Κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, της οικονομίας αλλά και για τα εθνικά θέματα άσκησε στην κυβέρνηση η κυρία Φώφη Γεννηματά κατά την τοποθέτησή της για τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η ελληνική κοινωνία έχει διαφορετικά συναισθήματα από εκείνα της άνοιξης. Τότε υπήρξε η αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Σήμερα ο πολίτης βλέπει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε αδύναμη και ανίκανη να περιορίσει την ένταση και να καθυστερήσει το δεύτερο κύμα.

Αδύναμη να στηρίξει το ΕΣΥ και να προστατέψει την Βόρεια Ελλάδα. Να στηρίξει τις επιχειρήσεις, να σταματήσει τους πλειστηριασμούς και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και την οικονομία» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για να προσθέσει «Για να καλύψει τις ευθύνες της, η κυβέρνηση διολισθαίνει στον αυταρχισμό.

Προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια με προπαγάνδα. Η κυβέρνηση είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και από αυτούς για την οικονομία και την υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης τώρα εν όψει εμβολίου επανέρχεται στην γνωστή ανεμελιά του.

Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που τονίσαμε την ανάγκη εμβολιασμού και τονίσαμε την ανάγκη να δώσουμε το καλό παράδειγμα όμως θα απαιτηθούν μήνες για να αποδώσει το εμβόλιο. Εως τότε η απειλή θα είναι ενεργή».

«Η πανδημία είναι σε κρίσιμη καμπή. Ενας συγκεκριμένος οδικός χάρτης είναι απαραίτητος για να αποφευχθούν λάθη» είπε σε άλλο σημείο για να καταθέσει την πρόταση του κόμματός της για την αντιμετώπιση της κρίσιμης επόμενης περιόδου.

«Η δική μας πρόταση έχει 4 ορόσημα:

– Ασφαλές άνοιγμα ανά περιοχές με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα που αποκτάται με μαζικά τεστ.

– Ανοικτά επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις για άνοιγμα περιοχών προϋποθέτει ασφαλές σύστημα καταγραφής και ανοικτά δεδομένα

– Δομές αποκατάστασης. Υπάρχουν προβλήματα και επιπλοκές για ανθρώπους που βγαίνουν από τα νοσοκομεία και δεν έχουμε δομές

– Εμβολιασμός. Επαρκής και έγκαιρη προμήθεια. Σωστή και διαφανής διαδικασία για τον εμβολιασμό. Ενημερώστε που θα είναι τα κέντρα, ποιοι θα κάνουν και με ποια σειρά προτεραιότητας. Καμπάνια ενημέρωσης που δεν μπορεί να έχει τις λογικές της λίστας Πέτσας. Αξιοποιήστε ειδικούς επιστήμονες, πανεπιστήμια» είπε.

Πέρα αυτών η κυρία Γεννηματά επανέφερε το αίτημα για ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα «βαρέα και ανθυγιεινά» και για παροχή έκτακτου επιδόματος. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν ως εργατικό ατύχημα οι απώλειες του υγειονομικού προσωπικού

Για τα εθνικά θέματα είπε ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου Κορυφής αποτελούν «αποτυχία» της κυβέρνησης.

«Μας είπατε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Τότε γιατί ανεβάσατε τόσο τον πήχη» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Για τα ζητήματα της οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να συγκρατήσει τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων αλλά τα επιταχύνει.

«Εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα έσοδο μέσα στις εορτές» είπε σε άλλο σημείο καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει λύση.

«Η κυβέρνηση άφησε τις τράπεζες ασύδοτες να κάνουν ότι θέλουν με αποτέλεσμα η ρευστότητα να κατευθυνθεί μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Περίπου 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν το 88% των εργαζόμενων πήραν μόλις 1,3 δις ευρώ. Περίπου 300 μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν το 12% εργαζομένων πήραν 3,7 δις ευρώ» είπε σε άλλο σημείο.

«Όλα για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον Καιάδα. Ανακαλύψατε και το click away που εκ των πραγμάτων ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι το 15% στο λιανεμπόριο. Κυριολεκτικά θα έχουμε τον θάνατο του εμποράκου» είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα η κυρία Γεννηματά πρότεινε στην κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων με μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «κούρεμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία κατά 30%, ρύθμιση εξόφλησης του υπόλοιπου των οφειλών με 120 δόσεις και επίδομα στο 100% του μισθού των εργαζόμενων που βγαίνουν σε αναστολή και για μισθούς εως 1.000 ευρώ.