Η χώρα μπαίνει στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εβδομάδα μέσα στην οποία θα αποφασισθεί το τι θα γίνει με το lockdown το οποίο βρίσκεται σε ισχύ στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ανάμεσα στους και η Αττική.
Την ίδια ώρα το σκάνδαλο παιδοφιλίας του Δημήτρη Λιγνάδη δημιουργεί τριγμούς στην κυβέρνηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε την παραίτηση της υπουργού Λ.Μενδώνη, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.
Το Μαξίμου ήταν αυτό που διόρισε τον Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, για «εθνικό συμφέρον», ενώ και αφού ξεκίνησαν οι καταγγελίες εις βάρος του η κυβέρνηση τον κάλυψε. Μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία παραίτηση, κάτι που έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο.
Πρόσφατα η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει και την κακοκαιρία «Μήδεια», αφήνοντας χιλιάδες πολίτες για αρκετές ημέρες χωρίς ρεύμα μέσα στην παγωνιά, ενώ είχαμε και απώλειες ζωής.
Απέναντι σε αυτό το σκάνδαλο, αλλά και στο φιάσκο της «Μήδειας», η κυβέρνηση ψάχνει μία «νίκη», κάτι για να ξεχάσουν οι πολίτες την υπόθεση παιδεραστίας του Δ.Λιγνάδη.
Όπως όλα δείχνουν αυτή θα είναι η άρση του lockdown και η μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι βέβαιο πως δεν θα ανοίξουν άμεσα όλες οι δραστηριότητες, όμως πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η αγορά και στη συνέχεια θα επιστρέψει η δια ζώσης εκπαίδευση.
Οι «ειδικοί» συνεδριάζουν την Παρασκευή, όπου και αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, αποφάσεις που σε μεγάλο βαθμό έχουν παρθεί ήδη από την κυβέρνηση.
Ξαφνικά «ειδικοί» και κυβέρνηση «είδαν» πως έχουν γίνει πολλοί εμβολιασμοί, ακόμα και εάν μόλις 229.589 πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με την δεύτερη δόση, και θεωρούν πως μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε φτάσει στους 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμού, αλλά και πως υπάρχουν ενδείξεις για σταθεροποίηση των κρουσμάτων και της επιδημιολογικής καμπύλης, αλλά θεωρούνται πρώιμες.
Δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση εάν μέσα στις επόμενες ημέρες ξαφνικά τα κρούσματα πέσουν εξαιτίας της μείωσης των τεστ.
Πότε και πως θα ανοίξει η χώρα
Η επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας εβδομάδας -η οποία χαρακτηρίζεται ως «σταθεροποιημένη»- θεωρείται πως θα οδηγήσει σε παράταση του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες. Να σημειώσουμε πως το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα έχει ισχύ έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μερική επανεκκίνηση στις αρχές Μαρτίου, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει αρχικά η αγορά και το λιανεμπόριο (με click away), και στη συνέχεια η διά ζώσης εκπαίδευση των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία. Καθώς μελετούν πάντως οι ειδικοί την επίπτωση κάθε δραστηριότητας στην κυκλοφορία του κορωνοϊού, φαίνεται να συμφωνούν πλέον πως το λιανεμπόριο είχε μικρότερη επίπτωση από όσο θεωρούνταν αρχικά και πως είναι οι κοινωνικές συναντήσεις και οι χώροι εργασίας που ανοίγουν τον δρόμο για τις «κυρίαρχες» ενδοοικογενειακές μεταδόσεις.
Μάλιστα στα νοσοκομεία αυτό αποτυπώνεται πολύ έντονα, με τους επαγγελματίες υγείας στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής να δηλώνουν πως νοσηλεύονται σε μεγάλο ποσοστό ζευγάρια ή μέλη της ίδιας οικογένειας. Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που απαντάται ακόμη και τώρα σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, έρχεται προς επίρρωση της πάγιας θέσης των ειδικών της Επιτροπής για αύξηση της τηλεργασίας και για εκτεταμένο έλεγχο στους εργαζόμενους όταν εργάζονται με φυσική παρουσία.
Μέσα στην εβδομάδα αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί και η εισήγηση της Επιτροπής για τη χρήση της διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ όλης της επικράτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχυρή σύσταση για τη διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) θα αφορά τους ενηλίκους και για τα παιδιά θα συστήνεται η υφασμάτινη μάσκα τριών στρωμάτων.
Πιο δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.
Οι μεταλλάξεις
Στην Ελλάδα, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης έχει εντοπίσει μέσα από δειγματοληπτικό έλεγχο 764 στελέχη κορωνοϊού στα οποία έχει ταυτοποιηθεί η βρετανική μετάλλαξη B.1.1.7. και άλλα 15 με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β.1.351. Παρά τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων – περιχαρακωμένο στέλεχος το χαρακτήρισε ο κ. Μαγιορκίνης- η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είναι εκείνη που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία των ειδικών, διότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σε ό,τι αφορά τη βρετανική μετάλλαξη, οι ειδικοί τη συσχετίζουν με ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα και με αυξημένη παθογένεια. Το συγκεκριμένο στέλεχος φαίνεται να εξελίσσεται σε «κυρίαρχο» καθώς όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά την προχθεσινή ενημέρωση, εντοπίζεται έως και στο 40% των στελεχών κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές – μεταξύ άλλων στην Αττική, την Αχαϊα, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, τη Θάσο- οι οποίες φυσικά συγκεντρώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αρμοδίων για την επίδραση που έχουν στη μετάδοση και τη σοβαρή νόσηση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα ο εκτεταμένος δειγματοληπτικός έλεγχος του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης «εντόπισε» το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (11), στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (2) και στην Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών (2).
Μάλιστα, το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι αυτό που οδήγησε τους αρμόδιους να σημάνουν αυξημένο επιδημιολογικό συναγερμό και αυστηρoύ τύπου lockdown στον δήμο Εύοσμου – Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, καθώς στη Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου εντοπίστηκε το κύριο cluster (συρροή) κρουσμάτων. «Η εύρεση δύο ακόμα κρουσμάτων σε άλλη περιοχή, σε άλλο Δήμο, που συνδέονται όμως με το συγκεκριμένο cluster, και η σύνδεσή του με την εισαγωγή του από τρίτη χώρα, δημιουργούν έναν μεγάλο προβληματισμό, μεγάλο alert. Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση. Οι ιχνηλατήσεις που γίνονται είναι κάθετες και οι στεγανοποιήσεις τόσο των συγκεκριμένων κρουσμάτων και όλων των στενών τους επαφών» εξήγησε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Εκτός από τον προαναφερθέντα δήμο, στο «κόκκινο» και συνεπώς σε αυστηρό πλέγμα μέτρων έχουν ενταχθεί ακόμη οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, οι Δήμοι Θάσου, Αγιάς και Τεμπών Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Κορίνθου και Νεμέας Κορινθίας, Άργους-Μυκηνών Αργολίδος, Τανάγρας και Θηβαίων Βοιωτίας, Πύδνας-Κολινδρού Πιερίας, Καρπάθου και ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, ο Δήμος Μυκόνου, και η Περιφέρεια Αττικής.