Η χώρα βρίσκεται εν μέσω σκανδάλου παιδεραστίας, με τους πολίτες να παραμένουν «κλειδωμένοι» στα σπίτια τους εξαιτίας του lockdown.
Τα τελευταία 24ωρα είχαμε εξελίξεις και ανατροπές και στα δύο θέματα, αρχικά στο θέμα lockdown, η χώρα φαινόταν ότι είναι έτοιμη να ανοίξει με τους «ειδικούς» να «βλέπουν» σταθεροποίηση κρουσμάτων και πολλούς εμβολιασμούς.
Όπως σας είχαμε αναφέρει στο pronews.gr σε σχετικό άρθρο τότε, ούτε το ένα ίσχυε, αλλά ούτε και το άλλο. Η πραγματικότητα ήταν ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν είχε ανακοπεί ούτε στο ελάχιστο, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των lockdowns στα οποία βρίσκεται η χώρα (εκτός ελαχίστων διαλειμμάτων) εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εκείνες τις ημέρες ήταν στα σχοινιά, η ανικανότητα της να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία «Μήδεια», από την οποία εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα για αρκετές ημέρες, αλλά και στη συνέχεια η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής, ίσως να ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στο να ψάξει μία «νίκη». Αυτή όπως είχαμε αναφέρει και τότε θα ερχόταν μέσα από την άρση του lockdown.
Οι πολίτες θα επέστρεφαν σε μία τύποις κανονικότητα και η κοινωνία που τώρα βράζει ξεθύμανε, καθώς θα έβλεπε την αγορά να κινείται -έστω και με το αναποτελεσματικό click away.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες αισθάνεται μία ιδιαίτερη ασφάλεια, αφού δεν δέχεται καμία απολύτως κριτική από τα ΜΜΕ, στα οποία φυσικά είχε φροντίσει στην αρχή της πανδημίας να τα χρηματοδοτήσει με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μας «ενημερώνουν» για τον κορωνοϊό, θα έβλεπε τους δημοσιογράφους να παρουσιάζουν την εξέλιξη ως μία «νίκη».
Η αλλαγή σχεδίου
Ξαφνικά όμως υπήρξε μία αλλαγή στάσης από το Μαξίμου, μία αλλαγή στάσης που όλως τυχαίως συνέπεσε χρονικά με μία αλλαγή που είχαμε στο θέμα Λιγνάδη.
Ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη και αμέσως περνάει στην επίθεση, καθώς ξεκινάει να κατηγορεί μέχρι και τα θύματα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τα οποία χαρακτήρισε ως «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους». Ταυτόχρονα βγαίνει ανά ώρα στα κανάλια και εξαπολύει «βέλη» υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως η «δικογραφία είναι τηλεγράφημα», ενώ σε άλλη του δήλωση τόνισε πως όλα γίνονται για το… Ελληνικό.
Επιπλέον τα έβαλε και με την υπουργό Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος άνθρωπος», δηλώνοντας πως εάν του το επιτρέψει ο εντολέας του θα τη μηνύσει.
Όλως περιέργως παρόμοιες απόψεις (για το Ελληνικό) εξέφρασε και υπουργός της κυβέρνησης, ο λόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Κούγια είδαμε και την κυβέρνηση να προστατεύει «περιέργως» τον κατηγορούμενο για παιδοφιλία, Δημήτρη Λιγνάδη. Ξαφνικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης απέκτησε «ευαισθησίες» για τα δικαιώματα και υποστήριξε στη Βουλή πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε «θεσμικά» τον Λιγνάδη και πως «δεν πρόκειται» να δώσει εντολές για κατ’ οίκον έρευνες και άρση τηλεφωνημάτων του, παρόλο που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι συμμετείχε σε κύκλωμα παιδεραστίας!
Μάλιστα και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δήλωσε πως η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη, αποτελούν «απόπειρα επίθεσης σε θεσμούς του πολιτεύματος»!
Ενώ το αποκορύφωμα αναμένεται σήμερα με τον πρωθυπουργό να έχει καλέσει συζήτηση στη Βουλή για το «επίπεδο του δημόσιου διαλόγου» και την «ποιότητα της δημοκρατίας».
