Νέο πακέτο μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων καθώς και παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή περιγράφοντας τις κυβερνητικές δράσεις του επόμενου διαστήματος για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, του οικογενειακού εισοδήματος και του κόσμου της εργασίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την περαιτέρω στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και την επιδότηση των πληττόμενων καλλιτεχνών και δημιουργών.
Κατά την σχεδόν επτάωρη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός απέρριψε την ρητορική ακραίας σύγκρουσης που επιχείρησε να εισάγει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ενώ κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες για μια σειρά υγειονομικών θεμάτων όπως είναι η χρήση μάσκας, τα διαγνωστικά τέστ ή ακόμα και την ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να υποβαθμίσει την αντίδραση της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της υγειονομικής κρίσης υποστηρίζοντας ότι έπραξε τα αυτονόητα ενώ άσκησε σφοδρή κριτική για τα μέτρα οικονομικής στήριξης. Επαναφέροντας τον διχαστικό λόγο, χαρακτήρισε ακραίο τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον παραλλήλισε με τον Ορμπαν και υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών.
Η κυρία Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενδιάμεσου σχεδίου στήριξης στήριξης της οικονομίας και δήλωσε την συγκατάθεσή του κόμματός της για την αξιοποίηση του περίφημου μαξιλαριού αν αυτό απαιτηθεί ενώ ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε μια σειρά απο προτάσεις για την κινητοποίηση της οικονομίας ενώ ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν θρίαμβος της προπαγάνδας
Προστασία πρώτης κατοικίας και παράταση επιδόματος
Στο πλαίσιο της σπονδυλωτής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα μέτρα της επόμενης περιόδου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την στήριξη των εργαζόμενων και του οικογενειακού εισοδήματος και την στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας.
Αναφορικά με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ανακοίνωσε ότι η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας επεκτείνεται για ακόμα 3 μήνες εως το τέλος Ιουλίου.
«Κατά τη δοκιμασία του ιού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» είπε χαρακτηριστικά. Προανήγγειλε δε, πως αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα εως το 2021 που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών απο το κράτος. Το νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης κόκκινων δανείων θα έχει τριπλάσια περίμετρο απο το υφιστάμενο, δηλαδή θα περιλαμβάνει περισσότερους δανειολήπτες ενώ πρόσθεσε ότι θα προβλέπεται για πρώτη φορά επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών
Αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως:
1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους των οποίων αναστάλθηκε η σύμβαση.
2. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και κέρδους θα δουν το Κράτος να στηρίζει το εισόδημα τους με χρηματοδότηση απο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
3. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις
4. Νέα δέσμη μέτρων από τον Μάιο τα οποία θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις δουν τον τζίρο τους να μειώνεται.
5. Σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού
Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς.
Επίδομα και σε καλλιτέχνες – δημιουργούς
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του και απαντώντας σε τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών έκανε ειδική αναφορά για τα σχέδια στήριξης του αγροτικού κλάδου, των καλλιτεχνών αλλά και τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία πρωτοκόλλου ασφαλών μετακινήσεων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήδη έχει αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ενώ αν διαπιστωθεί ότι οι επιπτώσεις στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα είναι πιο εκτεταμένες θα υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί και επιτυγχάνει ευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα μεταφορών και κυρίως αερομεταφορών. «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά απο δική μας πίεση πήρε θέση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την στήριξη τουρισμού και για τα πρωτόκολλα που θα επιτρέπουν σε τουρίστες να έρθουν στην χώρα μας με ασφάλεια».
Τέλος, εξήγησε ότι «Θα χρειαστεί ειδική άσκηση και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για την στήριξη του πολιτισμού. Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει απο επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο θα μπορούμε να έχουμε ανοικτές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο καλοκαίρι. Να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να μην παραλύσει ο κλάδος και να δούμε πως θα ανακατανείμουμε πόρους ΕΣΠΑ στους πληττόμενους εργαζόμενους και δημιουργούς στον κλάδο του πολιτισμού».
Για τις μάσκες – σκέψη για διατίμηση
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό –αν και με μικρές πιθανότητες- το θέμα της διατίμησης, του ελέγχου των τιμών στις μάσκες. «Δεν προσπερνώ το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και επιχειρηματολόγησε γιατί είναι αναγκαία η χρήση τους, ενώ επισήμανε ότι έχει γίνει μεγάλη παραγγελία για μάσκες για το υγειονομικό προσωπικό με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την αλλαγή υποδείξεων ως προς την χρήση μάσκας από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση εξήγησε:
«Στις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις των ειδικών. Οσο ήμασταν σπίτι δεν ήταν απαραίτητες. Τώρα είναι απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Δεν είναι υποκατάστατο για τις αποστάσεις. Είναι συμπληρωματικό μέτρο και οφείλω να το τονίσω.
