Να αναδιατάσσει πλήρως τον γνωστό πολιτικό χάρτη φαίνεται πως οδεύει ο κορωνοϊός, καθώς ατομική υγεία και ασφάλεια μοιάζει να διαμορφώνουν μια νέα και δυναμική διαιρετική τομή στην ελληνική κοινωνία, υπερβαίνοντας τις παλιές ιδεολογικές και κομματικές διαιρέσεις.
Τα πρωτοφανή -σε σχέση με τα τελευταία χρόνια- ποσοστά απήχησης τόσο των πρωταγωνιστών της υγειονομικής κρίσης, δηλαδή, των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, όσο και η επιδοκιμασία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από την κύρια μάζα των ψηφοφόρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδηγούν σε μια άλλη, εγχώρια πολιτική «κανονικότητα», με τη διείσδυση της κυβέρνησης σε νέες δεξαμενές πολιτών να αποτελεί το επιστέγασμα των χειρισμών της απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Νέα «κανονικότητα»
Με δεδομένο ότι το 82% των πολιτών αξιολογούν συνολικά ως θετικά (σίγουρα και μάλλον θετικά) τη συνολική διαχείριση της κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία σε δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, καταγράφει ατόφια την αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής από πολίτες εκτός των «γαλάζιων» τειχών. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα δημοσκοπικά ευρήματα από τις συμπαγείς κομματικές δεξαμενές της αντιπολίτευσης, αφού το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 89% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής στις εθνικές εκλογές του 2019 αντίστοιχα επικροτούν ως «θετικά και μάλλον θετικά» τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.
Η αλλαγή στην οπτική γωνία της ελληνικής κοινωνίας είναι εμφανής και σε επίπεδο νοοτροπίας, καθώς το 86% των πολιτών επικροτούν την υιοθέτηση αυστηρού πλαισίου σε επίπεδο μετακινήσεων, ώστε να περιοριστεί δραστικά η διασπορά της νόσου, έχοντας ήδη συμμορφωθεί σε ανάλογο ποσοστό με τον αυτοπεριορισμό στην καθημερινότητά του. Πολύ περισσότερο, όταν το η νέα καθημερινότητα λόγω κορωνοϊού έχει επηρεάσει τη ζωή των 83% εκ των ερωτηθέντων. Στη μαζική «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση αθροίζεται – στην ίδια δημοσκόπηση- και η ανταπόκριση σε ποσοστό 67% απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του οικονομικού σκέλους της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, καθώς η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων απαντά πέρα από το ηθικό μέρος και στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του κορωνοϊού.
Υψηλό ρίσκο, υψηλά ποσοστά
Παράλληλα, υπερκομματική διάσταση αποκτά και η επιλογή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφενός να επιλέξει τον περιορισμό στις ανθρώπινες από τις οικονομικές απώλειες και αφετέρου να λάβει από τους πρώτους διεθνώς τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας. Η ικανοποίηση, άλλωστε, των πολιτών από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτοπεριορισμού λήφθηκαν «εγκαίρως» βρίσκει σύμφωνο το 86% του πληθυσμού της χώρας, με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγεται ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» από το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα, περνώντας το ψυχολογικό φράγμα του 50% και ανοίγοντας για πρώτη φορά τη διαφορά του από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται δεύτερος με ποσοστό 22%. Η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ηγετικής προσωπικότητας που διατρυπά τα κομματικά στεγανά αφήνοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω με 31 μονάδες δημιουργεί αναπόδραστα νέες παραστάσεις για τον Πρωθυπουργό σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δεν είχε μέχρι πρότινος η Νέα Δημοκρατία προσεγγίσει, διευρύνοντας με αξιώσεις μελλοντικά τον ορίζοντα επιρροής του ίδιου, αλλά και του κόμματος.
Χάσμα στην πρόθεση ψήφου
Αντίστοιχο χάσμα χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από το ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόθεση ψήφου, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 45% (αυξημένο κατά 5 μονάδες από την τελευταία εκλογική της επίδοση) και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 22% (δηλαδή 9,53 λιγότερο από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου 2019). Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
«Ο λοιμωξιολόγος της καρδιάς μας»
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί και η απήχηση του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος χαίρει θετικής αναγνώρισης από το 89% των ερωτηθέντων σε έρευνα της εταιρίας ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. To δίδυμο των «στρατηγών» της πανδημίας, δηλαδή οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έχουν κυριολεκτικά καθηλώσει μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες το πανελλήνιο, με την επιστημονική τεκμηρίωση και την ακρίβεια των πληροφοριών και οδηγιών που μεταφέρουν.
Στο πλαίσιο αυτό, «επιβεβλημένη» θεωρεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας το 68% των ερωτηθέντων, ενώ θετικά εκφράζεται και το 50% των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Ειδικά στο υγειονομικό σκέλος, 72% αισθάνεται ικανοποιημένο από τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αφού το εθνικό σύστημα υγείας αποδεικνύεται την ώρα της μάχης του κορωνοϊού «καλύτερο» σε ποσοστό 42% από την αρχική εκτίμηση.
Άριστα στο κράτος
Στην αναδυόμενη νέα πραγματικότητα, ενισχυμένο μετά από τη λήψη των προστατευτικών μέτρων αναδεικνύεται και το ελληνικό κράτος, κερδίζοντας το χαμένο χρόνο από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Ενδεικτικό αυτού συνιστά το γεγονός ότι άριστα 10 βάζει το 16% των συμμετεχόντων στην έρευνα στον τρόπο που «το κράτος αντιμετωπίζει συνολικά τον κορωνοϊό», βαθμό 9 το 19%, οκτώ το 27% των πολιτών και 7 το 19% αντίστοιχα, με την κρατική μηχανή να συγκεντρώνει 81% υπέρ για τους χειρισμούς της.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.