Και όμως… η κυβέρνηση που έχει επιβάλει με αφορμή την πανδημία απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση διαδηλώσεων χωρίς έγκριση (αυτό μόνιμα), απαγόρευση συναθροίσεων, πιστοποιητικά εμβολιασμού, απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς λόγο, πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, θέλει να συζητήσει για την «ποιότητα της δημοκρατίας».
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr εξετάζεται τρόπος για να ελέγχονται οι αναρτήσεις των πολιτών στα social media, ώστε να μην ασκείται ούτε από εκεί κριτική στον πρωθυπουργό.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του pronews.gr ο Μητσοτάκης σήμερα θα περάσει στην επίθεση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ (!) για το σκάνδαλο Λιγνάδη, υποστηρίζοντας πως τα στελέχη της κυβέρνησης δέχονται άδικη επίθεση και πως είναι «θεωρίες συνωμοσίας» τα περί σύνδεσης της με τον κατηγορούμενο για παιδεραστία Λιγνάδη.
Μόνο που τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και ήδη υπάρχουν πολλές «συμπτώσεις»: Η εξαδέλφη του πρωθυπουργού και τα ασυνόδευτα, την παραίτηση που ζητήθηκε παρόλο που κανείς δεν γνώριζε ποιος είναι ο «γνωστός θεατράνθρωπος» τότε, την κάλυψη επί περίπου 20 ημέρες στον Λιγνάδη με δηλώσεις όπως «καμία επίσημη καταγγελία», την ξαφνική αντίδραση του Μαξίμου μόλις ήρθαν άλλες δύο καταγγελίες εκ των οποίων η μία δεν είχε παραγραφεί, στις 20 Φεβρουαρίου.
Ταυτόχρονα βλέπουμε -έως και επικίνδυνα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν- «ρεπορτάζ» από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τα οποία ανακαλύπτουν πως ο ένας από τους δικηγόρους του Νίκου Σ. είναι μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως εάν μετά έγινε πρώην μέλος. Πρόκειται βέβαια για τα ίδια ΜΜΕ που μέχρι και πριν λίγες ημέρες υποστήριζαν πως ο «γνωστός ηθοποιός διώκεται για το… τίποτα», ενώ μετά τη σύλληψη του Λιγνάδη έκαναν «ρεπορτάζ» για το τι τρώει στο κελί και το πόσο καταρρακωμένος είναι.
Την ίδια ώρα όλη η κυβέρνηση στηρίζει την Λίνα Μενδώνη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί» και να ζητάει από τους υπουργούς να στηρίξουν την Μενδώνη γιατί «τους είχε στηρίξει» και αυτή.
Η άρνηση από την κυβέρνηση να αναλάβει ευθύνες και τα αυταρχικά μέτρα τα οποία παίρνει τον τελευταίο καιρό -με οποιαδήποτε αφορμή- δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με ένα δημοκρατικό πολίτευμα, παρόλα αυτά τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν πως όποιος διαφωνεί είναι «ψεκασμένος».
Το θέμα εδώ δεν είναι εάν η Μενδώνη ή κάποιος από την κυβέρνηση γνώριζε για το ποιος είναι ο Λιγνάδης, είμαστε καλοθελητές και θεωρούμε πως κανείς δεν γνώριζε γιατί μετά δεν θα συζητάμε για πολιτική ευθύνη, αλλά νομική ευθύνη. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση τον τοποθέτησε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και η κυβέρνηση τον στήριξε ακόμα και μετά την συνέντευξη του Νίκου Σ. που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αναλάβει τις ευθύνες της, να πεις ένα «συγγνώμη κάναμε λάθος», αντ’ αυτού κάνει επίθεση σε όσους της ασκούν κριτική, κάτι που δίνει πάτημα στην αντιπολίτευση να την κατηγορεί για συγκάλυψη του σκανδάλου.
«Να λες ηθελημένα ψέματα ενώ πιστεύεις ειλικρινά ότι είναι αλήθεια, να ξεχνάς όλα τα γεγονότα που έχουν γίνει ενοχλητικά και, όταν χρειάζεται, να τα ανασύρεις από τη λήθη μόνο για το χρονικό διάστημα που πρέπει», είχε γράφει ο Τζορτζ Όργουελ στο «1984» και αρκετά χρόνια αργότερα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.