Με μια ύφεση που τρομάζει η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει και άλλο το lockdown εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες της για οικονομικά «ανάσα» σε… Ρουμάνους τουρίστες.

Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς δεν αναμένεται να ανακοινώσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έστω και με το click away την ερχόμενη Παρασκευή, παρόλο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί πως η χώρα θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου!

Όπως όλα δείχνουν θα πάει πιο πίσω από την 29η Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου με συνέπεια να πάνε ακόμη πιο πίσω το άνοιγμα στα σχολεία και η εστίαση.

Στην κυβέρνηση ουσιαστικά έχουν ως στόχο το άνοιγμα της χώρας να γίνει μέχρι το Πάσχα και ακόμα και τότε βέβαια θα λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες.

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε πως «όταν το σύστημα υγείας “αγκομαχάει” και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς το άνοιγμά τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Συνεχίζεται ο κατήγορος της ελληνικής οικονομίας

Κατηφόρα. Αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2021, διότι η κατάσταση της πανδημίας μοιάζει εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η ελληνική οικονομία. Πλέον και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραδέχονται ότι η πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν αρχικά, εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα είναι πολύ βαθιά η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον πρώτο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το 15%, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση. Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στη χείριστη περσινή χρονιά, οπότε η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη βαθύτερη ύφεση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης εμφανίζοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% έναντι 11,0% της Ισπανίας και 8,9% της Ιταλίας.

Αν και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την ένταση και την έκταση των πληγών στην οικονομία, θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% φέτος έχει χαθεί οριστικά και πλέον προσγειώνεται στην περιοχή του 3%, με τα κυβερνητικά στελέχη να διαψεύδονται για ακόμη μια φορά. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο ΟΟΣΑ έχει κάνει λόγο για ανάκαμψη η οποία μόλις που θα φτάνει το 0,9% για το 2021.

Εν τω μεταξύ πολύ μεγάλο ζήτημα είναι και η εκτόξευση του χρέους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ένα χρέος κοντά στο 208% του ΑΕΠ, με υψηλά ελλείμματα σε μια συνεχιζόμενη διεθνή αβεβαιότητα, την οποία δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας με τη βοήθεια και των προβλημάτων που συνεχίζει να έχει η προμήθεια των εμβολίων, ειδικά για την Ευρώπη, είναι σημεία ανησυχίας για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το χρέος θα “πέσει” στο 202% – 203% του ΑΕΠ στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη μεσοπρόθεσμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα φαίνεται ότι θα υπάρξει αναθεώρηση και για τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος για τη φετινή χρονιά εξαιτίας της συνέχισης της πανδημίας. Με αυτά τα δεδομένα το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, από το 3,88% του ΑΕΠ του προϋπολογισμού κοντά στο 6% του ΑΕΠ, με ανάλογη προσαρμογή και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επίσης κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία και για την πορεία των πραγμάτων τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατη μελέτη της Eurobank για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία σημειώνει ότι, βάσει της πρώτης εκτίμησης των ετήσιων εθνικών λογαριασμών, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 ήταν κατά -29,8% (-66,9 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος το 2007 (προ κρίσης χρέους επίπεδα) κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια με σχετικά υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης για να ανακτηθούν οι εν λόγω απώλειες παραγωγής – εισοδήματος.

Συγκεκριμένα η επιστροφή του πραγματικού ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας στα επίπεδα του 2007 ισοδυναμεί με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξεως του 3,6%. Με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας (μακροπρόθεσμα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση), η επίτευξη τέτοιου επιπέδου ρυθμών μεγέθυνσης προϋποθέτει μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.

Έτσι, αν ο μέσος ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφωθεί στο 3,6% για την περίοδο 2020-2030, τότε το πραγματικό ΑΕΠ του 2030 θα είναι ίσο με αυτό του 2007! Είναι πέρα για πέρα αντιληπτό σε ποιο σημείο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=19JTghWV_VI&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV