάρου Μαξίμου την περίοδο 2016 – 2018 ενώ υπογραμμίζει πως οι καταγγελίες του βασίζονται σε «απτά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ήδη προσκομίσθηκαν αρμοδίως…».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μιωνής επιμένει ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε συγκροτήσει εγκληματική συμμορία που απαιτούσε εκβιαστικά απο τον ίδιο την καταβολή ποσού 350 χιλ ευρώ προκειμένου να διευθετήσουν δικαστικές του υποθέσεις.
Προσθέτει δε, ότι ο δικαστικός συμβιβασμός που επιχειρήθηκε το 2013 δεν έχει σχέση με τον ωμό εκβιασμό της περιόδου 2016-18. Αναφορικά με την κατάθεση του κ. Νίκου Παππά, δηλώνει ότι «λυπάται για την μνήμη» του. Παράλληλα, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Επικρατείας περι εμπλοκής της Ισραηλινής κυβέρνησης, υποστηρίζει όμως ότι ο κ. Παππάς δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος. Συμπληρώνει ωστόσο αιχμηρά, πως τον μέμφεται γιατί ενώ είχε καταλάβει ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου είναι αθώος, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση. Τονίζει δε ότι για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παππάς του είπε «it is just politics».
Με αφορμή την αρχική κατάθεση του κ. Νίκου Παππά, τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τα υπομνήματα του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ο κ. Μιωνή επισημαίνει – μεταξύ άλλων: «Μοναδική αλήθεια είναι ότι εκβιάστηκα απο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία προκειμένου να πληρώσω 350.000 ευρώ για να πάψουν οι εναντίον μου ποινικές διώξεις». Αναφερόμενος ξανά στην περίφημη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του κ. Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.3.2016, παρουσία του κ. Παπαγγελόπουλου, επισημαίνει «Ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Νίκου Παππά απαίτησε να πληρώσω έξοδα στον κ. Φιλιππάκη και όχι “δικαστικά έξοδα” όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναφέρεται».
«Δεν συνάντησα ποτέ τον Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργό»
Ο ίδιος φέρεται να υπογραμμίζει ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ, ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός, ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα το πόδι μου έστω για ένα δευτερόλεπτο» και προσθέτει «Αυτονοήτως ο κ. Σαμαράς δεν μεσολάβησε ποτέ μεταξύ εμού και του κ.Φιλιππάκη προκειμένου να επέλθει οποιοσδήποτε συμβιβασμός. Οποιοσδήποτε συμψηφισμός γίνεται μεταξύ του δικαστικού συμβιβασμού του 2013 με τις εκβιαστικέ ενέργειες της περιόδου 2016 – 18, γίνεται ελλείψει επιχειρημάτων και είναι δείγμα πανικού απο τους μηνυόμενους».
Σχετικά με την κατάθεση του κ. Παππα τονίζει «Λυπάμαι ειλικρινά για την μνήμη του κ. Παππά γιατί η μνήμη του φαίνεται να τον προδίδει με αποτέλεσμα η κατάθεσή του να εμφανίζει ανακρίβειες. Κατανοώ την δύσκολη πολιτική θέση του» προσθέτει όμως πως «Επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω οι καταγγελίες μου να χρησιμοποιηθούν πολιτικά εναντίον του (του Ν. Παππά) γιατί ο ίδιος δεν ήταν μέρος του προβλήματος . Το μόνο για το οποίο μπορώ να μεμφθώ τον κ. Παππά είναι ότι ενώ είχε καταλάβει ότι ο κ. Παπασταύρου είναι αθώος ήθελε να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους την υπόθεσή του. Μάλιστα όπως μου είχε πει χαρακτηριστικά “it’s just politics”».
Επιπροσθέτως, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Παππά ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση προέκυψε μετά απο παράκληση της κυβέρνησης του Ισραήλ, αναφέρει: «δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι έχω μακρά ακτιβιστική και φιλανθρωπική δράση και είμαι συνεπικεφαλής της Task Force κατά του Αντισημιτισμού του οργανισμού Jewish Agency. Αυτό όμως, δεν με καθιστά σε καμιά περίπτωση “κυβερνητικό αξιωματούχο”.
Σε συνέχεια, δε, αυτού, θέλω να ξεκαθαρίσω με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση ότι, η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο , ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα. Αυτόθροη συνέπεια είναι, ότι, η συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016, έλαβε χώρα μετά απο πρωτοβουλία του κ. Φιλιππάκη».