Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τα σφοδρά λάθη στα οποία έχει υποπέσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.
«Ξεκινώ από το ζήτημα της πανδημίας. Κάθε μέρα έχουμε χιλιάδες κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αυξάνουν, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται και το ΕΣΥ βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν ανέμελα να δίνουν ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Παριστάνουν και υποκαθιστούν τους ειδικούς. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καραντίνα της Ευρώπης. Έχει ανάγκη από αισιοδοξία και όχι εμπαιγμό. Οι διαρκείς ψεύτικες υποσχέσεις που διαψεύδονται σε λίγες ημέρες, για να έρθουν οι επόμενες, εξελίσσονται σε μπούμερανγκ. Γιατί αντί για ελπίδα για το αύριο, οδηγούν την κοινωνία σε μια διάχυτη απογοήτευση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ύστερα από δική της πρωτοβουλία. Όπως είπε η κ. Γεννηματά, «επί τέλους και με καθυστέρηση δύο μηνών, η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση μας για την διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή. Χρειάσθηκε να φθάσουμε σε τραγικές εικόνες στα Νοσοκομεία και σε τόσο μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, για να γίνει το αυτονόητο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Η συνέχεια στη Βουλή…. Πιστεύουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουν θετικά, ώστε το αποτέλεσμα της συζήτησης της Παρασκευής να είναι αυτό που προσδοκά ο Ελληνικός λαός».
Αναφερόμενη στο θέμα της εκδήλωσης, για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψηςη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε πως «η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μεγάλη εθνική υπόθεση. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης προχωρεί και πάλι χωρίς την στοιχειώδη εθνική συνεννόηση. Καμία ως τώρα συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα και ελάχιστη δημόσια διαβούλευση και μόνο σε γενικούς άξονες».
Παράλληλα, ανέλυσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που αφορούν την Πελοπόννησο το οικονομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
Αναλυτικά:
Μια μεγάλη Βιομηχανική Μονάδα με τις εξής εφικτές επιλογές:
Κατασκευή εργοστασίου έξυπνων ηλεκτρικών μετρητών: Η ΔΕΗ πρόκειται από κοινού με την Κινεζική εταιρεία CMEC να κατασκευάσει στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής «έξυπνων» μετρητών με στόχο όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και άλλες ξένες αγορές. Σε πλήρη ανάπτυξη το εργοστάσιο αυτό θα απασχολεί μέχρι και 400 άτομα.
Κατασκευή τμημάτων ηλεκτρικών οχημάτων. Η επέκταση της χρήσης ηλεκτρικών πρέπει να συνοδεύεται και από εγχώρια παραγωγή τμημάτων τους όπως μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρες και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων κλπ. Σε πλήρη ανάπτυξη ένα τέτοιο εργοστάσιο μπορεί να απασχολήσει πάνω από 300 άτομα.
Υποδομές μεταφορών:
Ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία ).
Ρήτρα Βιώσιμης Ανάπτυξης:
Φορολογικά & Οικονομικά κίνητραστο λεκανοπέδιο του Δήμου Μεγαλόπολης για προσέλκυση επενδύσεων, με κλιμακούμενα κίνητρα τόσο στην στενότερη περιοχή που θα πληγεί από το κλείσιμο όσο και στις γειτονικές περιοχές όλης της Αρκαδίας.
Πρωτογενής τομέας: Ενίσχυση των αγροτών για δημιουργία και κατασκευή Θερμοκηπιακών μονάδων, εκσυγχρονισμό ποιμνιοστασίων, δημιουργία χώρων και υποδομής για απόθεση κυψελών μελισσοκομίας, επέκταση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Ανάπτυξη μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης γεωργικών προϊόντων.
Δευτερογενής τομέας και υπηρεσίες: Αξιοποίηση της ΒΙΠΕ για την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων και σύνδεσή της με το δίκτυο Φυσικού Αερίου. Κατασκευή υποδομών αποθηκευτικών χώρων LOGISTICS για την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στο κέντρο της Πελοποννήσου.
