Πολύ σημαντικά στοιχεία εξάγονται από την απάντηση που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΑΚΚΕΛ σχετικά με την ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το ΑΚΚΕΛ μετά από τις καταγγελίες για κακοποίηση προσφυγόπουλων που συμμετείχαν σε μαθήματα θεάτρου από τον κατηγορούμενο κ. Λιγνάδη.
Η απάντηση που δόθηκε από την επικεφαλής της Task Force για τη διαχείριση της μετανάστευσης, κα Beate Gminder, προσέχει μεν να μην παρέμβει στην έρευνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά αναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, τουλάχιστον τρία σημαντικά στοιχεία:
- Ουσιαστικά σημειώνει ότι χρειάζεται να καταθέσουν τα παιδιά που έχουν μεταφερθεί σε οικογένειες στο εξωτερικό για το αν υπήρξε κακοποίηση ή απόπειρα κακοποίησης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στα “μαθήματα θεάτρου”, όπου στάλθηκαν από συγκεκριμένες ΜΚΟ (αναφερόμενη στο σημείο που ανέδειξε το ΑΚΚΕΛ να αναλάβει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επαφή με τα παιδιά στις χώρες που βρίσκονται και να τα ρωτήσει). Η ίδια η Ελληνική Δικαιοσύνη θα μπορούσε να το κάνει αυτό: «συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς συλλογής καταθέσεων».
- Διαβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την κατάσταση: «Επιτρέψτε μου να σάς διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και να παρακολουθεί όπου χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων που αφορούν δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ».
- Δεν εκφράζει οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι η δράση των ΜΚΟ στην Ελλάδα δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αντίθετα στο κείμενο φαίνεται να το θεωρεί δεδομένο να ελεγχθούν οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ. Αυτό καταρρίπτει παλαιότερα υποτιθέμενα “επιχειρήματα” και “εκφράσεις δυσαρέσκειας” ότι οι ΜΚΟ δεν υπόκεινται σε έλεγχο από τις ελληνικές Αρχές. Εξοργιστικό μεν αλλά υπόγεια είχαν προσπαθήσει κάποιοι κύκλοι να το επιβάλλουν.
————————-Απόδοση στα ελληνικά της επιστολής————————-
«Αγαπητέ κ. Τσιομπανίδη,
Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας στην οποία το ΑΚΚΕΛ ζητά ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για πιθανές κακοποιήσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από ΜΚΟ στην Ελλάδα.
Η προστασία όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των παιδιών υπό μετανάστευση, είναι θεμελιώδες δικαίωμα που πρέπει να προωθηθεί και να προστατευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Πρόκειται για βασική προτεραιότητα για την Επιτροπή και την Ένωση στο σύνολό της.
Κατανοούμε ότι το Γραφείο του Εισαγγελέα στην Ελλάδα διέταξε επίσημη έρευνα για πιθανές κακοποιήσεις παιδιών μεταναστών και την πιθανή συμμετοχή ΜΚΟ στην Ελλάδα, που υπενθυμίσατε στην επιστολή σας. Από την άποψη αυτή, η αρμοδιότητα διεξαγωγής ποινικών ερευνών ανήκει στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Αναμένουμε από αυτούς να διενεργήσουν διεξοδικές έρευνες για όλους τους ισχυρισμούς, όπως απαιτείται, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς συλλογής καταθέσεων. Επιτρέψτε μου να σάς διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και να παρακολουθεί όπου χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων που αφορούν δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Όσον αφορά την εθελοντική μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα, αυτή η άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως έκφραση της αλληλεγγύης των κρατών μελών προς τη χώρα. Η κατευθυντήρια αρχή για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων είναι ότι πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη το καλύτερο συμφέρον του παιδιού. Για το λόγο αυτό, διεξάγεται προσεκτικά μια «Αξιολόγηση Καλύτερου Ενδιαφέροντος» για να εκτιμηθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες κάθε παιδιού και να προσδιοριστεί εάν η μετεγκατάσταση είναι η καταλληλότερη λύση για τον εν λόγω ανήλικο. Το σχέδιο μετεγκατάστασης εφαρμόζεται βάσει Τυποποιημένων Επιχειρησιακών Διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό το επιχειρησιακό πλαίσιο λαμβάνει πλήρως υπόψη όλες τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για τα παιδιά υπό μετανάστευση για να διασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση πραγματοποιείται προς το καλύτερο συμφέρον του παιδιού. Ως εκ τούτου, οι διορισμένοι κηδεμόνες βοηθούν στη διαφύλαξη των καλύτερων συμφερόντων του παιδιού και ασκούν νομική εκπροσώπηση, συμπεριλαμβανομένης της τελικής συγκατάθεσής του/της, στο σχέδιο μετεγκατάστασης. Τα επιλέξιμα παιδιά και οι έφηβοι ενημερώνονται για τη διαδικασία μετεγκατάστασης καθ’ όλη την διάρκεια, και λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και οι προτιμήσεις τους. Όλα τα παιδιά λαμβάνουν υποστήριξη και φροντίδα πριν και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής και της φροντίδας σε προσωρινές εγκαταστάσεις, ολοκληρωμένη ιατρική υποστήριξη πριν από την αναχώρηση, καθώς και στοχευμένες συνεδρίες ενημέρωσης και προσανατολισμού πριν από την αναχώρηση, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για την άφιξή τους στη χώρα μετεγκατάστασης. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σχέδιο»