Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, σχολίασε τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς Άγκυρας.

«Θα σας πω τι σηματοδοτεί από πλευράς μας η τουρκική προκλητικότητα. Σηματοδοτεί μια ακλόνητη αποφασιστικότητα για υπεράσπιση του ελληνικού-ευρωπαϊκού συνόρου. Το μήνυμα της αποφασιστικότητας έφτασε απέναντι. Μετά τον Έβρο τίποτα δεν είναι ίδιο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στον Έβρο, υπήρξε «καθοδηγούμενη απόπειρα να χρησιμοποιηθούν μετανάστες και πρόσφυγες ως ανθρώπινος πολιορκητικός κριός για να παραβιαστούν τα ελληνικά-ευρωπαϊκά σύνορα».

«Όπως απέτυχαν στον Έβρο θα αποτύχουν και στο Αιγαίο αυτές οι προσπάθειες» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, όπως την οικονομία της αλλά και δυσμενείς εξελίξεις στην εξωτερική της πολιτική, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας «που αφήνει τραυματισμένο το καθεστώτος Ερντογάν. Βρίσκονται σε φάση που αναζητούν νομιμοποίηση και από το εξωτερικό»

Για τον υπουργό, το μπαράζ των υπερπήσεων και των τουρκικώνν παραβιάσεων συνεπάγεται ότι «η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τη λογική άσκησης πίεσης προς την Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, όπως στον Έβρο έτσι και στο Αιγαίο».

Αλλοδαποί: Το «σχέδιο» με τον κορωνοϊό και η καραντίνα

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος, σχολίασε το σενάριο που «έπαιζε» για μέρες, ότι η Τουρκία, ετοιμάζεται να προωθήσει αλλοδαπούς με κορωνοϊό στα ελληνικά νησιά.

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» είπε ο υπουργός για το παραπάνω σενάριο διευκρινίζοντας ωστόσο πώς όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά, θα τίθενται ανεξαιρέτως σε καραντίνα 14 ημερών.

Ως προς αυτό επισήμανε πως έχουν ήδη επιλεχθεί τα κτίρια της καραντίνας, ενώ γνωστοποίησε πως η χώρα μας αναμένει κοντέινερς από την Αυστρία, τόσο για τη διαμονή αλλοδαπών, όσο και για την εφαρμογή της καραντίνας.

Τι συμβαίνει με τη διαδικασία εξέτασης και χορήγησης ασύλου

Σε ότι αφορά την παράταση αναστολής της υπηρεσίας εξέτασης και χορήγησης ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος, ξεκαθάρισε ότι αυτό οφείλεται στην πανδημία μια και «η εξέταση του ασύλου χρειάζεται δια ζώσης επικοινωνία εξεταστή και εξεταζόμενου».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η υπηρεσία αξιοποιεί το διάστημα αυτό, μελετώντας παλαιότερες αιτήσεις ασύλου και συγκεκριμένα «70.000 αιτήσεις που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!