Η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, επιβεβαίωσε πως η επέκταση του lockdown θα είναι για δύο και όχι μία βδομάδα και πως ουσιαστικά η επέκταση του Lockdown για μία βδομάδα πρόκειται για εξαπάτηση των πολιτών υπό τον φόβο κοινωνικών αναταραχών. Αυτό επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, είπε πως ένας από τους στόχους είναι να ανοίξει η αγορά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. «Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Παράλληλα επεσήμανε ότι το επόμενο 10ήμερο είναι σημαντικές καθώς θα συμβάλουν, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, στην αποφυγή του εφησυχασμού που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. «Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Το ίδιο είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα και ο κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπου δήλωσε πως η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου και όχι στις 8.
Παράλληλα ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία πως το φετινό Πάσχα δεν θα έχει σχέση με το περσινό καθώς όπως ανέφερε «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σχετικά με την ελληνική πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η πρόταση του πρωθυπουργού γίνεται δεκτή από τους εταίρους και πως γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα. «Όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού».
«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά; Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.