Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για το διορισμό του Χρήστου Τσίτουρα, στη θέση του διοικητή της Αρχής Πολιτικής Προστασίας.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ καταψήφισαν. Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, δήλωσε «παρών». Ο νέος διοικητής της ΑΠΑ, στην ομιλία του, στάθηκε στην εξωστρέφεια της Ανεξάρτητης Αρχής, τονίζοντας ότι «καλείται να λειτουργήσει ως εθνική εποπτική και ρυθμιστική αρχή του ευρωπαϊκού ουρανού και στόχος μας είναι να συνδράμει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να είναι ισότιμος συνομιλητής».
Όπως πρόσθεσε: «Πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η προαγωγή μιας εθνικής στρατηγικής, η ανάπτυξη της αγοράς με σαφή τήρηση των κανόνων, η εναρμόνισή μας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και η διοικητική επάρκεια, για να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές με τα άλλα όργανα της Ευρώπης».
Έδωσε, επίσης, έμφαση στη «διατήρηση ή αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς μέσα από την καταπολέμηση φαινομένων που τον περιορίζουν ή τον νοθεύουν. Θα υπάρχει στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί οι κανόνες της αγοράς άπτονται με τον ανταγωνισμό και η συνδρομή της στην ΑΠΑ θα είναι σημαντική».
Συνεχίζοντας, εξήγησε: «Είναι μια ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει και ρυθμίζει τους κανόνες μιας τεράστιας αγοράς, η οποία έχει πληγεί πολύ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και που σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές ξεπερνούν το 99%, άρα στις δράσεις της πρέπει να τα συνυπολογίσει όλα αυτά, καθώς η χώρα εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό της».
Ο Χρήστος Τσίτουρας ανέφερε ακόμα: «Τα πάντα θα γίνονται αξιοκρατικά, με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια των πτήσεων, την ποιότητα των υπηρεσιών και την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις νέες προκλήσεις της ΑΠΑ είναι και οι κανόνες για τα drones, που θα μπουν πιο επαγγελματικά στη ζωή μας».