Ο Νάσος Ηλιόπουλος μέσα από τις δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνταγογράφηση των τεστ κατά του κορωνοϊού, ενώ ζήτησε μέτρα στήριξης της αγοράς με ρύθμιση ιδιωτικού χρέους.
«Με τη συνταγογράφηση υπάρχει υγειονομική επιτήρηση, το τεστ πραγματοποιείται με την απαραίτητη επιστημονική μεθοδολογία και διασφαλίζεται ότι το αποτέλεσμα θα καταχωρείται κανονικά στη βάση δεδομένων, κάτι που δεν πρέπει να είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης».
Είπε ότι η πραγματοποίηση των τεστ πρέπει να εντάσσεται «στο πλαίσιο τήρησης ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο δεν διασφαλίζεται με τη διαδικασία των self tests που -αρκετά καθυστερημένα- δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ». «Φανταστείτε την εικόνα ενός φαρμακείου το οποίο εξυπηρετεί κανονικά τους πολίτες και σε μία γωνία βρίσκεται κάποιος που κάνει το self test και βρίσκεται θετικός», σχολίασε.
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «το τεστ δεν πρέπει να είναι απλά μια προσωπική επιλογή». Εξήγησε πως «αν ένας εργαζόμενος εκτιμά ότι έχει πιθανότητες να βγει θετικός και εξαιτίας αυτού να κινδυνεύει με απόλυση ή να αναγκαστεί να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες για ένα μήνα -όπως επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο που έχει φέρει η ΝΔ- τότε αυτό θα είναι αντικίνητρο για να κάνει το τεστ». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να μην ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της διασποράς στους εργασιακούς χώρους, όπως και σε άλλους μαζικούς χώρους πχ στα μέσα μαζικής μεταφοράς», για να σημειώσει πως αν δεν ληφθούν μέτρα για αυτά «ό,τι και να ανοίξουμε το επόμενο διάστημα, πάλι θα βρεθούμε στον ίδιο φαύλο κύκλο».
Υποστήριξε επίσης, ότι «αν δεν υπάρξουν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγοράς, το άνοιγμα θα είναι απλά μια μικρή παρένθεση πριν τα λουκέτα». «Οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς λένε, ότι ακόμα και να επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δε θα καταφέρουν να ανοίξουν», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι λύση γιατί αποτελεί δάνειο, ένα σχήμα στο οποίο πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν καν να ενταχθούν». Αντίθετα, σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται να εφαρμοστεί είναι ένα σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου σε διαδικασία 120 δόσεων». Τόνισε ότι «αυτό είναι και οικονομικά ορθολογικό, γιατί στο τέλος της ημέρας το δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά είναι και κοινωνικά δίκαιο γιατί αποτρέπει τα λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας».