Αιφνιδιαστική ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, πόσω μάλλον δε όταν υπάρχουν τον τελευταίο καιρό πολλά σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές.
Ο Μάκης Βορίδης ξάφνιασε άπαντες όταν έριξε τη σχετική «βόμβα» νωρίς χθες το πρωί, αναζωπυρώνοντας τα ποικίλα εκλογικά σενάρια, καθώς, αν μη τι άλλο, η βιασύνη της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την ψήφο των αποδήμων εγείρει ευλόγως ερωτήματα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έφερε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, και δη την αρμόδια τομεάρχη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, κάνοντας… πάσα στο Μαξίμου, αποκάλεσε τους ισχύοντες περιορισμούς «άδικους».
Η κυβέρνηση, σαν έτοιμη από καιρό, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Άλλωστε, συγκλίνουσες πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι εδώ και μήνες αναζητούνταν τρόπος για την άρση των περιορισμών.
Μάλιστα, τις σχετικές αλλαγές είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 22 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής. Τότε είχε αναφέρει: «Θα επανέλθουμε στον νόμο αυτό, θα τον ενισχύσουμε, ώστε να μπορείτε όσοι θέλετε να συμμετέχετε στα κοινά της πατρίδας μας».
Μοναδικό κριτήριο η εγγραφή στους καταλόγους
Το νομοσχέδιο ενός άρθρου που κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή απαλείφει όλους τους «κόφτες» και θέτει ως μοναδικό κριτήριο για την εξ αποστάσεως συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν.
Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 με μια ομολογουμένως -σπάνια για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα- συντριπτική πλειοψηφία 288 ψήφων, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο έτη στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως υποστήριξε, σύμφωνα με τη Θεοδώρα Τζάκρη, «πλέον το κόμμα της τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών και πως θα το φέρουν στη Βουλή μόλις εκλεγούν στην κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάνει λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων της βουλευτού, επιμένοντας ότι αυτή αναφερόταν στην παλαιότερη πρόταση του κόμματος για εκλογή βουλευτών Επικρατείας από τους Έλληνες της διασποράς. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς και επαναφέρει, όπως λέει, την αρχική πρότασή του κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, προτείνοντας την κατανομή τεσσάρων εδρών βουλευτών Επικρατείας που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό.
«Αισχρός νόμος»
Την ίδια ώρα, το ΚΙΝ.ΑΛ. είπε «ναι» στη ρύθμιση Βορίδη, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνίσει με τους «κόφτες», ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους αποδήμους ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δε Ελληνική Λύση επισημαίνει τη σταθερή και αταλάντευτη θέση του κόμματος ότι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν βρίσκονται, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε: «Μόνο το ΜέΡΑ25 καταψηφίσαμε τον αισχρό νόμο. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν νοιάζονταν για τους αποδήμους, αλλά για την εκμετάλλευσή τους».
Σε κάθε περίπτωση, κατά το Σύνταγμα απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, ώστε ο νέος νόμος να ισχύσει άμεσα από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν γίνει αυτή.