(Αρχικό κείμενο 10:58) Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, έκανε τον απολογισμό του ενός χρόνου στην κυβέρνηση. Εκεί αποκάλυψε πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο για Αιγαίο & ανατολική Μεσόγειο ( και όχι για τον… κορωνοϊό όπως είχε ανακοινώσει αρχικά), ενώ δήλωσε πως έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν, ένα «πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς».
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τηλεφώνημα με τον Ταγίπ Ερντογάν και είπε: «Είχα πει πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι διαύλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη που επέμενε να εξαιρεθεί η Τουρκία από την λευκή λίστα της ΕΕ».
«Όσον αφορά το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά έχω θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο επίλυσης κι αυτής της διαφοράς. Θέτω μία προϋπόθεση, η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει ένταση από την μεριά της Τουρκίας που να κάνει τον διάλογο αδύνατο»
«Δεν θα σας πω προφανώς σε λεπτομέρεια τι είναι αυτό που συζητήθηκε, η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, ένα ισχυρό πλαίσιο συμμάχων και την ειδικά την ΕΕ» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Στο ερώτημα αν το τηλεφώνημα έγινε με μεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:
«Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό, από πλευράς μου νομίζω και από πλευράς Τούρκου προέδρου υπήρχε η διάθεση να μιλήσουμε, έχω ενημερώσει εκτεταμένα την Α.Μέρκελ για το ζήτημα αυτό (σσ αλλά στον ελληνικό λαό δεν αποκαλύπτει τι ειπώθηκε) , έχει κι αυτή μία τακτική επικοινωνία, ως προς την επικοινωνία δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές ούτε διαιτητές»
Ουσιαστικά ο κ.Μητσοτάκης διέψευσε την Άνγκελα Μέρκελ, τον Χάικο Μάας αλλά και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι δήλωσαν πως υπήρχε και υπάρχει διαμεσολάβηση της Γερμανίας για να ξαναρχίσει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας.
Στο ερώτημα αν φοβάται ότι θα εκπληρωθεί η προφητεία ενός θερμού επεισοδίου, είπε ότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, «αλλά αυτήν τη στιγμή μιλάει η διπλωματία. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση όλων των διαφορών, με σημαντικότερη αυτή του καθορισμού της ΑΟΖ».
Για νέα συνάντηση είπε ότι ήδη τον έχει συναντήσει 2 φορές. Η συνάντηση ή και το τηλέφωνο είναι πολλές φορές από μόνο του είδηση όταν έχουν διακοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από μένα.
Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση.
Για τις εκλογές, επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Για την οικονομία είπε ότι πάει καλά και παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη όπως με τους διοικητές των νοσοκομείων.
Περιγράφοντας την πιο δύσκολη στιγμή του είπε ότι ήταν η απόφαση για το lockdown. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.
Στο ερώτημα αν ανησυχεί από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων στον κορονοϊό και τι θα κάνει με τα πανηγύρια του Αυγούστου και αν φοβάται δεύτερο κύμα είπε: «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το μέσο όρο.
Είπε ακόμα ότι ελπίζει πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο δύσκολα περιστατικά και έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και το πολυπόθητο, όπως είπε εμβόλιο.
Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό.
Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση.
Για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι τα διαχειρίζονται με επαγγελματισμό.
Για το αν θα ξαναζήσουμε γενική καραντίνα είπε ότι εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί ξανά. Όλοι έχουν καταλάβει ότι το κόστος δεν το αντέχει καμία οικονομία και έτσι αν χρειαστεί θα πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες.