(upd 19:51): O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε «ανοιχτός» να συζητήσει με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες, πυροδοτώντας διεθνώς συζητήσεις για «επικείμενη ελληνοτουρκική συμφωνία για την ΑΟΖ».
«Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες», ανέφερε.
«Εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας… Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία. Αλλά, είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε το Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί…», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.
«Εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας… Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις.
Το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία. Αλλά, είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:.
«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε το Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί…».
Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας στην ίδια εκδήλωση επιβεβαίωσε την επιδίωξη της υπογραφής συμφωνίας με την Τουρκία κατά το πρότυπο αυτής με την Ιταλία (σ.σ.: με την μειωμένη επήρεια των νησιών στην ΑΟΖ): «Η χώρα θέλει να υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο, την Αλβανία και την Τουρκία μετά την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας την Τρίτη με την Ιταλία.
Η Ελλάδα έχει φιλοδοξίες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και να καθορίσει (αποκλειστικές) οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών. Θα πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου για να καταλήξω σε παρόμοια συμφωνία », δήλωσε ο Δένδιας».