Εύλογο ερώτημα αν θα πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Ίδια κουβέντα υπήρξε και για τα αντισηπτικά. Τελικά η ίδια η αγορά έλυσε το πρόβλημα και με την δική μας παρέμβαση. Υπάρχει εγχώρια παραγωγή και διάθεση σε λογικές τιμές. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με τις μάσκες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν συμβουλές και οδηγίες ακόμα και για το πως θα μπορούν οι πολίτες να φτιάχνουν μόνοι τους μάσκες και πως θα τις χρησιμοποιούν. Υπάρχουν ελληνικές εταιρίες που ήρθαν να καλύψουν το κενό και αυτό είναι καλό. Ομως, η διατίμηση δημιουργεί κίνδυνο να σταματήσουν οι εισαγωγές και να ξεμείνουμε»
Για τα τεστ: ξεκινούν αξιόπιστα τεστ απο μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας
Παράλληλα, εξήγησε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή υπηρέτησε την λογική της αποδοχής των επιστημονικών δεδομένων. «Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους η επιστήμη δεν διεκδικεί το αλάθητο. Τα δεδομένα καθορίζουν την στάση της ακόμα και αν αυτή αλλάζει κάθε φορά. Η στρατηγική μας για τα τέστ υποδείχθηκε απο τους ειδικούς και μέχρι στιγμής αποδείχθηκε επι της αρχής σωστής. Ο αριθμός των τεστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί και έχει υπάρξει ενημέρωση για το πως θα γίνει. Αναφέρομαι και στα διαγνωστικά και στα αντισωμάτων κλπ» είπε.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «Κάναμε επιλογή ότι στα τεστ αντισωμάτων θα περιμένουμε για να μην πάρουμε προϊόντα αμφίβολης αξιοπιστίας και αποδείχθηκε αυτή η κίνηση σωστή. Τώρα που γνωρίζουμε και έχουμε τις συστάσεις θα προμηθευτούμε τέστ σε μεγάλο αριθμό και θα ανακοινώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα τον αριθμό πρώτης μεγάλης παρτίδας που θα είναι δωρεά». Πρόσθεσε δε πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα ράπιντ τεστ από μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας ωστόσο εξήγησε «Το τελικό μέτρο δεν είναι αριθμός τεστ αλλά οι δείκτες νοσηλευομένων και διασωληνωμένων. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσουμε τον αριθμό συμπολιτών μας που θα χρειαστούν εντατικές».
Για τα σχολεία: ομόφωνη η απόφαση των ειδικών για άνοιγμα
Ο πρωθυπουργός επέκρινε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να πυροδοτήσει το αίσθημα ανασφάλειας γονέων και μαθητών με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.
«Είναι διαφορετικό να υπάρχει επιστημονική διαφωνία και διαφορετικό να δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας. Κάποιες εφημερίδες κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν και είναι λάθος. Κάποιες χώρες ανοίγουν τα σχολεία τους για πολλούς λόγους: κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς κ.α. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που υποστηρίζουν το άνοιγμα σχολείων. Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα. Στην αρχή υπήρχε η άποψη ότι τα παιδιά μπορεί να είναι υγειονομικές βόμβες. Σήμερα δεν υποστηρίζεται αυτή η άποψη. Σήμερα επικρατεί η άποψη ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα. Ανοίγουμε τα σχολεία με σχέδιο με αποστάσεις και απαραίτητα μέτρα για να μπορούμε να επιτρέψουμε το άνοιγμα με κανόνες και προϋποθέσεις.
Οι εισηγήσεις ειδικών ήταν να ανοίξουν πιο νωρίς. Κρατούμε τα Δημοτικά κλειστά. Θα εξετάσουμε το ζήτημα ξανά στις 20 Μαίου. Κάνω έκκληση ότι αυτό το ζήτημα είναι επιστημονικό. Να μην κάνουμε πολιτική σπέκουλα. Θα δημιουργήσουμε πρόσθετη ανασφάλεια σε γονείς και παιδιά Τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα παιδιά που έχουν προβλήματα ή εντάσεις στο σπίτι ή δεν έχουν την υποστήριξη για τηλεκπαίδευση είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με παιδιά που έχουν δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά ή σε δημόσια που κάνουν τηλεκπαίδευση. Εχουμε πάρει την απόφαση και αυτή η απόφαση ήταν ομόφωνη απο την επιστημονική επιτροπή. Μην κάνετε σπέκουλα κ. Τσίπρα. Αυτό το σχέδιο ήταν καλά μελετημένο. Είναι σχέδιο και αν χρειάζεται αναπροσαρμογή θα το κάνουμε. Το άνοιγμα στην καθημερινότητα είναι πιο δύσκολο. Απαιτεί ατομική υπευθυνότητα αλλά δεν πετάμε το μπαλάκι στους πολίτες. Όλοι μαζί είμαστε σε αυτή την μεγάλη περιπέτεια. Αν αποτύχουμε θα είναι συλλογική αποτυχία. Ποιος θέλει να πανηγυρίζει πάνω στα συντρίμμια; Υπάρχει σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο που επενδύει στην αποτυχία. Μην τους ακολουθήσουμε».
