ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Συντριβάνι Ομονοίας, «Μεγάλος Περίπατος»: Είμαστε πλέον Ευρωπαίοι… ή μήπως όχι;

Συντριβάνι Ομονοίας, «Μεγάλος Περίπατος»: Είμαστε πλέον Ευρωπαίοι… ή μήπως όχι;

Βαφτήκαμε, στολιστήκαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα να απολαύσουμε τον «Μεγάλο Περίπατο». Πλέον γίναμε και εμείς Ευρωπαίοι.

Πλακόστρωτο κέντρο, κλειστό για τα αυτοκίνητα, στα πρότυπα της Ρώμης, του Άμστερνταμ, της Κοπεγχάγης και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Σαν ιδέα… διόλου άσχημη! Ευκαιρία να γίνουμε και εμείς Ευρωπαίοι.

Άλλωστε δεν είναι και λίγοι αυτοί που γκρινιάζουν για το «άσχημο» – εδώ και πολλά χρόνια – κέντρο. Ένα κέντρο στο οποίο θα βρεις χιλιάδες αλλοδαπούς, τοξικομανείς, βρωμιά στους δρόμους και γενικά εικόνες που δεν μας δείχνουν ότι το κέντρο της Αθήνας είναι η βιτρίνα της χώρας.

Ή μήπως τελικά είναι;

Η αρχή έγινε με το σιντριβάνι της Ομονοίας, εκεί που μετά από πολλά χρόνια ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης προσπάθησε να αλλάξει άρδην την εικόνα του.

Μια ιδέα που δεν ήταν καθόλου άσχημη όμως άμεσα εξελίχθηκε σε φιάσκο. Εν καιρώ κορωνοϊού και την ώρα που ο Ν. Χαρδαλιάς έβγαινε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας και μας απειλούσε πως αν ξανά παρατηρηθεί «συνωστισμός» στις πλατείες θα μπούμε ξανά στα σπίτια μας, ο δήμαρχος έκανε μια φιέστα για τα εγκαίνια της πλατείας.

Όπως φάνηκε και από τις φωτογραφίες – που οι ίδιοι φρόντισαν να κυκλοφορήσουν – τα μέτρα αποστασιοποίησης πήγανε περίπατο. Έπειτα από την δημόσια κατακραυγή, βγήκαν και είπαν ένα… απλό συγγνώμη.

Προτού πάμε στον περίπατο, πιάνουμε το πραγματικό φιάσκο του νέου σιντριβανιού στην πλατεία Ομονοίας

Έχει περάσει κάτι περισσότερο απ’ ένας μήνας και ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες κακοτεχνίες.

Τα κομπρεσέρ έπιασαν και πάλι δουλειά για να διορθώσουν μια κακοτεχνία που έκανε τα νερά να ξεχειλίζουν κάτω από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου και να γεμίζουν ρυάκια το πλακόστρωτο.

Τα συνεργεία των εργολάβων που αναδιαμόρφωσαν την πλατεία μέσα στον χειμώνα που πέρασε, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους και δούλευαν όλη τη νύχτα στις 17/06 χωρίς να ολοκληρώσουν το μερεμέτι. Ξήλωσαν τις πλάκες πεζοδρομίου γύρω από τη βάση του γλυπτού με στόχο να διαμορφώσουν στη συνέχεια ένα αυλάκι που θα μπορεί να συγκρατεί τα νερά που υπερχειλίζουν.

Ελάτε στην Αθήνα, έχουμε και συντριβάνι

Το έργο για την πλατεία Ομονοίας το πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος, όποτε τι πιο λογικό από το να το χαρεί;

Όταν κατασκευάστηκε το έργο όλοι υποστήριζαν ότι θα αλλάξει και η εικόνα της Αθήνας, αυτή η εικόνα με τους χιλιάδες αλλοδαπούς.

Τελικά… και εκεί κάναμε μια τρύπα στο νερό. Αν κάποιος κάνει μια βόλτα από την πλατεία θα δει τις ίδιες εικόνες με προηγουμένως. Εκατοντάδες αλλοδαποί που όπως είχε πει κάποτε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου… λιάζονται.

Μάλιστα οι ζέστες οδήγησαν ορισμένους στο να εκμεταλλευτούν τα νερά και να απολαύσουν το μπανάκι τους.

Στα περί περιπάτου

Περνάμε στο «καυτό» θέμα των ημερών. Την ώρα που οι Αθηναίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα μετά την καραντίνα και ολόκληρη η χώρα προσπαθεί να δει το πως θα είναι η «μετά-κορωνοϊό» ζωή, ο δήμαρχος ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει ο «Μεγάλος Περίπατος». Ένα έργο για το οποίο απαιτούνται αρκετά χρήματα και χρόνος.

Οι Αθηναίοι βιώνουν εδώ και λίγες ημέρες την ταλαιπωρία στο πετσί τους.

Την ώρα που οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος του κορωνοϊού, το νέο αυτό έργο κάνει αδύνατη τη μετακίνηση στο κέντρο της Αθήνας με αυτοκίνητο.

Και η παράνοια… έχει μόλις ξεκινήσει

Και ας αφήσουμε την ταλαιπωρία στην άκρη, θα κάνουμε λίγη υπομονή και όλα θα περάσουν.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα κρίση. Οι προβλέψεις αναφέρουν ύφεση που θα πλησιάσει το 10%. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ήδη έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας της καραντίνας, κυρίως όσοι δουλεύουν στον τουρισμό και ακόμα… δεν έχουν έρθει τα χειρότερα.

Τη στιγμή που πολίτες λιποθυμάνε από την πείνα και πολλές οικογένειες φυτοζωούν με επιδόματα, εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος δίνει 5.700 ευρώ για παγκάκι – ζαρντινιέρα.

Η απάντηση του δημάρχου για το αυξημένο κόστος; «Είναι σύνθετες κατασκευές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μη βανδαλίζονται αλλά και ότι καλύπτονται με αντιγκράφιτι υλικό».

Με απλά ελληνικά. Πληρώσαμε 5.700 ευρώ για κάθε μια ζαρντινιέρα ώστε να μην μπορούν να γίνονται πάνω τους γκράφιτι.

Την ίδια ώρα μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν έχουν κάποιο σκέπαστρο, κάτι που σημαίνει ότι όταν βρέχει δεν θα μπορείς να κάθεσαι γιατί θα βρέχεσαι και όταν θα έχει ήλιο δεν θα μπορείς να κάθεσαι γιατί θα σε χτυπάει η ζέστη.

Καλό;



Την ίδια στιγμή όσοι κάνουν βόλτα στο κέντρο θα παρατηρήσουν η κόκκινη λωρίδα του «Μεγάλου Περιπάτου» ήδη έχει γίνει γκρι, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε για την πραγματική ποιότητα των πανάκριβων υλικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιστρέφουμε στο αρχικό μας ερώτημα. Τελικά γίναμε Ευρωπαίοι, γιατί αυτές οι εικόνες μόνο Ευρώπη δεν θυμίζουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.