Το υπουργείο Μετανάστευσης προχωρεί με συνοπτικές διαδικασίες στην… τεχνολογική αναβάθμιση και διασύνδεση των δομών όπου διαμένουν οι παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί, επικαλούμενο την πανδημία, για έργα που θα ολοκληρωθούν μετά τον Ιούνιο του 2021 για παροχή υπηρεσιών μέχρι το 2023.
Γιατί μέχρι το 2023; Ή γιατί μέχρι τότε φαντάζονται ότι θα έχουμε κορωνοϊό ή γιατί μέχρι τότε θα βγουν μπόλικα λεφτά, για όλους, οπότε επιλέγουν να κάνουν κάτι που θα αφήνει χρήμα με ουρά.
Σχεδόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την τεχνολογική αναβάθμιση και διασύνδεση των προσφυγικών δομών μεταξύ τους και με τις κεντρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου στο κτίριο Κεράνης.
Το περίεργο στον διεθνή κλειστό διαγωνισμό, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης για την επιλογή του αναδόχου είναι ότι γίνεται άλλη μία φορά με επείγουσες και συνοπτικές διαδικασίες, oι οποίες επιχειρείται να δικαιολογηθούν με βάση τις υποτιθέμενες έκτακτες ανάγκες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μόνο που η ολοκλήρωση του έργου έχει προθεσμία έξι μήνες μετά την επιλογή του αναδόχου, καλό Μάιο-Ιούνιο δηλαδή το συντομότερο, όταν η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η σοβαρή απειλή της πανδημίας θα είναι παρελθόν λόγω των εμβολίων.
Μάλιστα, το μισό κόστος αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται για τους επόμενους 32 μήνες, περισσότερο από 2,5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των υποδομών.
“Είτε ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει κάτι για την εξέλιξη της πανδημίας τα επόμενα χρόνια που δεν φαίνεται να το γνωρίζουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπόλοιπη κυβέρνηση είτε συμβαίνει κάτι άλλο” διερωτήθηκε η ΕφΣυν.
Το κείμενο του διαγωνισμού, που τρέχει από τις 18 Νοεμβρίου με προθεσμία υποβολής προτάσεων τις 3 Δεκεμβρίου και ολοκλήρωση του διαγωνισμού στις 9 Δεκεμβρίου, ισχυρίζεται ότι οι «περιστάσεις των βεβαρημένων πληθυσμιακά υφιστάμενων κέντρων και της πανδημίας δικαιολογούν την επίκληση επείγουσας κατάστασης και τη σύντμηση των προθεσμιών».
Μιλά για την «απρόβλεπτη και εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού» και εξηγεί: «Η παροχή των υπηρεσιών αυτών οπωσδήποτε συμβάλλει και στην ενημέρωση και στη δυνατότητα τήρησης κανόνων “κοινωνικής αποστασιοποίησης” και εφαρμογής ελεγχόμενης καραντίνας σε περίπτωση διαπιστούμενων κρουσμάτων».
Κοινωνική αποστασιοποίηση και εφαρμογή καραντίνας από την αρχή του ερχόμενου καλοκαιριού και για τουλάχιστον άλλα 2,5 χρόνια; Ο κ. Γεωργιάδης και ο πολιτικός του προϊστάμενος Νότης Μηταράκης χρειάζεται να δώσουν απαντήσεις για έναν διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων που γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Ερωτήματα προξενούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό: οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει από το 2017 μέχρι και το 2020 έργο και παροχή υπηρεσιών IP VPN με περισσότερα από 35 σημεία και συμβατικό τίμημα τουλάχιστον 9 εκατομμυρίων ευρώ, υποδομές ασύρματης πρόσβασης σε τουλάχιστον ένα «campus», όπως αναφέρεται, με τίμημα τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ευρώ και καλωδιακές υποδομές τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων ευρώ. Αν ένας φορέας συμμετείχε στα έργα ως μέλος ένωσης εταιρειών, το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να είναι τουλάχιστον 70%.
Το έργο αφορά 39 προσφυγικές δομές, τις 32 υπάρχουσες στην ενδοχώρα, τα 5 ΚΥΤ στα νησιά και τις 2 νέες δομές στη Μαλακάσα και τη Σιντική Σερρών. Το υπουργείο έχει προαναγγείλει το κλείσιμο 6 δομών της ενδοχώρας μέσα στο 2021 και συνολικά αφήνει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται στον δραστικό περιορισμό των δομών λόγω της σημαντικής μείωσης της ροής.
Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν θα υλοποιηθεί το έργο στις δομές που τυχόν κλείσουν και ότι θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό της συμβατικής υποχρέωσης. Σημειώνουν επίσης ότι, και στην περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία δομών, οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν επόμενη μεγάλη ροή τα επόμενα χρόνια, ώστε να μη βρεθεί ξανά ανέτοιμο το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν πίσω από το προβλεπόμενο κλείσιμο δομών κρύβεται η επέκταση άλλων ή η δημιουργία νέων, προκειμένου να διοχετευτούν εκεί οι αλλοδαποί. Αλλωστε, το υπουργείο έχει προαναγγείλει το κλείσιμο περισσότερων από 60 δομών σε ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του έτους.
Το έργο δίνει σε όλες τις δομές συμμετρικό κύκλωμα 800 Μbps ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που χρησιμοποιεί η ελληνική διοίκηση, συμμετρικό κύκλωμα 100 Mbps για το Police on Line, ενώ στις εγκαταστάσεις στο κτίριο Κεράνης, όπου θα μεταφερθούν τους επόμενους μήνες όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, θα δοθεί συμμετρικό κύκλωμα 1 Gbps για τους υπαλλήλους, όπως και διασύνδεση με το κέντρο ελέγχου κάθε δομής και με το καινούργιο κέντρο δεδομένων.
Γρήγορο ίντερνετ
Οι αλλοδαποί των δομών θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ασύρματο ίντερνετ μέσω της εφαρμογής της υπηρεσίας Ασύλου για κινητά. Επίσης οι πολύ μεγάλες ταχύτητες θα αξιοποιηθούν για τα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου εισόδου και εξόδου των δομών (προβλέπεται η εγκατάσταση περίπου 20 σημείων ελέγχου πρόσβασης σε κάθε δομή, που αποτελούν αντικείμενο άλλου έργου), παράλληλα με την εγκατάσταση της διπλής περίφραξης. Θα αξιοποιηθούν επίσης για τη λειτουργία συστήματος τεχνητής νοημοσύνης στις δομές, που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο αξιοπρόσεκτες κινήσεις, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος από μακριά. Για τον σκοπό αυτό, και για τη λειτουργία κλειστού κυκλώματος, προβλέπεται η εγκατάσταση 30 καμερών σε κάθε δομή, που αποτελεί αντικείμενο άλλου έργου.
Οι πηγές σημειώνουν ότι θα δοθεί ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες η δυνατότητα χρήσης γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης.
Σημειώνουν επίσης ότι περίπου 6 εκατομμύρια του έργου χρηματοδοτούνται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Το υπόλοιπο κόστος, που σήμερα καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα χρηματοδοτηθεί είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης είτε, το πιθανότερο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.