Με κεντρικό θέμα την «Επαναβιομηχανοποίηση & Δεξιότητες: Χτίζοντας μία ανταγωνιστική & ανθεκτική οικονομία», ξεκίνησε η 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.), την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Στην κεντρική της ομιλία, η Gillian Tett, αρθρογράφος και μέλος του συντακτικού συμβουλίου των Financial Times, αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις αλλά και στις μοναδικές ευκαιρίες που η περίοδος αβεβαιότητας μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα.
Η Tett επισήμανε ότι η αβεβαιότητα που κυριαρχεί σήμερα σε διεθνές επίπεδο, ενώ δημιουργεί κινδύνους, προσφέρει ταυτόχρονα και σημαντικές ευκαιρίες. «Βρίσκεστε σε πολύ προνομιακή θέση», δήλωσε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ταραχώδη εποχή μέσω ριζικών αλλαγών, καινοτόμων πολιτικών και τολμηρών στρατηγικών. Η Ελλάδα, όπως τόνισε η Gillian Tett, μπορεί να ενισχύσει την αναπτυξιακή της προοπτική αξιοποιώντας θεσμούς όπως η Golden Visa, την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη χορήγηση φορολογικών απαλλαγών, καθώς και επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της επιστροφής των Ελλήνων από το εξωτερικό.
Στη συζήτησή της με τον Πρόεδρο της Ε.ΕΝ.Ε, Κρίστιαν Χατζημηνά, η Tett ανέφερε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ενδέχεται να δημιουργήσει γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις, που όμως θα μπορούσαν να προσφέρουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ειδικά αν η Ευρώπη αποφασίσει να κινητοποιηθεί με πιο δυναμικό τρόπο στην ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική.
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς από την πλευρά του συμφώνησε με την ανάγκη για επαναβιομηχανοποίηση της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την υστέρηση της χώρας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και τη σημασία της παραγωγικότητας. «Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αυξήσεις μισθών και για την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε. Πρότεινε, μάλιστα, την εφαρμογή ενός οριακού φορολογικού συντελεστή, ώστε να καταστεί δυνατή η σωστή επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και να περιοριστεί το μη μισθολογικό κόστος που βαραίνει τις επιχειρήσεις.
Στην ομιλία της, η Gillian Tett αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και κυρίως την ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανικής πολιτικής της. Ουσιαστικά, ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μεταξύ του αμιγούς ελεύθερου κεφαλαιοκρατικού μοντέλου και μιας κρατικά υποστηριζόμενης βιομηχανικής πολιτικής, όπως αυτή που εφαρμόζει η Κίνα. Ωστόσο, τόνισε ότι η δημιουργία μιας δυναμικής, μειωμένης γραφειοκρατίας και η στήριξη τομέων-κλειδιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πληροφορική είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης.
Η Διάσκεψη ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βαρδή Βαρδινογιάννη, του μεγάλου Έλληνα επιχειρηματία που απεβίωσε πρόσφατα. Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, αναφερόμενος στη μνήμη του, υπογράμμισε τον θεσμό που δημιούργησε και την παρακαταθήκη του ως παράδειγμα θεσμικής επιχειρηματικότητας για τις επόμενες γενιές.