Την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί σχολιάζει η γερμανική ημερήσια εφημερίδα, με έδρα τη Φρανκφούρτη.
Το δημοσίευμα σκιαγραφεί το κλίμα δυσφορίας σε Ελλάδα, Ρωσία, και Ε.Ε. κυρίως όμως στους κόλπους της Εκκλησίας, μετά την τουρκική απόφαση.
«Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί δέχτηκε διεθνή κριτική. Εκτός από την Ελλάδα και την Ε.Ε., η Εκκλησία εκφράζει επίσης με σαφή τρόπο την αντίθεσή της στα σχέδια της Άγκυρας», επισημαίνει το άρθρο.
«Σε διεθνές επίπεδο, η απόφαση αντιμετώπισε μαζική κριτική, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμη και η Εκκλησία των Ευαγγελιστών στη Γερμανία αντέδρασε έντονα».
Η Ελλάδα απειλεί ήδη την Τουρκία με κυρώσεις
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε «ιστορικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Στέλιος Πέτσας το Σάββατο. Πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη απάντηση σε αυτήν την προσβολή στον χριστιανικό κόσμο», προσθέτει.
«Η Ελλάδα καταδικάζει τη συμπεριφορά του Ερντογάν και θα κάνει ότι μπορεί για να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η απόφαση του Ερντογάν θα είχε αντίκτυπο στη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ.
«Επειδή η Αγία Σοφία είναι τόσο σημαντική για την Ορθόδοξη Εκκλησία, οι πιο ξεκάθαρες αντιδράσεις ήρθαν από την Ρωσία». Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Πατριαρχείου Μόσχας μίλησε στη ρωσική κρατική τηλεόραση για ένα πλήγμα κατά της Ορθοδοξίας.
«Για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στον κόσμο, η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό σύμβολο, όπως και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για τους Καθολικούς». Η μετατροπή της σε τζαμί θα επηρέαζε τη σχέση της Τουρκίας με τον Χριστιανικό κόσμο», όπως επισημαίνει.
Υπήρξε έντονη κριτική από Ρωσία, ΗΠΑ και Ε.Ε
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούσκο υπενθύμισε τη σημασία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Δεν υπάρχουν πολλά σύμβολα σήμερα με μια τέτοια ιστορία αιώνων που θα είχε αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας», τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax».
Ο Γκρούσκο αναμένει τώρα από την Τουρκία να προστατεύσει το κτίριο, να το διατηρήσει και να το κρατήσει ανοιχτό για το κοινό: «Ελπίζω πάρα πολύ ότι όλες οι δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν πλήρως».
«Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες», ανέφερε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέ Μπορέλ χαρακτήρισε τη τουρκική απόφαση «ατυχής» επειδή η Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας των Πολιτισμών», δεσμεύτηκε να προωθήσει τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ανοχή.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση, η οποία αμφισβητεί μία από τις συμβολικές πράξεις της σύγχρονης και κοσμικής Τουρκίας.
«Η Αγία Σοφία πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολυφωνία και την ποικιλομορφία της θρησκευτικής κληρονομιάς, του διαλόγου και της ανοχής”, τόνισε ο Λεντριάν .
«Φωνές» από τη Γερμανία για την Αγία Σοφία: «Είναι απογοητευτικό»
Υπήρξαν επίσης επικρίσεις από τη Γερμανία σχετικά με την απόφαση του Ερντογάν.
«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα επανεξεταστεί», έγραψε ο Χάινριχ Μπέντφορντ Στρομ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία το Σάββατο στο Facebook.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Society for Threatened People» (GfbV) από το Γκέτινγκεν εξέφρασε επίσης τη λύπη της για την απόφαση της Τουρκίας.
«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι στη Γερμανία προφανώς δεν μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη στις χριστιανικές μειονότητες στην Τουρκία», δήλωσε ο ειδικός της «GfbV» στη Μέση Ανατολή, Καμάλ Σίντο.
Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων εξέφρασε ανησυχία για την εντολή αυτή του Τούρκου προέδρου.
Ο Επίτροπος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τη Θρησκευτική Ελευθερία, Μάρκους Γκρίμπελ, δήλωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη και από το σεβασμό άλλων θρησκειών.
«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δείχνει πόσο νευρικός είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αλλά έτσι δεν θα είναι σε θέση να λύσει πολλά από τα προβλήματά του», υπογραμμίζει το σχετικό άρθρο.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας (βορειοδυτικά της Τουρκίας) .
«Οι αποφυλακίσεις κρατουμένων λόγω του νέου κορωνοιού δεν ισχύει για αυτούς. Μια γερμανική πρωτοβουλία απαιτεί την απελευθέρωσή τους», γράφει η γερμανική εφημερίδα.