Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης την αντιπολιτευτική ατζέντα του Κινήματος Αλλαγής από τη Θεσσαλονίκη.
O χειμώνας που μας έρχεται είναι αναμφίβολα δύσκολος, η Τρικούπη είναι αποφασισμένη να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στην κυβέρνηση, όχι απλά ασκώντας κριτική αλλά παράλληλα παρουσιάζοντας προτάσεις. Μια σοβαρή, αξιοπρεπής, υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι το στρατηγικό μήνυμα που εκπέμπει εδώ το κεντροαριστερό κόμμα, βλέποντας παράλληλα ότι και δημοσκοπικά η στάση αυτή αποδίδει καρπούς. Η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό, έχει δώσει στο Κίνημα Αλλαγής, τον ζωτικό χώρο ώστε να μπορέσει να «ακουστεί» και να ραγίσει το δίπολο Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ.
Με μικρή καθυστέρηση, η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ξεκίνησε ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά, την πανδημία και την οικονομία. Διαχώρισε τις διαφορές ανάμεσα στο κόμμα της και την κυβέρνηση. Παρουσίασε όμως και το σχέδιο προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πόροι του οποίου όπως υπογραμμίζεται η Τρικούπη, είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας και την ανάκαμψη της. «Ούτε ένα ευρώ χαμένο», επαναλαμβάνουν τα στελέχη δίνοντας έμφαση στην κοινωνία.
Το σχέδιο «Νέα Αλλαγή», όπως βαπτίστηκε το πρόγραμμα, έχει την υπογραφή 11 έμπειρων στελεχών της Τρικούπη. Πρώην υπουργών Οικονομικών, βουλευτών και οικονομολόγων. Το σχέδιο εκπονήθηκε από τους: υπουργούς Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη (2001-2004) και Φίλιππος Σαχινίδης (2012). Τον καθηγητή Οικονομικών και πρώην πρύτανη Κωνσταντίνο Γάτσιο, τον πρώην υπουργό και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαππα, τους βουλευτές Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Σκανδαλίδη, τον πρώην βουλευτή Ιώαννη Κουτσούκο, τους γραμματείς των τομέων Ανάπτυξης Α. Πόντας και Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Στ. Κομνηνός, ο οικονομολόγος Απόστολος Κρυωνίδης, και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου
Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, το πρόγραμμα «Νέα Αλλαγη», διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.
Βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες.
Την προτεραιότητα στην Εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Με μέτρα για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων. Με συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Άμεσα μέτρα για όσους εργαζόμενους πλήττονται από την πανδημία .
Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Για όλους. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες. Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές των νέων ανθρώπων που ανοίγουν την δική τους επιχείρηση. Δημιουργία νέων σταθερών θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με κίνητρο τη μείωση της φορολογίας και απλό τρόπο. Δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπερ-αποσβέσεις με συντελεστή 30%-50% για επενδύσεις τεχνολογίας, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Νέο Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα της επιχείρησης, όχι το αν είσαι καλός πελάτης της Τράπεζας. Επιδότηση ενοικίου (κατά 40%) για τις πληγείσες επιχειρήσεις -και την φοιτητική στέγη-ως το τέλος του 2020, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Πλήρης επιδότηση του 40% του συνολικού ενοικίου,
Δημόσιες επενδύσεις οι οποίες θεωρούνται κλειδί για τη Τρικούπη. Είναι αναγκαίο να εκσυγχρονισθούν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, τόνισε η Φώφη Γεννηματά και να ολοκληρωθούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες και κυρίως να εκσυγχρονισθεί και να επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στις μεταφορές και στις εξαγωγές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι η έλλειψη υποδομών είναι τραγική. «Είναι αναγκαίο με γρήγορες διαδικασίες, να αγορασθούν τα νέα οχήματα που απαιτούνται για την πόλη. Ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια Υγεία και οι πολίτες είναι αδιανόητο να συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο Ψηφιακό Κράτος. Δηλαδή, επενδύσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους, με υποδομές ευρυζωνικότητας και αιχμές για την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων. Το ψηφιακό σχολείο, ενίσχυση της Διαύγειας, αναβάθμιση του Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και της τηλεκπαίδευσης, ειδικά στις συμβουλευτικές υπηρεσίες όπως στην διαγνωστική ιατρική, την νομική στήριξη, την εκπαίδευση σε απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα, το νέο παραγωγικό μοντέλο που στόχο θα έχει τις επενδύσεις 100 δισ ευρώ. Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό θα γίνει με την ενίσχυση της Μεταποίησης, του Τουρισμού, των μετασχηματισμό και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τη σημαντική επένδυση στον πρωτογενή τομέα.
Η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Συγκεκριμένα, μεγάλη ενίσχυση των ΑΠΕ για να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030, με σχέδιο για τη χωροθέτηση τους και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Με ενεργειακή δημοκρατία, ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών, των ενεργειακών κοινοτήτων, των καταναλωτών και όχι μόνο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που προωθεί η Κυβέρνηση. Φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Παράλληλα, ένα σχέδιο ομαλής Μετάβασης για την Δυτική Μακεδονία στη μετά λιγνιτική περιοχή. Με χρηματοδότηση 300 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για 15 χρόνια ώστε να μην κινδυνεύσει με ερήμωση μια περιοχή που είναι πρωταγωνιστής στην ανεργία. Η κυρία Γεννηματά, στάθηκε σε δυο προτάσεις. Τη δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας με φυσικό αέριο, υψηλής απόδοσης, που θα φέρει σημαντικές επενδύσεις μεταποίησης και αγροδιατροφικού τομέα. Και τη χρηματοδότηση της καθολικής συμμετοχής των νοικοκυριών στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε ένα πρότυπο οικιστικό σύνολο της νέας ενεργειακής εποχής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Γεννηματά, έθεσε συγκεκριμένες βάσεις για την επιτυχία του Προγράμματος Ανάκαμψης τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτές είναι η διαμόρφωση ενός επιτελικού κράτους, επιστροφή των νέων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα.
Η κυρία Γεννηματά, ολοκλήρωσε την ομιλία της ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο στον διάλογο με την κοινωνία. Οι συμβολισμοί δεν ήταν λίγοι, η κληρονομία του ΠΑΣΟΚ είχε εμβληματική θέση αναφερόμενη στη βαριά κληρονομιά που άφησε στον τόπο, το ΕΣΥ. Για άλλη μια φορά τονίστηκε ότι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, είναι το Κίνημα Αλλαγής που στέκεται δίπλα στον αδύναμο. Η κυρία Γεννηματά παράλληλα, επέλεξε να κλείσει τον λόγο της αναφερόμενη στην κοινωνία απλώνοντας το χέρι στις νεότερες ηλικίες λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι στέκεται δίπλα «σε κάθε ευάλωτο και αδύναμο, που υπομένει καθημερινά τον ρατσισμό, τη βία, το περιθώριο επειδή σκέφτεται διαφορετικά, ερωτεύεται διαφορετικά ή έχει άλλο χρώμα».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.