ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πρόεδρε, εσύ να κερδίζεις τα ράλι στις αναβάσεις κι όλα καλά!
prodeals

Κυκλοφορεί η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δωρεάν συλλεκτικό τεύχος AUTOCAR – Δώρο 4 ακόμα ιστορικές εκδόσεις

Κυκλοφορεί η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με δωρεάν συλλεκτικό τεύχος AUTOCAR – Δώρο 4 ακόμα ιστορικές εκδόσεις

Η νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα με τις μεγαλύτερες δωρεάν προσφορές:

– Ενα συλλεκτικό τεύχος του μεγαλύτερου και ιστορικότερου περιοδικού αυτοκινήτου AUTOCAR στην Ελλάδα

– Μία μονογραφία του περιοδικού «Πόλεμος & Ιστορία» με τίτλο: «Μικρασιατική εκστρατεία»

– Μία μονογραφία «Μακεδονικός αγώνας & Βαλκανικοί πόλεμοι – Η δεκαετία που άλλαξε την Ελλάδα»

Βιβλίο: «Ελλήνων Ιστορικά – Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα»

Μονογραφία: «Ναζισμός και μυστικές θρησκευτικές οργανώσεις»

Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μια αποκαλυπτική έρευνα:

– Το «εξωφρενικό» πρόγραμμα αγοράς ναυτικών ελικοπτέρων MH-60R: Οικονομικό & επιχειρησιακό σκάνδαλο εν τη γενέσει του

Αγορά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε ένα δυσμενέστατο οικονομικά κλίμα, εξαετίας του κορωνοϊού ακούγεται και είναι παράλογη. Και όμως την ώρα που άλλα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα είτε αναβάλλονται είτε μένουν στάσιμα, η αγορά ελικοπτέρων MH-60R προβάλλει ως περίπου… αναγκαία!

Από 5ο στην προτεραιότητα του ΠΝ πρόγραμμα και 18ο στην γενική προτεραιότητα των τριών Κλάδων, ξαφνικά άγνωστες δυνάμεις το έφεραν… πρώτο με πρόβλεψη δαπάνης 400 εκατομμυρίων ευρώ για μόλις τέσσερα ελικόπτερα!

Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο αξίζει η προμήθεια νέων ελικοπτέρων MH-60R αντί ενός πλήρους πακέτου εκσυγχρονισμού των S-70B-6.

Tο ΠΝ είχε αξιολόγησε αυτή τη προοπτική ώστε υλοποιώντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των S-70B-6 τα ελικόπτερα να πλησίαζαν αρκετά σε επιδόσεις τα MH-60R. Το κόστος κυμαίνονταν στα 500 εκατομμύρια δολάρια και κρίθηκε ασύμφορο!

Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορείτε να διαβάσετε:

– Ταχύπλοα Σκάφη Αμφίβιων Επιχειρήσεων για τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ – Νέο δόγμα & δυνατότητες για την Άμυνα Νήσων!

Το ελληνικό επιχειρησιακό δόγμα Άμυνας Νήσων ελάχιστα διαφέρει από αυτό που εφάρμοζαν οι ιαπωνικές φρουρές των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού στον Β’ΠΠ. Απουσιάζει πλήρως η αλληλενίσχυση μεταξύ των φρουρών των νησιών. Δηλαδή η φρουρά ενός νησιού δεν έχει εκπαιδευθεί να ενισχύει το άλλο νησί και δεν υπάρχουν ή δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα εκπαιδευμένες μονάδες σε αποστολές που θα μετέφεραν το κέντρο βάρους μιας επιχείρησης τα μετόπισθεν του εχθρού από ένα άλλο νησί από αυτό που θα δεχόταν την επίθεση.

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, σχετικά χαμηλού κόστους, του οποίου η υλοποίηση θα σημαίνει πολλά περισσότερα από την απόκτηση νέου υλικού: Την αλλαγή του ίδιου του δόγματος των αμφίβιων επιχειρήσεων του ΕΣ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων!

– Εξοπλιστική «φρενίτιδα» του Πεκίνου εν μέσω κορωνοϊού

Σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός οργανισμός παγκοσμίως με συνολική δύναμη 2.285.000 ατόμων αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,18% του πληθυσμού της χώρας. Η Κίνα ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει αποδοθεί σε μια τεράστια προσπάθεια επανεξοπλισμού των ενόπλων της δυνάμεων με νέα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, συνεχείς ναυπηγήσεις σκαφών επιφανείας όπως και αρμάτων μάχης. Το πρόγραμμα είναι τεράστιο όπως και το ίδιο το μέγεθος του στρατού της.

– Εγγύς αεροπορική υποστήριξη – Πόσο ικανή είναι η ΠΑ στην υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων;

Οι αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης CAS (Close Air Support) στην διεθνή ορολογία αποτελούν μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη αεροπορική αποστολή, όπου στόχος της είναι η παροχή πυρών υποστήριξης στις φίλες δυνάμεις. Η παροχή όμως των πυρών αυτών γίνεται πολύ κοντά στις φίλιες δυνάμεις καθώς αφορά την προσβολή εχθρικών δυνάμεων που βρίσκονται στην εγγύτητά τους. Αυτό τοποθετεί τα αεροσκάφη εντός της εμβέλειας των εχθρικών βλημάτων ΜΑΝPAD και SHORAD. Η τρωτότητα έτσι των αεροσκαφών είναι αυξημένη όσο και ο κίνδυνος φίλιων πληγμάτων. Η υπηρεσία όμως που παρέχουν είναι πολύτιμη.

– Πολεμική Αεροπορία – Τα «9» κρίσιμα προγράμματα αναβάθμισης & εκσυγχρονισμού του Κλάδου

Πέρα από τα μαχητικά, υπάρχουν για την Πολεμική Αεροπορία κρίσιμα προγράμματα αναβάθμισης των νυν συστημάτων για τον Κλάδο, τα οποία θα επηρεάσουν την ισχύ του τα επόμενα χρόνια. Αυτά αποτελούν προτεραιότητες σε άμεσο χρόνο δηλαδή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όχι μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα όπως είναι το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος. Οι εννέα εξοπλιστικές προτεραιότητες αφορούν είτε στην αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων είτε στην αναβάθμιση τους με νέες ικανότητες. Επίσης αφορούν στην προμήθεια και νέων συστημάτων με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΠΑ.

– LEO2HEL vs ALTAY: Ποιο θα επικρατούσε στο πεδίο μάχης;

Με το τουρκικό άρμα μάχης να είναι προ της μαζικής παραγωγής, μετά από μια σειρά από αλλεπάλληλες αναβολές η κατάσταση στο «μέτωπο» του Έβρου πρόκειται να αλλάξει άρδην, όταν ξεκινήσουν οι πρώτες παραλαβές στον τουρκικό Στρατό. Απέναντι του τα Leopard 2HEL και 2A4 του ΕΣ τα οποία είναι ότι πιο σύγχρονο διαθέτει σε αρματικό δυναμικό η Ελλάδα σήμερα.

– Ραντάρ AESA: Η βάση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ σε «Viper Edition»

Τα ραντάρ τεχνολογίας AESA αποτελούν σήμερα την ύστατη εξέλιξη των ενεργών αισθητήρων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία διαδέχεται σταδιακά τα παλαιά ραντάρ μηχανικής κίνησης και σε λίγα χρόνια από τώρα θα αποτελούν τον κύριο εξοπλισμό των περισσότερων μαχητικών στον κόσμο. Η ΠΑ πρόκειται να αποκτήσει τα πρώτα μαχητικά με ραντάρ AESA μέσω του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Adv. και block 52+.

– Τουρκική αμυντική βιομηχανία: «Aπογείωση» σχεδίασης & παραγωγής πυραυλικών συστημάτων

Η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή πυραυλικών συστημάτων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Προγράμματα που αφορούν αντιαεροπορικά βλήματα, αντιαρματικά, κατά σκαφών επιφανείας ακόμη και cruise καταδεικνύουν ακριβώς το γεγονός αυτό. Αποτελεί δυστυχώς ακόμη μια υπενθύμιση της αλματώδους εξέλιξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με την ανύπαρκτη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αντίστοιχη ελληνική.

ΙΣΤΟΡΙΑ

– 331Μ & Mirage 2000EGM/BGM

Τρεις δεκαετίες στους ουρανούς του Αιγαίου αναχαιτίζει τον εισβολέα Ήταν Απρίλιος του 1988 όταν ιδρύθηκε η πρώτη Μοίρα που θα παραλάμβανε τα πρώτα δελταπτέρυγα μαχητικά νέας γενιάς μετά τα F-102. Τα μαχητικά Mirage 2000 έδωσαν το ποιοτικό πλεονέκτημα που είχε ανάγκη η ΠΑ στο Αιγαίο μέχρι την έλευση της νεότερης έκδοσης «-5Mk2».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.