Οι εντάσεις
Πάντως, από την συζήτηση δεν έλειψαν και ορισμένες στιγμές σφοδρής προσωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα:
– «Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης χρησιμοποιήσαμε το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι” που αγκάλιασαν οι πολίτες. Ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα νομίζω θα σας ταίριαζε ένα άλλο σύνθημα. “Μένουμε ίδιοι” Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει δημιουργική κριτική και δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον λαό, την κυβέρνηση και το κράτος το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τους δύο τελευταίους μήνες που για την χώρα μας είναι ασυνήθιστα. Με την συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση και εμένα αλλά την χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει την κυβερνητική αντίδραση κατά την έναρξη της πανδημίας χαρακτηρίζοντας αυτονόητη την αντίδραση της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της κρίσης ήταν αντιγραφή όσων έπραξαν άλλες χώρες.
– «Κύριε Τσίπρα τίποτα από όσα έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε αποφάσεις πριν υπάρξει κρούσμα. Οτι τολμήσαμε να κλείσουμε σχολεία, καταστήματα να επωμιστούμε ένα μεγάλο κόστος γιατί βλέπαμε τι ερχόταν. Ότι οικοδομήσαμε ένα ενιαίο μήνυμα και οι πολίτες άκουσαν αυτό το μήνυμα. Οτι σε 48 ώρες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφτιαξε πλατφόρμα με μηνύματα για να επικοινωνούν οι πολίτες τους λόγους που βγαίνουν απο το σπίτι. Δεν ήταν αυτονόητη η άυλη συνταγογράφηση. Αν ήταν αυτονόητα γιατί δεν τα κάνατε εσείς»
Τι θα γινόταν αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η συζήτηση περι της «αυτονόητης» αντίδρασης πέρασε και στο υποθετικό σενάριο αν μια κυβέρνηση υπο την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε αντίστοιχα ή ενδεχομένως καλύτερα αντανακλαστικά.
– «Αν θεωρείτε ότι η δική μας επιτυχία ήταν όπως και των άλλων χωρών εξηγήστε κ. Τσίπρα γιατί βλέπουμε αυτά που είδαμε στην Ισπανία. Δεν δέχομαι ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απο την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη. Φαντάζομαι ότι και εσείς κ. Τσίπρα ακούτε τους ψιθύρους στην κοινωνία: Τι θα γινόταν αν… Δεν θα το μάθουμε ποτέ και ευτυχώς. Ο λόγος σας είναι καθρέφτης της πολιτικής σας αμηχανίας όμως απαιτείται λίγο παραπάνω θάρρος από μέρους σας κ. Τσίπρα γι αυτό που αισθάνονται οι πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε:
– «Βγάλατε τον πραγματικό σας εαυτό. Του αγνώμονα που δεν αναγνωρίζει την στάση της αντιπολίτευση. Εσείς διαδίδετε στο διαδίκτυο αυτό του τι θα γινόταν αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Θα σας πω εγώ τι θα γινόταν. Δεν θα υπήρχε υπουργός Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ που θα έλεγε ότι είναι φυσικό φαινόμενο η αισχροκέρδεια. Να βγαίνει και να υβρίζει τους πολίτες ότι θα γίνουν 300 κιλά. Να στήνει δουλίτσες. Δεν θα ανέβαιναν απο 800 σε 1600 ευρώ οι ιδιωτικές κλίνες. Θα πήγαινε ο κόσμος σε δημόσια νοσοκομεία για τεστ. Δεν θα εξευτέλιζε τους επιστήμονες. Θα είχαμε σταθεί στους πολίτες και θα εφαρμόζαμε ότι κάνει όλη η Ευρώπη. Θα αξιοποιούσαμε το μαξιλάρι που είναι για ώρα ανάγκης όπως σήμερα για την μικρομεσαία επιχείρησης και τον κόσμο της δουλειάς».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας ήδη απο την πρωτολογία του επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης καθώς αναφερόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό μίλησε για την «ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού».
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τις ειδικές υγειονομικές συνθήκες για να περιορίσει τις δημοκρατικές λειτουργίες λέγοντας και πως βρήκε την «ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, πανταχού παρόν, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπο σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη».
«Σας άκουσα να μιλάτε για ολοκληρωτισμό. Απευθύνομαι κυρίως στα άξια στελέχη της κεντροαριστεράς. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη Ολοκληρωτισμός αναφέρεται σε συγκεκριμένα καθεστώτα όπως ναζιστική Γερμανία, στον Στάλον ίσως στην Β Κορέα. Να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν τοποθετούμαστε στην Βουλή για να βρούμε κοινό τόπο γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία. Αν επανέλθουμε σε λόγο που εκπέμπει μια αντίληψη ότι περίπου θα σας περιμένουμε στην γωνία στην πρώτη ευκαιρία στην πρώτη αστοχία, δεν υπηρετούμε αυτό για το οποίο βρισκόμαστε εδώ. Όποιος επιλέξει τέτοιο λόγο θα είναι εκτός εποχής» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.