Καραντίνας συνέχεια, και κάντε λίγο ακόμα υπομονή, είναι κρίσιμες οι επόμεενς ημέρες, πιέζεται το σύστημα και πλέον κερασάκι” και το ήρθαν οι μεταλλάξεις. Αυτά είχε για ακόμα μια φορά ο λόγος τους Κ.Μητσοτάκης και ο κόσμςο για ακόμα μια φορά πρέπει να μείνει κλεισμένος, να ζήσει με επίδομα, να φτωχοποιηθεί ακόμα.
Οι ΜΕΘ δεν φτιάχτηκαν, τα λεωφορεία δεν αυξήθηκαν στα ΜΜΜ και ο κόσμος στοιβάζεται, σχέδιο φαίνετια να μην υπάρχει και το μόνο πλέον που “αγχώνει” την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη είναι το “πιστοποιητικό εμβολιασμού”.
Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν νύχτα και μέρα τον αγώνα, δίπλα στους ασθενείς, κατά της πανδημίας της Covid-19.
«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υγειονομικό προσωπικό.
«Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας, σε όλους τους εργαζόμενους εδώ στη νέα Μονάδα Εντατικής του “Σωτηρία”» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην επικεφαλής της νέας ΜΕΘ Μαρία Νταγάνου. Η νέα ΜΕΘ εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό.
Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού. «Να θυμόμαστε πάντα ότι ο ιός καραδοκεί παντού, έτσι δεν είναι; Βλέπετε εσείς περιστατικά -και είναι σημαντικό να το λέμε αυτό- έχουμε περιστατικά νέων ανθρώπων χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Μας αιφνιδιάζει αυτός ο ιός, γι’ αυτό η προσοχή πρέπει να είναι η μέγιστη.
Μέχρι να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι συμπολίτες μας για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά τα οποία μας έχετε πει εσείς ότι πρέπει να κάνουμε και είναι αποτελεσματικά», σημείωσε κατά τη συνομιλια του με την κ. Νταγάνου.
Επισήμανε δε, ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, καθώς εμπεδώνεται η ασφάλεια των εμβολίων και η πολιτεία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
«Με τους εμβολιασμούς δεν έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δηλαδή το πρόβλημά μας είναι το ανάποδο, ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί, είναι μια μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης αυξάνεται το ποσοστό των συμπολιτών μας που θέλουν να εμβολιαστούν.
Αυτό γίνεται γιατί διαπιστώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και νομίζω ότι έχουν εμπιστοσύνη και στην πολιτεία, η οποία έχει δρομολογήσει αυτήν την διαδικασία με επαγγελματισμό και με σεβασμό επίσης στους συμπολίτες μας οι οποίοι έρχονται να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά. «Άρα, θα μπορούμε να προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα», είπε.
Ο περιβόητος κωδικός “6”
Δυναμώνουν οι φωνές μερίδας των ειδικών για πιο σκληρά μέτρα στην Αττική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οδηγούμαστε και σε lockdown όπως το περσινό όπου είχαν απαγορευτεί τα πάντα.
Στο τραπέζι των ειδικών έχουν πέσει μία σειρά από προτάσεις με σκοπό την αυστηρή τήρηση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να πέσουν οι κρίσιμοι δείκτες και να γίνει άρση των μέτρων μετά τις 15 Μαρτίου.
Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μην γίνεται χρήση πια του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και εξερεύνηση στο βουνό.
Έτσι δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν η χρήση του αριθμού 6 να γίνεται αυστηρώς για σωματική άσκηση και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους και γενικότερα μακριά από το σπίτι του πολίτη.
Επομένως στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η χρήση του αριθμού 6 στο 13033 να έχει την έννοια που είχε στο πρώτο lockdown, τον Μάρτιο, όπου εκεί ο καθένας έβγαινε έξω μόνο για να ασκηθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο του.
Σε κάθε περίπτωση λόγω της κακής επιδημιολογικής κατάστασης ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, οι ειδικοί αναμένεται να ζητήσουν επίσης την σκληρότερη επιτήρηση των αρμόδιων οργάνων και την αύξηση των ελέγχων των πολιτών.
Σκέψεις για απαγόρευση από τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα (και όχι από τις 6)
Ακόμη ένα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι η διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογήσει το συγκεκριμένο μέτρο και δεν αποκλείεται να εισηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να πάει στις 9 το βράδυ και να πάψει η ισχύς του μέτρου από τις 6.
Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου πάντως είναι πρωτίστως η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που παρατηρείται συνωστισμός σε παραλίες και πάρκα.