Ως σύγχρονο Δούρειο Ίππο για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε το υπό ίδρυση Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ και Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τα 32 δις ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να πληροί αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ενισχυμένης εποπτείας, αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρεί όλες τις υποχρεώσεις για “υγιή δημόσια οικονομικά”, και για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε σχέση με την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, την ευέλικτη αγορά εργασίας, την μερική απασχόληση, την κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού καθώς και τη λήψη άλλων συναφών μέτρων που ο Έλληνας έχει βιώσει σε μεγάλο βαθμό στα πέτρινα μνημονιακά χρόνια.
Για τους λόγους λοιπόν αυτούς χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ευφορία της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε:
«Η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι το πακέτο δεν θα διατεθεί για τη στήριξη εισοδηματικών ενισχύσεων αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί αυστηρά σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη οι περισσότερες επιχορηγήσεις, καθώς και η ελληνική εθνική συγχρηματοδότηση ύψους 10,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιστρέψουν στις πλούσιες και βιομηχανικές χώρες του Βορρά για να αγοραστούν νέες τεχνολογίες, λογισμικό, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικός εξοπλισμός, όπως για παράδειγμα, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελς, ηλεκτρικά οχήματα, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και ούτω καθεξής», δήλωσε ο πρώην Ευρωβουλευτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποπληρωμή του συνολικού πακέτου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα χρηματοδοτηθεί από συνεισφορές από τις πλούσιες χώρες, αλλά από δάνεια που θα λάβει η Επιτροπή από τις αγορές και τα οποία θα αποπληρωθούν μέσω της επιβολής φόρων της ΕΕ στους ευρωπαίους καταναλωτές.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Έτσι, η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης όχι μόνο δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά θα ενισχύσουν τις οικονομίες τους».