Με τέσσερις μεγάλες δωρεάν προσφορές κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα το νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ: Το καλύτερο περιοδικό αυτοκινήτου στην Ελλάδα, το DRIVE με αφιέρωμα σε όλα τα νέα μοντέλα!
– Μία μονογραφία για τα νέα μαχητικά της αναγεννημένης ρωσικής Αεροπορίας: «Κόκκινα Αστέρια: Τα νέα μαχητικά της αναγεννημένης ρωσικής Αεροπορίας»
– Ένα βιβλίο από την σειρά «Μυστικές Υπηρεσίες», με αφιέρωμα στις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίας του πλανήτη: CIΑ, KGB, Secret Intelligence Service.
– Ένα συλλεκτικό τεύχος της σειρά «Πόλεμος & Ιστορία: Ελληνική Χωροφυλακή – Η ιστορία και οι αγώνες της».
Και βέβαια το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την προσφορά της Ρωσίας στην Ελλάδα (και) για το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς Su-57, του οποίου η εξαγωγική έκδοση είναι πλέον γεγονός.
Η Ρωσία προτείνοντας την εξαγωγική έκδοση του αεροσκάφους η οποία παρουσιάστηκε στην αντιπροσωπεία της ΓΔΑΕΕ που επισκέφτηκε την έκθεση «ARMY 2020», δίνει «παράθυρο» στην ΠΑ για την 5η γενιά μαχητικών αεροσκαφών και το σημαντικότερο, θα μπορούσε να «κλείσει την πόρτα» στις προσπάθειες της Τουρκίας για απόκτησή του και συνακόλουθα την απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο.
Ακόμα στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
– RAFALE F.3: Αυτό είναι το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας
Μία πρώτη προσέγγιση στο νέο μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς της ΠΑ, του οποίου 18 μονάδες θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, τα όπλα του και οι δυνατότητές του.
– ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ: FREMM & Belh@rra ξανά στο προσκήνιο
Το ΠΝ βρίσκεται σε μια περίοδο όπου αντιμετωπίζει σημαντικότατες προκλήσεις στο Αιγαίο και ευρύτερα. Η απόκτηση νέων σκαφών για την αντικατάσταση των υπαρχόντων τύπου S, έχει το χαρακτήρα του κατεπειγόντως. Παρ’ όλα αυτά οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των φρεγατών FTI/Belh@rra διακόπηκαν. Άγνωστο εάν to επανεκτιμήσουν, αλλά η λύση FREMM εξακολουθεί να αποτελεί την βέλτιστη για το ΠΝ ως ενδιάμεση επιλογή.
ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Το κυνήγι των τουρκικών υποβρυχίων & η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΑΒ-212ΑSW
Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος συνιστά μια πολύ κρίσιμη αποστολή των ναυτικών δυνάμεων. Η απειλή των υποβρυχίων, είναι μια από τις σημαντικότερες που αντιμετωπίζουν τα σκάφη επιφανείας σήμερα με πρώτη τα βλήματα επιφανείας-επιφανείας.
Στο Αιγαίο ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών του Αρχιπελάγους. Στον Α/Υ αγώνα σημαντικό ρόλο έχει το ελικόπτερο και η δυνατότητά του να πραγματοποιεί εντοπισμό, σήμανση και προσβολή του στόχου με ειδικά όπλα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ: Απαιτείται άμεσος εκσυγχρονισμός καθώς η απειλή γιγαντώνεται
Το Πυροβολικό είναι το εργαλείο εκείνο του Στρατού Ξηράς που αναλαμβάνει την υποστήριξη των επιθετικών ενεργειών για την προετοιμασία του εδάφους και την πρόκληση απωλειών και σύγχυσης στον αντίπαλο. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την υποστήριξη των δυνάμεων ελιγμού, καθήκοντα αντιπυροβολικού και τέλος την αύξηση του βάθους επιχειρήσεων με την πλήρη εκμετάλλευση πληροφοριών που συλλέγονται από επίγεια και εναέρια μέσα των μονάδων αναγνώρισης του ΕΣ. Το ελληνικό Πυροβολικό αν και ενισχυμένο τα τελευταία έτη σε αυτοκινούμενα πυροβόλα και συστήματα ΠΕΠ παρουσιάζει ελλείψεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.
ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ: Οι ελλείψεις του ΠΝ φάνηκαν στην πρόσφατη αναμέτρηση με το Oruc Reis
Στο σύγχρονο περιβάλλον του ναυτικού πεδίου μάχης, το ραντάρ δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό αισθητήρα για τον εντοπισμό απειλών. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχουν κάνει τη δυναμική εμφάνισή τους τα ηλεκτροπτικά συστήματα είτε αυτά αφορούν κάμερες ημέρας είτε κάμερες που λειτουργούν στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτό που προσφέρουν τα Ε/Ο συστήματα σε σχέση με τα ραντάρ είναι η παθητική του λειτουργία χωρίς να ενεργοποιούν τα συστήματα υποστήριξης του αντιπάλου ενώ λειτουργούν και χωρίς να υπόκειται σε παρεμβολές.
ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΕΣ: Το όπλο που κερδίζει τις χερσαίες συγκρούσεις έχει παραμεληθεί
Το Μηχανικό Μάχης είναι το μόνο Όπλο του Στρατού Ξηράς που δεν είδε να ευοδώνεται έστω και ένα από τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματά των περασμένων δεκαετιών, με αποτέλεσμα σήμερα να αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις την ώρα που ο αντίπαλος τουρκικός Στρατός στον Έβρο έχει εισάγει δεκάδες συστήματα σε υπηρεσία, για τη διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων. Αξίζει να εξετάσουμε αναλυτικά τι επιδίωκε το Μηχανικό αλλά του το αρνήθηκαν πεισματικά οι στρατιωτικές ηγεσίας, που προτιμούσαν πάντα «φαντεζί» εξοπλιστικά προγράμματα, αφήνοντας πίσω άλλα που ίσως δεν είχαν «οικονομικό ενδιαφέρον», τι τελικά προμηθεύτηκε, τι διαθέτει και πώς προσπαθεί σήμερα να καλύψει τις εξοπλιστικές του ανάγκες.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΟORUC REIS, TI; – Τα 3 σενάρια για την επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά
Μπορεί η τουρκική NAVTEX για τις σεισμικές έρευνες του «Oruc Reis», στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να έληξε στις 27 Αυγούστου, μετά και την παράταση που πήρε, αλλά το ερώτημα είναι: Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας;
Πως θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει η Άγκυρα την δημιουργία τετελεσμένων σε περιοχές της ελληνικής δικαιοδοσίας;
ΙΣΤΟΡΙΑ
F-102A Delta Dagger: Το πρώτο «δελταπτέρυγο» μαχητικό της Ελληνικής Αεροπορίας
Το αμερικανικό δελταπτέρυγο μαχητικό F-102A αποτέλεσε για δεκαπέντε χρόνια την κύρια δύναμη αναχαίτισης της USAF μέχρι την αντικατάστασή του το 1970. Από τις δυνάμεις της USAF στην Ευρώπη, είκοσι πλεονάζοντα μονοθέσια F-102A και 4 διθέσια TF-102A εξόπλισαν για επτά χρόνια (1970-1977) την 342 Μοίρα Παντός Καιρού (ΜΠΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας.