Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που πριν από λίγες ημέρες διαφήμιζε τα lockdowns, τα οποία σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει κάνουν «καλό» στο κλίμα, αποθεώνει τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τα «πάρκα τσέπης».
Τα πάρκα που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και… «περιορίζουν την κίνηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βίντεο, έγιναν ρεπορτάζ από το Reuters, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «μικρά οικόπεδα που κάποτε ήταν γεμάτα σκουπίδια και άναρχη βλάστηση μεταμορφώνονται σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χρόνια ρύπανση».
Το δημοσίευμα εστιάζει και στην πηγή του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, με την «… πληθυσμιακή έκρηξη που υπήρξε τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η μετανάστευση από αγροτικές περιοχές πυροδότησε την άναρχη δόμηση».
Με το θέμα ασχολήθηκε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο προωθεί την λεγόμενη «Μεγάλη Επανεκκίνηση», με μειωμένη κινητικότητα, ειδικά μέσω μείωσης της χρήσης αμαξιών και αύξηση εκείνης των ποδηλάτων.
Όπως αναφέρεται στο βίντεο του WEF, τα μικρά πάρκα αποτρέπουν τους Αθηναίους από το να επισκέπτονται μεγαλύτερα πάρκα, παίρνοντας το αυτοκίνητο. Έτσι η κινητικότητα μειώνεται, κάτι που όλως τυχαίως συμβαίνει και με τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας με αφορμή τον κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση απαγορεύεται η χρήση αμαξιού σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, όταν δεν πρόκειται για εργασία ή έκτακτη ανάγκη.
How is your city tackling environmental issues?
📕 Read more: https://t.co/JvOybZuc2E pic.twitter.com/KisVfzzxD9
— World Economic Forum (@wef) March 15, 2021
Μέχρι τώρα, έχουν δημιουργηθεί τρία τέτοια πάρκα, στην Κυψέλη, τον Κολωνό και το Παγκράτι, δίνοντας «ανάσα» δροσιάς, αλλά και χρώμα σε τρεις πυκνοδομημένες περιοχές που στερούνται του πράσινου ελεύθερου χώρου, ενώ στον προγραμματισμό του Δήμου Αθηναίων είναι η «δημιουργία περισσότερων πρότυπων πάρκων στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης».
Το Reuters «φιλοξενεί» δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος σημειώνει πως η δημιουργία των πάρκων τσέπης «έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την μείωση των θερμοκρασιών (υποτιθέμενη υπερθέρμανση, το ίδιο αναφέρει και το βίντεο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), την παροχή ποιότητας ζωής και την δημιουργία νέων σημείων αναφοράς εντός της πόλης».