Λάβρος εμφανίστηκε ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, καλεσμένος του δημοσιογράφου Στέργιου Καλόγηρου, στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
Πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε και «να τελειώνουμε με τον εξτρεμισμό της άκρας αριστεράς» σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας ότι «υπάρχει μια σχεδόν ενδημική βία, η βία της άκρας αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια που ορισμένοι προσπαθούν διαρκώς να τη δικαιολογήσουν ως κοινωνικό φαινόμενο».
Σε σχέση με τις εκδηλώσεις υποστήριξης του Δ. Κουφοντίνα ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτικός καταλογισμός «όταν έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και υιοθετεί και ουσιαστικά προσεταιρίζεται παράνομα αιτήματα καταδικασμένων τρομοκρατών» «Με πρόσχημα τη διαμαρτυρία για την αστυνομική βία, στην πραγματικότητα έχουμε τη βία της άκρας αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόκτηση ιθαγένειας, αποκαλύπτοντας ότι εκκρεμούν 44.000 αιτήσεις ενώ προανήγγειλε επίσπευση των διαδικασιών για απόκτηση ελληνικής ταυτότητας από τους Βορειοηπειρώτες. Σχετικά με την αναγνώριση της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια (Βλάχοι και Σαρακατσάνοι) σημείωσε «Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τον ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεται. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα δικαιώματα των απανταχού Ελλήνων».
Πρέπει να τελειώνουμε με τον εξτρεμισμό της άκρας αριστεράς
Πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε, σημείωσε ο Μάκης Βορίδης. «Υπάρχει μια σχεδόν ενδημική βία, η βία της άκρας αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια που ορισμένοι προσπαθούν διαρκώς να τη δικαιολογήσουν ως κοινωνικό φαινόμενο. Η Ελλάδα είναι μια ώριμη δυτική δημοκρατία. Οι πολίτες εκλέγουν ελεύθερα αιρετούς άρχοντες και τους δίνουν εντολή να διακυβερνήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμά τους. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, συναθροίσεων, συγκρότηση σωματείων, πολιτικών κομμάτων όλα αυτά είναι κατοχυρωμένες δημοκρατικές ελευθερίες.
Δικαίωμα να ασκείς βία, να καις αστυνομικά τμήματα, να επιτίθεσαι σε αυτά, να βάζεις γκαζάκια, και τελικά στο ακραίο σημείο να κάνεις δολοφονίες όσων θεωρείς πολιτικούς αντιπάλους γιατί δήθεν εσύ έχεις το απόλυτο δίκιο κι αυτοί το απόλυτο άδικο, αυτό δεν το έχει κανένας. Πρέπει να τελειώνουμε με τον εξτρεμισμό της άκρας αριστεράς. Και να τελειώνουμε με τη ρητορική του μίσους και να ανοίξουμε τη συζήτηση για την πολιτική βία και να την αντιμετωπίσουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα γι αυτό κι ότι είναι η μόνη κυβέρνηση «που ελευθερώνει δημόσιους χώρους από καταλήψεις.
Καμία άλλη δεν το έκανε. Είναι αυτή που νομοθέτησε την κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, που νομοθέτησε την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, που έχει επαυξήσει το αξιόποινο για μια σειρά από πράξεις που αποδίδονται σε αυτά , και δεν υποχώρησε στα αιτήματα ενός κακομαθημένου κρατούμενου όπως είναι ο Κουφοντίνας» αλλά χρειάζονται κι άλλα τόνισε ο υπουργός. Χρειάζεται μία ομόθυμη καταδίκη αυτών που επειδή πιστεύουν ότι έχουν δίκιο στις απόψεις τους θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν βία σε αυτούς που διαφωνούν μαζί τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Να υπάρξει πολιτικός καταλογισμός-Η βία της άκρας αριστεράς δε μπορεί να γίνεται ανεκτή ως περίπου φυσιολογική, περίπου ενδημική
Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε προληπτικά, επισήμανε ο κ. Βορίδης κι όχι μόνο κατασταλτικά. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε στο τι παράγει τον εξτρεμιστικό λόγο. Αυτές οι πράξεις δε παράγονται σε πολιτικό κενό. Υπάρχει ένας λόγος που νομιμοποιεί αυτού του είδους τις πράξεις. Υπάρχει ένας λόγος μίσους που καλύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και υιοθετεί και ουσιαστικά προσεταιρίζεται παράνομα αιτήματα καταδικασμένων τρομοκρατών πρέπει να υπάρξει πολιτικός καταλογισμός. Όταν έχουμε αυτό το τελευταίο διάστημα 300 επιθέσεις σε γραφεία ΝΔ, σε βουλευτές και υποψηφίους βουλευτές της ΝΔ, σε αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια …Εδώ υπάρχει μεγάλο θέμα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους.
