Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης μίλησε για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την αποσυμφόρηση των νησιών.

Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών και η ασφάλεια στις δομές.

​Το πρώτο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη έχει επιτευχθεί, καθώς με βάση τα στοιχεία του Απριλίου μόλις 39 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της χώρας. Η εγκαθίδρυση ενός κλίματος ασφάλειας μέσα στις δομές είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή των ανοιχτών δομών σε κλειστές ελεγχόμενες δομές και περιλαμβάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των κλειστών αυτών δομών στα νησιά.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως η πρώτη φάση του ιού ήταν επιτυχής, αφού τελείωσε χωρίς κανένα κρούσμα στις δομές των νησιών. Στη δεύτερη φάση, που διανύουμε τώρα, είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι έλεγχοι και τα δειγματοληπτικά τεστ.

Ακόμα, με το νέο νομοσχέδιο, επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου και προστατεύονται τα δικαιώματα των αιτούντων, σύμφωνα με τον υπουργό.

Αναφορικά με τις μετεγκαταστάσεις, αυτές συνεχίζονται κάθε εβδομάδα σε μικρότερες ομάδες προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των μεταναστών και των προσφύγων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει ίδια», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.