Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τον τρόπο με την οποία την έχει διαχειριστεί.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και οι θέσεις της για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, περιλαμβάνονται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, εγκρίνοντας ομόφωνα την εισήγηση του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Ειδικότερα, στην απόφαση της ΚΕ κατηγορείται η κυβέρνηση ότι «κάνει σαν να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας που θα πλήξει την ελληνική οικονομία» και το οποίο εξαρτάται και «από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές». Την κατηγορεί ότι «δέσμια των ιδεολογικών της κατευθύνσεων», «δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με στόχο τη θωράκισή του σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας». Σημειώνει πως η κρίση ανάδειξε ότι «οι θέσεις της Αριστεράς για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λογική της ΝΔ».
Αναφέρει ότι η κρίση της πανδημίας «τείνει να εξελιχθεί σε κρίση δημοκρατίας στο βωμό της εξυπηρέτησης των πολιτικών σκοπιμοτήτων του κ. Μητσοτάκη», «τόσο με την υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής όσο και με την πρωτοφανή έλλειψη πολυφωνίας στα περισσότερα ΜΜΕ».
Η ΚΕ εκτιμά πως ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην «καιροσκοπική κίνηση» των πρόωρων εκλογών, «προκειμένου να αποκομίσει όπως νομίζει πολιτικά οφέλη από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προτού αυτά εξανεμιστούν από τη ζοφερή κατάσταση που αναμένεται στην οικονομία λόγω και των επιλογών της κυβέρνησης του». Τονίζει ότι λογαριάζει χωρίς τον λαό και υπογραμμίζει ότι οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική «μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου». «Αυτό οφείλουμε να προωθήσουμε σταθερά το επόμενο διάστημα ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μια νέα προοδευτική, πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και σε αυτό το ζήτημα οφείλει να πάρει καθαρή θέση και το Κίνημα Αλλαγής», προσθέτει.
Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «οφείλει να συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση», «πολιτική βασισμένη στις αρχές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας σε κρίσιμα θέματα κοινωνικής πολιτικής όπως το κράτος πρόνοιας». Σχολιάζεται πως «φαινόμενα ακραίας ρητορικής, που παρουσιάζεται ως δήθεν αντισυστημική, αποπροσανατολίζουν τη δημόσια συζήτηση και εν τέλει οχυρώνουν την πλειοψηφία των πολιτών πίσω από κατεστημένες συντηρητικές θέσεις επιτυγχάνοντας εξ αντικειμένου το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν».
Αναφέρεται στην απόφαση ότι το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας φαίνεται ότι έμεινε πίσω, «εν μέρει ίσως δικαιολογημένα λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, εν μέρει όμως και αδικαιολόγητα λόγω πολιτικών και οργανωτικών επιλογών» και υπογραμμίζεται πως για να δοθεί νέα ώθηση στο εγχείρημα, «οφείλουμε να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες και να απαντήσουμε στα νέα πολιτικά επίδικα». Αυτό με τρόπο «που θα εκφράζει την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας και όχι ένα μέρος μόνο του κομματικού μας ακροατηρίου».
Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ προσθέτει πως «η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και ταυτόχρονα οραματική», για να πείσει τους προοδευτικούς πολίτες σε ποσοστά ευρύτερα και του 32% για το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, «αλλιώς ο κίνδυνος συρρίκνωσης των ποσοστών θα είναι υπαρκτός…». Συμπληρώνει πως το γεγονός ότι οι κομματικές διαδικασίες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες (της πανδημίας) «δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο» από τον στόχο του μετασχηματισμού σε σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Αντίθετα, σημειώνει ότι η πιθανότητα εκλογών κάνει πιο επίκαιρη την ανάγκη για ποιοτικό μετασχηματισμό, «με στόχο τη μέγιστη δυνατή συστράτευση και συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ».
Αναφέρει ότι ο γόνιμος διάλογος με επιχειρήματα είναι η πεμπτουσία της εσωκομματικής δημοκρατίας, όμως «δεν μας αφορούν, όπως δεν αφορούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι μάχες χαρακωμάτων, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο». Λέει «όχι» σε «άγονες αντιπαραθέσεις που ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια και προβάλουν στην κοινωνία μια απαράδεκτη εικόνα διχασμού, ιδιαίτερα επιζήμια για το κοινό μας εγχείρημα.
Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι θα παραμείνει αταλάντευτη σε αυτή την προσπάθεια «για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της Αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας».