Μόνο οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις θα ξεκινήσουν δια ζώσης από τις 25 Μαΐου για τους φοιτητές, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Το εαρινό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί εξ αποστάσεως ενώ εξετάζονται πολλά εναλλακτικά σενάρια για την εξεταστική περίοδο για τους φοιτητές, η οποία θα ξεκινήσει σε διαφορετική ημερομηνία για κάθε Πανεπιστήμιο, ανάλογα με το πότε ολοκληρώνονται οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας και ενδεχομένως να φθάσει και έως τον Ιούλιο για κάποια τμήματα.
«Στα Πανεπιστήμια την εξ ολοκλήρου ευθύνη για την αξιολόγηση έχει ο διδάσκων» λέει ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης αρμόδιος για τα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις, «οι βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου περιλαμβάνουν ότι στην ουσία η αξιολόγηση του φοιτητή είναι αρμοδιότητα του διδάσκοντα και μπορεί να το πράξει με εναλλακτικούς τρόπους όπως μία εργασία στο σπίτι» λέει ο υφυπουργός. Για να προσθέσει ότι στην περίπτωση που ένα τμήμα είναι μικρό μπορεί η αξιολόγηση να γίνει με προφορική εξέταση μέσω τηλεδιάσκεψης, Ο καθηγητής θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και τα δύο μέσα συνδυαστικά αν το κρίνει για να βγάλει τον τελικό βαθμό.
Επίσης, ο καθηγητής θα μπορεί να κάνει τις εξετάσεις με φυσική παρουσία, σε πολλές αίθουσες του Πανεπιστημίου και με όλες τις οδηγίες και τα μέτρα που θέτει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιοι επιστήμονες.
Ο κ. Διγαλάκης συζήτησε χθες το απόγευμα τις εξειδικεύσεις του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις, στο πλαίσιο Συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά. Οι πρυτάνεις εστίασαν στο ότι η πλειονότητα των φοιτητών μένει μακριά από τα σπίτια τους, στα οποία ήδη έχουν επιστρέψει, οπότε η επάνοδος στα Πανεπιστήμια, προϋποθέτει μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα, κ.α
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα διενεργήσει από τις 6 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου τελικές και επαναληπτικές εξετάσεις με εναλλακτικές μορφές τελικής αξιολόγησης, αντί της παραδοσιακής αυτοπρόσωπης παρουσίας καθηγητών και φοιτητών κατά την εξέταση.
Για την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου εξ αποστάσεως ξεκίνησε η διανομή τα 1.184.988 συγγραμμάτων σε 225.813 φοιτητές. Ο όγκος των συγγραμμάτων οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να μελετήσει το θέμα του ηλεκτρονικού συγγράμματος μέρους των πανεπιστημιακών βιβλίων για τις επόμενες χρονιές.
Το σχέδιο του υπουργείου για τα Πανεπιστήμια περιλαμβάνει:
– Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
– Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
– Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.