Με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για σχεδόν 4 μήνες, είναι σαφές για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Οι μολύνσεις στα παιδιά, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα. Τα σχολεία ωστόσο, δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστά για πάντα, όπως λένε οι ειδικοί.
Η μεγάλη συζήτηση για τα σχολεία, που δεν εστιάζεται στο «πότε» αυτά θα επαναλειτουργήσουν αλλά κυρίως στο «πώς», ξεκίνησε ήδη από την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης (24/2).
Συναισθανόμενοι το τεράστιο βάρος των επιπτώσεων στην εκπαίδευση και την ψυχολογία των μαθητών όλων των βαθμίδων και κυρίως των παιδιών της τρίτης λυκείου που διαγωνίζονται φέτος για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, οι επιστήμονες αποφάσισαν να καταρτίσουν και να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση, νέες προτάσεις για τη λειτουργία των σχολείων, κάτω από άλλο καθεστώς.
Οι προτάσεις είναι προς το παρόν υπό διαμόρφωση. Ωστόσο, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται λύσεις, όπως η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων ανά εβδομάδα, η διενέργεια τεστ εντός του σχολείου, η χορήγηση χειρουργικών μασκών από το κράτος στους μαθητές, αλλά και η λειτουργία των τάξεων σε άλλες μεγαλύτερες αίθουσες.
Σενάρια για την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους
Το μέτρο της τηλεργασίας λειτούργησε και απέφερε σημαντικό όφελος στη διαχείριση της πανδημίας. Με την επέκταση των εμβολιασμών, όμως, σχέδια για την οργάνωση του τρόπου επιστροφής των εργαζομένων στις θέσεις τους, έχουν αρχίσει να απασχολούν ειδικούς και κυβέρνηση.
Έτσι και στον τομέα αυτό, υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι στη θέση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να εξεταστούν νέα υλοποιήσιμα μέτρα, που θα αφορούν την σταδιακή επανατοποθέτηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Σκέψεις υπάρχουν -μεταξύ άλλων- για εκτεταμένο σύστημα testing στους χώρους εργασίας, με rapid test που θα χορηγεί το ίδιο κράτος στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, ώστε να υποβάλλουν τους εργαζομένους τους σε έλεγχο για τον κορωνοϊό εντός του χώρου εργασίας, μία φορά την εβδομάδα.
Η λογική που θα πρέπει να επικρατήσει είναι το κράτος από δω και πέρα, να “επενδύει” στις ανοιχτές επιχειρήσεις και όχι στις κλειστές.
Το εκτεταμένο testing θεωρείται “κλειδί” για το άνοιγμα της κοινωνίας, αλλά προφανώς θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να είναι εύκολα προσβάσιμο και “αναίμακτο” οικονομικά για τους πολίτες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.