Τουρισμός:
Δημιουργία Μουσείου Τεχνολογίας και Ενέργειας στο Δήμο Μεγαλόπολης με την κατάλληλη διατήρησή ενός υφιστάμενου εργοστασίου λιγνίτη για να είναι επισκέψιμο και από μαθητές και φοιτητές και για εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικούς και ιστορικούς λόγους γύρω από την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη,.
Ξεχωριστό διευρυμένο Πρόγραμμα εξοικονομώ Αυτονομώ στο Δήμο Μεγαλόπολης με ειδικά κριτήρια ( 80% επιδότηση) με στόχο την αναβάθμιση και Δημοτικών κτιρίων (πράσινα κτίρια) και ιδιωτικών κτιρίων.
Ενεργειακός Χαρακτήρας:
Οι λιγνιτικές περιοχές πρέπει να διατηρήσουν το ενεργειακό BrandName, το οποίο έχουν κατοχυρώσει σε διεθνές επίπεδο.Ο μελλοντικός ενεργειακός χαρακτήρας τους όμως θα έχει νέο περιεχόμενο και σκοπό. Είτε ενεργειακό hub λέγεται αυτό, είτε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και μονάδες παραγωγής σχετικών υλικών, είτε αποθήκευση ενέργειας, είτε παραγωγή πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται από έργα ΑΠΕ, είτε έρευνα και ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου. Η κύρια δράση που ανταποκρίνεται σε αυτή την προτεραιότητα είναι να καταστούν σε μια δεκαετία όλες ανεξαιρέτως οι οικίες σε παραγωγούς ενέργειας οδηγώντας τη χώρα στη νέα εποχή.
Τηλεθέρμανση:
Επέκταση του δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Β’ φάσηΤηλεθέρμανση Μεγαλόπολης-Α.Ε. Ο.Τ.Α. με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση 10.000.000€ από το ΕΣΠΑ.
Σύνδεση της τηλεθέρμανσης με την 5η Μονάδα. Η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, διαμορφώνει ένα νέο τεχνολογικό και ενεργειακό περιβάλλον, δημιουργεί τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα της ζωής, και του οικογενειακού εισοδήματος, στην αύξηση της απασχόλησης.
Ανάπλαση εδαφών και αποκατάσταση τοπίων:
Αποκατάσταση εδαφών των λιγνιτωρυχείων: Με την αποκατάσταση της επιφάνειας του εδάφους και χωροθέτηση αξιοποίηση τους για γεωργική παραγωγή κατά 75% και διανομή σε συνεταιρισμούς γεωργών και κτηνοτρόφων. Η κατάτμηση των αγροτεμαχίων να γίνει με σύγχρονο τρόπο που να διευκολύνει την μηχανική καλλιέργεια, την ευφυή γεωργία και την άρδευση.Ειδική μέριμνα για την εγκατάσταση θερμοκηπίων κοντά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας για την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης.
Αποκατάσταση τοπίου των λιγνιτωρυχείων. Με δενδροφυτεύσεις και κατασκευή τεχνητών λιμνών σε θέσεις με φυσικό κάλος και πρόβλεψη κατασκευής υποδομών φιλοξενίας από ιδιώτες και παροχής υπηρεσιών σε επισκέπτες αθλητικού τουρισμού.
Ανθρώπινο Δυναμικό:
Ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας μέσω του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου για μεταφορά τεχνογνωσίας και αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων.
Ειδικό πενταετές πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων –με ειδικές προβλέψεις για τους νέους- για να υπάρχει η ευκαιρία μετάβασης σε άλλα επαγγέλματα και απασχόληση με βάση τις ανάγκες που θα προκύπτουν από τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν.
Κυρίως όμως πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης των υφιστάμενων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα πληγούν και δραστικά από το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη της ΔΕΗ ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα.