Κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα το νέο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ με δωρεάν προσφορές βιβλίων και μονογραφιών:
- Πόλεμος & Ιστορία: Ο πόλεμος της Κορέας και η ελληνική συμμετοχή
- 1944 Δεκεμβριανά: Η εποποιία του Μακρυγιάννη και η μάχη της Αθήνα
- Τα μεγάλα μυστικά του Β’ ΠΠ (στα σημεία πώλησης Αθηνών)
- BLITZKRIEG 1939 – 1940: Ο κεραυνοβόλος πόλεμος της Wermacht (στα σημεία πώλησης εκτός Αθηνών)
Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ διαβάστε μια μοναδική έρευνα-ανάλυση για την μελλοντική αναμέτρηση των νεοαποκτηθέντων μαχητικών Rafale F.3
– ΕΛΛΗΝΙΚΑ RAFALE F.3 Vs ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ S-400 TRIUMF: Η απόλυτη αναμέτρηση
Τα Rafale F.3, στις αποστολές κρούσης στο εσωτερικό της Τουρκίας θα έχει έναν μεγάλο αντίπαλο: Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μακρού βεληνεκούς S-400 Triumf, με ακτίνα δράσης τα 400 χλμ.. Ποιος θα επικρατήσει;
Επίσης στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
JSOW C-1: Η οικονομική και άμεση λύση της ΠΑ για πλήγματα αέρος-επιφανείας
Η συνεχιζόμενη εμπλοκή στο Ν.Α.Αιγαίο με την καταπάτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό Ναυτικό, έχει φέρει στο προσκήνιο το θέμα των δυνατοτήτων ναυτικής κρούσης από την ΠΑ. Ξαφνικά έχει προκύψει το ερώτημα, σε περίπτωση μιας σύγκρουσης, ποια θα είναι τα όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΠΑ για την προσβολή τουρκικών ναυτικών μονάδων. Εκτός από τα ΑΜ.39 Exocet η ΠΑ δεν διαθέτει άλλο εξειδικευμένο όπλο ναυτικής κρούσης. Το JSOW όμως στη νέα έκδοση C-1 block III, προσφέρει δυνατότητες ναυτικής κρούσης και η ΠΑ εξετάζει σοβαρά την απόκτησή του για να εξοπλίσει τα υπό αναβάθμιση F-16.
ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Θανάσιμη απειλή για τα αεροδρόμια της ΠΑ και τα Κέντρα Διοίκησης του Αιγαίου
Η δράση των τουρκικών UAV σε Λιβύη και τώρα σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει προβληματίσει και έχει ανησυχήσει. Σε συνδυασμό με όπλα όπως ο πύραυλος ΜΑΜ-L αλλά και διατρητικές βόμβες NΕΒ και SDB μπορεί να αποτελέσουν θανάσιμες απειλές για τις ΕΔ σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν μαζικά.
– ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ: Η σύγκρουση, οι μάχες, τα όπλα
Από τις 27 Σεπτεμβρίου, που το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την επίθεσή του στον αυτόνομο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η περιοχή έχει γίνει τόπος σφοδρών συγκρούσεων, βομβαρδισμών αστικών περιοχών και πολλών θυμάτων τόσο στρατιωτικού προσωπικού όσο και πολιτών. Και η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα αμέτρητα βίντεο στα οποία παρουσιάζεται η σφοδρότητα των συγκρούσεων, ενώ φωτογραφικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν αστικές περιοχές που έχουν πληγεί από βαλλιστικούς πυραύλους και σοροί από άψυχα σώματα να κείτονται στα ερείπια. Με τον κουρνιαχτό να έχει κατακάτσει στο πεδίο της μάχης είμαστε σε θέση να δώσουμε μια εικόνα του τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην πολύπαθη αυτή περιοχή.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Το παρόν & το μέλλον των πλέον αξιόμαχων χερσαίων δυνάμεων του ΕΣ
Οι Ειδικές Δυνάμεις συνιστούν ένα επιχειρησιακό εργαλείο το οποίο συνδυάζει την ευκινησία, την ταχύτητα ανάπτυξης, την ισχύ πυρός και τις ειδικές τακτικές. Η δημιουργία μιας τέτοιας δύναμης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί σκληρή εκπαίδευση, στενή, άρτιο εξοπλισμό με στενή και επισταμένη παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων όσο και κατάλληλη επιλογή του προσωπικού που θα τις επανδρώσουν. Ειδικότερα για τον ΕΣ ένας από τους κύριους χώρους ανάπτυξης των Ειδικών Δυνάμεων συνιστά το Αιγαίο, το οποίο πολιορκείται από την τουρκική επιθετικότητα και η επέμβαση τους για την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων.
ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η ελληνοτουρκική αναμέτρηση σε Έβρο και Αιγαίο
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος στον αέρα αποτελεί ένα «αόρατο» πεδίο σύγκρουσης στο σύγχρονο θέατρο των αεροπορικών επιχειρήσεων. Μπορεί να μην αφορά βόμβες ή βλήματα είναι όμως εξίσου αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση μιας αεροπορικής αποστολής. Έτσι η χρήση τεχνικών ECM/ECCM θα καθορίσουν την έκβαση μιας ενδεχόμενης αναμέτρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους, τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του επιχειρησιακού περιβάλλοντος του Αιγαίου.
ΑΣΔΕΝ & ΑΔΤΕ: Τα έξι «οχυρά» του Αιγαίου
O χώρος του Αιγαίου αποτελεί εκ των πραγμάτων και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μια περιοχή όπου η ένταση με την Τουρκία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Οι συνεχείς τουρκικές επιθετικές κινήσεις, αλλά και η τουρκική εμμονική ρητορική για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην άμυνα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Κύριο εργαλείο της αμυντικής θωράκισης των νησιών είναι η ΑΣΔΕΝ, ένας σχηματισμός ο οποίος θα έρθει πρώτος αντιμέτωπος με τις τουρκικές δυνάμεις εάν η υπάρχουσα εύφλεκτη κατάσταση οδηγηθεί σε σύγκρουση.
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Πως η Ντόχα χρηματοδοτεί και συντηρεί τα μισθοφορικά σώματα της Άγκυρας
Οι σχέσεις Τουρκίας και Κατάρ έχουν απασχολήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τους διεθνείς σχολιαστές εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που αυτές παρουσιάζουν. Η Τουρκία από την αρχή της κρίσης του Κατάρ με την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ με την αποστολή στη Ντόχα από το Ριάντ του περίφημου «τελεσίγραφου» των 13 όρων, το 2017, τάχθηκε υπέρ του κρατιδίου του Κόλπου. Η υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία, έφεραν τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά, με το Κατάρ να «ξεπληρώνει» τα γραμμάτια της τουρκικής υποστήριξης με ζεστό χρήμα.
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΘΩΡΗΚΤΟ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»: Ο Θρύλος του ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού & η δράση του
Η είδηση της δημιουργίας ενός Ταμείου με στόχο την άμεση ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσε εντύπωση. Η ίδρυση του φορέα «Ταμείον Ελληνικού Στόλου ΑΒΕΡΩΦ ΙΙ», είναι μια προσπάθεια με εμπνευστή τον ευπατρίδη πρόεδρο του ομίλου εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, ο οποίος πρόσφατα είχε αποστείλει και επιστολή στη Βουλή καλώντας τους 300 σε μια νέα πανεθνική προσπάθεια για την χρηματοδότηση νέων φρεγατών για τον ελληνικό πολεμικό Στόλο.
Η υπενθύμιση του ονόματος «Αβέρωφ» μοιραία φέρνει στο σκέψη το θωρηκτό «Αβέρωφ» η απόκτηση του οποίου στηρίχθηκε στην δωρεά του μεγάλου ευεργέτη του έθνους του Γεωργίου Αβέρωφ, αλλά και στο τότε «Ταμείο Εθνικού Στόλου» που υποστήριξε την όλη προσπάθεια.