Η Αξιωματική αντιπολίτευση δε γίνεται αυτά να τα υποθάλπει και να τα αποδέχεται και να θεωρεί ότι περίπου είναι σχεδόν δικαιολογημένα. Όλα να μπουν στη συζήτηση. Να υπάρξουν πολιτικές. Η βία της άκρας αριστεράς δε μπορεί να γίνεται ανεκτή ως περίπου φυσιολογική, περίπου ενδημική… Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Αποτελεί κυβερνητική ευθύνη και δέσμευσή μας ότι θα τελειώσουν»
Εκκρεμούν 44.000 αιτήσεις για ελληνική ιθαγένεια
Για το θέμα της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας ο υπουργός υποστήριξε ότι έγινε μεγάλη μεταρρύθμιση για το ζήτημα αυτό. Όπως είπε, υπάρχει πλέον γραπτή εξέταση που στοχεύει να αποδείξει ότι ο αιτών δεν έχει μόνο συμπληρώσει τυπικά προσόντα δηλαδή κάποια χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, αλλά έχει ενσωματωθεί και αποκτήσει εξοικείωση όχι μόνο με τη γλώσσα αλλά και βασικά στοιχεία του πολιτισμού, της πολιτικής, και ευρύτερα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα ο κ. Βορίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην κρίση των υποθέσεων για την ιθαγένεια. «Ίσως τώρα κρίνουμε αιτήσεις του 2018. Είναι ένας από τους λόγους που θεσπίζουμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό, ώστε να έχουμε και επιτάχυνση» τόνισε.
Το λαθρομεταναστευτικό φαινόμενο δε μπορεί να οδηγήσει σε πολιτογράφηση
Όπως είπε ο κ. Βορίδης, μέχρι σήμερα οι πολιτογραφήσεις αφορούν κυρίως ομογενείς, ερχόμενους από Βόρειο Ήπειρο, ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ο βασικός αριθμός είναι πολίτες που τελικώς έχουν νόμιμη παραμονή και διαμονή στη χώρα μας κυρίως προερχόμενοι από Αλβανία. «Υπάρχουν και κάποιες πολιτογραφήσεις από άλλες χώρες αλλά είναι πολύ πιο δύσκολες.
Αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση σημαντική. Πρέπει να αποδεικνύει νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα όχι παράνομη, επί σειρά ετών. Άρα το λαθρομεταναστευτικό φαινόμενο δε μπορεί να οδηγήσει σε πολιτογράφηση γιατί ο αιτών δε μπορεί να αποδείξει νόμιμη παραμονή» κατέληξε ο υπουργός τονίζοντας πως «Η πολιτική των μαζικών νομιμοποιήσεων παραμονής έχει καταδικαστεί πανταχόθεν.
Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία απόκτησης ελληνικής ταυτότητας για τους Βορειοηπειρώτες
Για το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες σχετικά με την απόκτηση ελληνικής ταυτότητας ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι έχουν δίκιο « και φροντίζουμε γι αυτό. Πιστεύω ότι θα επιταχύνουμε τη διαδικασία» ενώ για το θέμα της επαναφοράς των μικρών συντάξεων που έπαιρναν σημείωσε ότι είναι κυβερνητικό ζήτημα αλλά το εξετάζει το υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων. «Πρέπει αν το επαναφέρουμε».
Για να υπάρξει αναγνώριση μειονότητας πρέπει να υπάρξει από κάπου αίτημα-Εξαιρετικά επικίνδυνη η συζήτηση
Ο Στέργιος Καλόγηρος έθιξε το ζήτημα των Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια, Βλάχων και Σαρακατσάνων, αναφέροντας την έκδοση διαβατηρίων από τη Βουλγαρία με μια απλή αίτηση, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια και ρωτώντας τον υπουργό τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ελλάδα γι αυτούς τους Έλληνες. «Για να υπάρξει αναγνώριση μειονότητας πρέπει να υπάρξει από κάπου αίτημα. Πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα ξεκινήσουν μία διεργασία που θα έχει και διεθνή χαρακτηριστικά, κάτι που δεν είναι εύκολο» τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας πως η συζήτηση αυτή είναι πολύ δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη.
«Γιατί με τον ίδιο τρόπο μπορεί να οργανώσει το αίτημα αναγνώρισης μιας τέτοιας μειονότητας, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να δεχτεί στο εσωτερικό του τέτοιου είδους αιτήματα. Άρα, θέλει εξαιρετική προσοχή. Γιατί τα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντίστροφα» Πάντως υπερθεμάτισε σημειώνοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τον ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεται. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα δικαιώματα των απανταχού Ελλήνων»
Δείτε τα βίντεο: